Teatrul national "Marin Sorescu"
Muzeul de Arta Craiova
Pe 24 noiembrie, a.c., la orele 17.00, vă invităm să luați parte la un eveniment cultural remarcabil, la Palatul Jean Mihail, unde va avea loc lansarea expoziției de sculptură „O lume aproape fericită” a unuia dintre cei mai importanți artiști români contemporani: Aurel Vlad.
Muzeul de Artă Craiova are onoarea să găzduiască pentru prima dată lucrările sculptorului, care, deși s-a remarcat de-a lungul anilor prin opere în piatră și lemn - cioplite prin tăietură directă - o tehnică specific brâncușiană - în ultimii ani s-a reorientat spre un nou material: metalul.
Experimentul lui Aurel Vlad, vă va convinge că tabla, această materie banală, iese în mod spectaculos din anonimat prin formele descoperite de sculptor, constituindu-se într-un dramatic repertoriu de expresii ale corpului uman.
Aproximativ 20 de lucrări, de mari dimensiuni, realizate în ultimii ani, vor fi expuse la Muzeul de Artă Craiova, abordând două direcții tematice exploatate intens de artist: episoade și personaje aparținând universului vizual vechi și nou testamentar sau mitologic (printre care: Întoarcerea Fiului Risipitor, Adam la bătrâneţe, Nașterea Evei, Auriga, Căderea lui Icar), precum și lucrări văzute de curatorul expoziției, Cătălin Davidescu, drept „agregări ale sufletului”, sau ca atitudini de „receptare spirituală” (printre care: Hai,Mergi!, Coşmarul, O lume aproape fericită). Rezumând conceptul expoziției, curatorul afirmă că ea conține esența crezului său artistic: „Nu încerc să ascund nimic, pentru că o lucrare, dincolo de semnificațiile cu care este încărcată, sau pe care le capătă apoi, este în primul rând o reprezentare a sculptorului care a făcut-o. Unicitatea lui ca om și ca artist ar trebui să se transmită lucrului său. Aceasta ține de sinceritate”.
Perioada de desfășurare: 24 noiembrie 2022 - 24 februarie 2023
Curator: Cătălin Davidescu
Vernisaj: 24 noiembrie 2022, orele 17.00
Adresa: Calea Unirii, nr. 15, Craiova, Palatul Jean Mihail
Expoziția va putea fi vizitată pe durata intervalului specificat, în fiecare săptămână, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.
Aurel VLAD s-a născut în 1954, la Galati. În 1984 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția sculptură. Din 2005 este Doctor în Arte Vizuale și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București. Premii si distinctii: 1986 - Bursa „Dimitrie Paciurea"; 1990 - Premiul pentru sculptură al Uniunii Artiștilor Plastici din România; 1998 - Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 - Ordinul Național „Pentru Merit" în grad de Comandor; 2002 - Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru sculptură; 2003 - Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 - Marele Premiu „Constantin Brâncuși” - Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 - Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al „Centrului Cultural George Apostu, Bacău”; 2014 - Premiul pentru Excelență în Artă, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România; 2016 - Premiul „Constantin Brâncuși”, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.
Sculptorului i-a fost decernat de curând Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021, pentru lucrarea „David și Goliat”. Acest premiu este destinat unei personalități remarcabile, prin opera și activitatea sa, în promovarea valorilor românești din domeniul artelor plastice și este acordat de către Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Teatrul national "Marin Sorescu"
Începe Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova ● ediție de top ●
Festivalul Internațional Shakespeare, o nouă ediție cu spectacole de top la Craiova, între 19 și 29 mai 2022
Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.
Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult așteptata producție „The Tiger Lillies perform Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.
Peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri vor avea loc în 13 locații din Craiova, într-un eveniment de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg.
„Ce înseamnă Festivalul Shakespeare de la Craiova? O minune. Născută din iubire, salvată din pasiune și – acum, iată – împlinită prin continuitate. Abia astăzi, când atâtea evenimente de peste tot au dispărut sau și-au pierdut seva, înțelegem că visul lui Emil Boroghină durează, renaște, e la clipa unui unui nou început. Iar noi toți avem prilejul de a fi parte din el. Ce dar frumos! Ce sărbătoare a spiritului! Ce gest de prețuire a valorilor teatrului mondial: de la Wilson la Dodin, de la Lepage la Ostermeier, de la Declan Donnellan la Silviu Purcărete! Puține, foarte puține festivaluri de oriunde au reunit o asemenea galerie de personalități. Încă și mai puține încearcă să le adauge altele și altele, ale unor noi generații. Este vocația celor care, din doi în doi ani, transformă Craiova într-o insulă shakespeareană. Victoria lor devine atunci un triumf al teatrului românesc pe marea scenă a lumii.”
Octavian Saiu, critic de teatru, eseist si profesor universitar
Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului s-au pus deja în vânzare pe website-ul https://www.shakespearefestival.online.
Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova este organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.
Parteneri principali ai evenimentului: Primăria Craiova și Consiliul Local Municipal
Finanțatori: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj.
Proiect cultural co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Sponsori: Electroputere Mall și Epson.
Parteneri: Valletta Towers, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Casa de Cultură a Studenților Craiova, Filarmonica Oltenia, Opera Română Craiova, Universitatea din Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” București, Institutul Cultural Român, Uniunea Teatrală din România.
There is a WILL, so there is a way!
Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00; Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00
FESTIVAUL INTERNAȚIONAL SHAKESPEARE
https://www.shakespearefestival.online
Muzeul de arta Craiova
Marilena Preda-Sânc - Sinteze/Antiteze vizuale
09 iulie 2021 – 01 septembrie 2021
Curator: Ruxandra Demetrescu
Expoziția artistei vizuale Marilena