EVENIMENTELE LUNII
Targul de carte gaudeamus - Radio Romania

Filarmonica Oltenia Craiova

Muzeul de Arta Craiova

Muzeul de Artă Craiova vă invită vineri, 7 martie 2025, ora 17:00, la vernisajul expoziției artistului ION ANGHEL – AGORAFOBIA, curatoriată de muzeograful Lucian Rogneanu.
Agorafobia este prima expoziție personală semnată Ion Anghel la Muzeul de Artă Craiova și prezintă o selecție de aproximativ treizeci de lucrări de dată recentă. Despre ideea de la care a pornit acest proiect, aflăm mai multe detalii chiar de la autor:
„Recentul ciclu de lucrări, denumit Agorafobia, s-a născut ca reacție la îngrijorările venite din partea atitudinii unui segment social, care își construiește viața apelând la metode extrem de rudimentare, agresive uneori și care constituie o amenințare la adresa sensibilității umane, educației, evoluției, compasiunii și inteligenței creatoare.
Așadar, locul în care unii oameni se manifestă public, fizic ori virtual, l-am denumit piața publică. Și nu neapărat locul sau evenimentul primează, ci faptul că individul nu are nici o putere decât dacă se constituie în grup. Există o mare diferență între grup, cu sens de haită (unde se urlă laolaltă pentru un interes personal), și echipă, cu rol de comuniune și colaborare (unde fiecare are rolul său în interes comun). Din fericire, agora a fost gândită pentru socializări pline de armonie, un loc pașnic, unde poți respira pace, bucurându-te și îmbogățindu-te cu ceea ce nu se întâmplă în casă.
Sugerez un soi de curiozitate a privitorului, de a întrezări prin ramele vechilor geamuri pe care le folosesc, aglomerate de suflete și voci care zbiară de dincolo, imaginea fiind total deformată, în planul compozițional apărând o cu totul altă poveste care abstractizează total realitatea. Este ca un fel de film a cărui subtitrare este de la alt film. Toate compozițiile pornesc de la exterior către interior. Ramele au dictat și influențat sensul construcțiilor interioare, aidoma zgomotului venit din exterior care face ecouri distorsionate în casă, combinându-se cu sunetele domestice deja existente.”
În completarea autorului, curatorul expoziției precizează:
„Ion Anghel nu este un artist revoluționar, înflăcărat, care susține o declamație în piața publică, ci este unul care veghează și cântărește timid, din spatele ferestrei, preia imaginea, o transformă, o abstractizează și apoi o redă publicului. Această abstractizare îl ajută și pentru a șterge din concretețea și din banalul ferestrei ca obiect, păstrând doar forma și simbolul. În același timp, fereastra nu este numai obiectul prin care Ion Anghel privește spre exterior, spre agora, este și obiectul prin care cei din agora privesc spre interior, cele două lumi intersectându-se și influențându-se reciproc într-un joc de tipul cauză și efect.
Interacțiunea cu lucrările sale va fi una interesantă, fie că vom privi ferestrele pentru a vedea dincolo de obiect, fie că vom aprecia obiectul în sine și calitățile sale estetice, fie că ne vom angaja subiectiv, sentimental sau obiectiv, rațional în această lume a creației artistice a lui Ion Anghel, cu siguranță, vom analiza altfel lucrurile privind acasă prin propria fereastră.”
Ion Anghel s-a născut la 17 februarie 1973, în București, unde, în 1984, și-a început studiile de specialitate la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, urmând, în perioada 1991- 1997, Academia de Arte din București, specializarea pictură, la clasa prof. Florin Ciubotaru. Din 2007 este doctor în arte vizuale cu teza „De la obiect la obiectualism în artele vizuale contemporane”, iar în prezent este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Arte din București.
Expoziții personale (selecție):
Galeria Orizont, București (1999), Galeria Apollo, Bucureşti (2004), UNA Galeria, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti și Galeria Museion, Muzeul de Artă Constanţa (2007), Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia, Galeria Cuhnia (2012), Muzeul Național al Țăranului Român, București (2013, 2015), Muzeul de Artă Constanța (2014) Galeria Senso, București (2015, 2022), Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Chișinau și Muzeul de Artă, Tulcea (2015), Galeria Art Nouveau, Palatul Culturii Târgu Mureș, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Vizuală Galați (2018), Muzeul Județean Buzău (2021), Muzeul de Artă Constanța (2024).
Pentru activitatea sa, artistul a primit numeroase premii dintre care amintim:
Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2019);
Premiul de Excelență pentru Pictură, Bienala Internațională de Artă „Ion Andreescu”, Buzău (2024).
Expoziţia ION ANGHEL – AGORAFOBIA va putea fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, în perioada 8 martie – 20 aprilie 2025, de marți până duminică între orele 10:00 – 17:00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni calendaristice intrarea este gratuită.
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Artă Craiova, în parteneriat cu Galeria „Dada” din București, vă invită miercuri, 19 februarie 2025, ora 17:00, la vernisajul expoziției „Brâncuși și Avangarda din România”, curatoriată de Cătălin Davidescu, unul dintre cei mai apreciați cercetători în domeniu.
„Brâncuși și Avangarda din România” își propune să aducă în atenție un subiect care, inițial, a stârnit doar interesul specialiștilor, preocupați să urmărească legăturile sculptorului cu arta românească, după plecarea la Paris. Această perspectivă de abordare expozițională este o premieră în România, având scopul de a ilustra aspecte mai puțin cunoscute din evoluția sa artistică.
Conceptul expoziției are ca punct de plecare faptul că Brâncuși, cel mai important artist născut în România, a manifestat o atitudine reținută față de toate încercările de racordare a creației sale la mișcările artistice din prima jumătate a secolului XX. În pofida acestei rezerve, a acceptat invitația de a participa la o serie de expoziții colective ale generației noi, din țara sa natală. În acest sens, istoria artei a consemnat prezența sa la evenimente ale societății „Tinerimea artistică”, din al cărei juriu a și făcut parte la una dintre manifestări, ale „Artei Române”, precum și la expoziții de artă românească din străinătate.
Brâncuși a avut o relație specială cu tinerii avangardiști din România care, încă de la inițierea acestei mișcări, au fost atrași de discursul novator pe care creația sa l-a adus în spațiul vizual internațional. Acordul de a participa la prima Expoziție internațională de artă modernă din România, realizată sub egida revistei de avangardă „Contimporanul”, în decembrie 1924, a fost un semnal pozitiv, care a catalizat energiile avangardiștilor din țară, recunoscând în el un important mentor, datorită notorietății de care începuse să se bucure la nivel internațional. Unii dintre ei i-au fost ucenici, în diverse perioade : Milița Petrașcu, Irina Codreanu, Victor Brauner, Jacques Hérold; alții, doar i-au trecut pragul atelierului pentru a-și aduce omagiul: Marcel Iancu, Corneliu Michăilescu, Mattis Teutsch; cu Tristan Tzara, inițiatorul cunoscutei mișcări „Dada”, unul dintre primii și cei mai fideli admiratori ai săi, a fost și bun prieten.
Expoziția organizată de Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu Galeria „Dada” din București, având ca parteneri Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Craiova, pune în lumină relația lui Brâncuși cu artiștii din Avangarda românească. Vor fi expuse piese din perioada artizanală a lui Brâncuși, alături de lucrări de Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Irina Codreanu, Hans Mattis-Teutsch, Max Hermann Maxy, Corneliu Michăilescu, Milița Petrașcu, fotografii, manuscrise și o importantă selecție de reviste sau volume de artă mai puțin accesibile. Este o formă de contextualizare a personalității lui Constantin Brâncuși care generează atât înțelegerea mai profundă a creației sale, cât și a artei românești, din perspectivă universală.
Expoziţia „Brâncuși și Avangarda din România” va putea fi vizitată la Centrul „Constantin Brâncuși” Craiova, în perioada 19 februarie - 15 martie 2025, de marți până duminică între orele 10:00 - 17:00. Accesul este gratuit.
Filarmonica Oltenia Craiova

Teatrul pentru copii si tineret Colibri Craiova

Opera Romana Craiova


Retrospectiva anului 2022 a Filarmonicii Oltenia Craiova
80 de evenimente muzicale a însemnat anul 2022 la Filarmonica Oltenia Craiova, concerte simfonice, vocal-simfonice, corale și recitaluri. Concertele eveniment au fost cele de Anul Nou, Ziua Culturii Naționale, Zilele Filarmonicii (din 17 aprilie și 17 decembrie), Săptămâna Internațională a Muzicii Contemporane, Concertele de colinde.
Stagiunea 2021/2022 (trimestrele 2 și 3) și Stagiunea 2022/2023 (HOPE Season, trimestrul I) au avut în prim plan concertele din fiecare vineri seara. Stagiunea Estivală s-a desfășurat anul acesta în perioada iulie-august, în Parcul Nicolae Romanescu, Piața Frații Buzești și în sala de concerte a Filarmonicii Oltenia, printre artiștii invitați fiind Analia Selis care a încântat publicul cu tango simfonic.
Luna septembrie a adus Craiova Jazz Festival, ediția a 6-a, care a debutat în Parcul Nicolae Romanescu, la Debarcader, într-o atmosferă specială creată de cadrul natural pitoresc și de tematica retro a serii, amintind de anii de început ai jazzului. Concertele din cadrul proiectului cu finanțare europeană “Călătorind pe note muzicale” s-au desfășurat la Vidin și la Craiova, tot în luna septembrie, având ca scop dezvoltarea turismului cultural în zona transfrontalieră.
Un alt festival important cu caracter internațional, organizat anual de Filarmonica Oltenia, este Craiova Muzicală (ajuns în 2022 la ediția a 49-a). Vița de Vie Simfonic, Colinde cu Paula Seling și Gala Filarmonicii Oltenia s-au ținut cu casa închisă, ca și cele două concerte de colinde susținute de Corala Academică și Concertul cu Muzică din filme și jocuri video.
Filarmonica Oltenia a avut onoarea în acest an, în Hope Season, să prezinte publicului lucrarea în primă audiție Salvation de Jin Wang care a fost dedicată artiștilor instituției muzicale craiovene. În luna decembrie a avut loc și lansarea cărții “O scurtă istorie a Filarmonicii Oltenia” de Gheorghe Fabian, cu participarea istoricului Adrian Cioroianu care a povestit lucruri inedite despre Craiova de altă dată.
Cu siguranță, au rămas în memoria publicului artiști ca Csíky Boldizsár, Răzvan Popovici, Constantin Sandu, Mihai Ungureanu, dar și ritmurile de valsuri și polci care au deschis anul 2022 la Filarmonica Oltenia. Ne vom delecta cu nemuritorul vals și în 2023, dar si cu Adrian Naidin Simfonic, “Un american la Paris” de Gershwin și multe alte surprize frumoase!
Povestea monumentelor istorice ale judeţului Dolj
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
MONUMENTUL EUGENIU CARADA, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-III-m-B-08414
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de for public
Adresa: Str. C. D. Fortunescu
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul “Eugeniu Carada” din Craiova este un monument de for public amplasat în scuarul cunoscut sub numele de “Fântâna lui Romanescu” din Craiova (astăzi în apropierea Casei Studenților, la intersecția străzilor Arieș, C. D. Fortunescu și Eugeniu Carada). Opera din 1936 a sculptorului Mihai Onofrei este un omagiu adus personalității marelui economist, om politic și gazetar craiovean Eugeniu Carada.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
CASA POETULUI TRAIAN DEMETRESCU, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08433
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Datare: mijl. sec. XIX
Adresa: Str. Traian Demetrescu, nr. 31
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
În centrul vechi al municipiului Craiova, pe strada Traian Demetrescu, nr. 13, se află casa poetului, prozatorului și publicistului craiovean Traian Demetrescu, considerat un precursor al simbolismului românesc. Deși a avut o existență scurtă, de doar 29 de ani, Demetrescu a avut o lungă activitate literară, în care deseori a folosit pseudonime (Tradem, Fabio, Fux, Intim, Miop, Nerva, Longin, Un singuratic, Scrib etc). În prezent, clădirea găzduiește Casa de Cultură “Traian Demetrescu”.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
MONUMENTUL FUNERAR AL LUI C. VALIMARESCU, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08453
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul funerar al lui Constantin Vălimărescu din cimitirul Sineasca din Craiova este un bust din bronz așezat pe un soclu. Lucrarea, realizată de sculptorul român Frederic (Fritz) Storck, îl înfățișează pe Constantin Vălimărescu îmbrăcat în roba de magistrat.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
MONUMENTUL FUNERAR AL LUI EUGENIU CARADA, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08441
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul funerar al lui Eugeniu Carada din cimitirul Sineasca din Craiova este un catafalc din bronz în care odihnește scriitorul, publicistul și economistul Eugeniu Carada, fost guvernator al Băncii Naționale a României. Lucrarea a fost executată de sculptorul Ion Mateescu.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
BUSTUL GENERALULUI S. STOILOV, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-III-m-B-08412
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de for public
Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Bustul în bronz al generalului Simion Stoilov, militar de carieră, participant la Războiul pentru Independență, este o operă din 1902 a sculptorului Frederic (Fritz) Storck. Bustul, ce se afla pe un soclu în Cimitirul Sineasca din Craiova, a dispărut înainte de anul 2000.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
CASA DIANU (str. 24 IANUARIE), CRAIOVA
Cod LMI: DJ-II-m-B-07926
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1900-1905
Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
MONUMENTUL FUNERAR AL LUI ULLISE BOLDESCU, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08438
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul funerar al lui Ullise Boldescu, operă a sculptorului francez Theodore Riviere, este situat în Cimitirul Sineasca din Craiova. Ulisse Boldescu a fost primar al orașului Craiova în mai multe rânduri, fiind responsabil pentru o serie de inițiative care au schimbat fața orașului și au îmbunătățit condițiile de trai ale craiovenilor.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
BUSTUL DR. ION AUGUSTIN, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-III-m-B-08422
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de for public
Datare: 1927
Adresa: Str. Nicolae Titulescu, nr. 11, în curtea Spitalului Filantropia
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Bustul doctorului Ion Augustin, operă a sculptorului Anghel Chiciu, se găsește în curtea Spitalului Filantropia din Craiova. Doctorul Augustin (1859-1927) a fost medic-șef al Spitalului Filantropia din Craiova și o adevărată personalitate a lumii medicale a vremii sale.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
BUSTUL LUI TRAIAN DEMETRESCU
Cod LMI: DJ-III-m-B-08415
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de for public
Datare: 1912
Adresa: Str. Frații Buzești, nr. 8
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Bustul lui Traian Demetrescu, amplasat în scuarul aflat la intersecția străzilor Frații Buzești, Simion Bărnuțiu și 24 Ianuarie din Craiova, este opera sculptorului Ion Jalea. Bustul, ce îl înfățișează pe poetul Traian Demetrescu sprijinindu-și bărbia în mâna dreaptă, a fost inaugurat în anul 1925.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
FACULTATEA DE MECANICA A UNIVERSITATII DIN CRAIOVA, FOSTA SCOALA NORMALA DE BAIETI
Cod LMI: DJ-II-m-B-07957
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1893
Adresa: Calea București, nr. 107
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Fosta Școală Normală de Băieți din Craiova este o clădire monumentală, aflată pe Calea București, nr. 107. Operă a arhitectului Constantin Băicoianu, edificiul a fost construit în perioada 1898-1901 ca sediu pentru Școala Normală de Băieți. Ulterior, clădirea a găzuit mai multe instituții de învățământ, în prezent fiind sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
CASA GLOGOVEANU, FOSTUL TRIBUNAL DOLJ
Cod LMI: DJ-II-m-A-07950
Categoria: A – monument de interes național
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1802, pe temelii de sec. XVIII; extinderi 1908, 1918
Adresa: Str. Brestei, nr. 12
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Casa Glogoveanu este un monument de arhitectură de interes național situat în municipiul Craiova, pe str. Brestei, nr. 12. Construit de familia boierilor Glogoveni în 1802 pe temeliile unui edificiu din secolul al XVIII-lea, imobilul a găzduit Primăria Craiovei si apoi, până în anul 2016, Tribunalul Dolj.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
CASA DIANU (STR. 24 IANUARIE), CRAIOVA
Cod LMI: DJ-II-m-B-07926
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1900-1905
Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
SALA DE SPORT, FOSTA UZINA ELECTRICA DIN CRAIOVA
Cod LMI: DJ-II-m-B-07949
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1885-1887
Adresa: Str. Brestei, nr. 2
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Fosta Uzină Electrică, azi Sala Sporturilor “Ion Constantinescu”, este o clădire în stil industrial situată în zona centrală a municipiul Craiova. Ea a fost construită în anul 1896 de societatea germană A. E. G. (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft), care câștiga atunci concesiunea exclusivă a luminatului orașului pe termen de 40 ani.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
FOSTUL HOTEL PALACE, AZI PAVILIONUL ADMINISTRATIV AL PRIMARIEI CRAIOVA
Cod LMI: DJ-II-m-B-07977
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1900-1905
Adresa: Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 1
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Fostul Hotel Palace este o clădire de patrimoniu din centrul municipiului Craiova, construită la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Otto Hesselmann. Edificiul, care a găzduit de-a lungul timpului Oficiul Național de Turism, CEC sau Banca Comercială Română, este în prezent pavilion administrativ al Primăriei Municipiului Craiova.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
MONUMENTUL FUNERAR AL LUI JEAN MIHAIL, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08456
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul funerar al lui Jean Mihail, situat în cimitirul Ungureni din Craiova, în imediata apropiere a monumentului funerar al familiei Mihail, îl înfățișează pe Ioan C. (Jean) Mihail, de numele căruia se leagă mare parte din istoria Palatului Jean Mihail – azi Muzeul de Artă din Craiova.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
FABRICA FLORICA, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-II-m-B-08096
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: sec. XIX
Adresa: Str. Păltiniș 33 colț cu str. Șerban Vodă
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Fabrica Florica din Craiova, situată la intersecția dintre străzile Păltiniș și Șerban Vodă, este una dintre cele mai cunoscute clădiri în stil industrial din oraș, declarată monument istoric. Construită în urmă cu peste 120 de ani, fabrica a produs de-a lungul timpului substanțe chimice și îngrășăminte agricole, cosmetice și lumânări ce au fost comercializate în toată țară.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
MONUMENTUL FUNERAR AL LUI N. MIHAIL, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08457
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul funerar al lui N. Mihail este un cavou construit în 1896 în stil ionic grecesc de sculptorul român Carol Storck. Monumentul este străjuit de doi lei maiestuoși din bronz, turnați la atelierul Antoine Durenne din Paris. Cavoul adăpostește trupurile membrilor uneia dintre cele mai cunoscute și importante familii din Craiova secolelor XIX-XX: familia Mihail. Monumentul funerar al lui N. Mihail se află în cimitirul Ungureni din Craiova, lângă alte monumente funerare aflate pe lista monumentelor istorice, bustul lui Jean Mihail și monumentul funerar al familiei Vorvoreanu.
Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/
HANUL PUTUREANU, CRAIOVA
Cod LMI: DJ-II-m-B-08064
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: mijl. sec. XIX, extins 1887
Adresa: Str. Matei Basarab 9
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Hanul Puțureanu este o clădire de patrimoniu situată în centrul istoric vechi al orașului Craiova, în Piața Veche (Piața Elca), în apropiere de importante monumente și obiective turistice – fosta Școală Centrală de Fete (azi Muzeul Olteniei), Biserica Madona Dudu, Hanul Hurezi, Fântâna Purcarului, Catedrala Sf. Dumitru și Casa Băniei. Edificiul, ridicat de negustorul Niță D. Puțureanu, este un minunat ansamblu cu arhitectură de han specifică secolului al XIX-lea, ajuns, din păcate, într-un stadiu avansat de degradare.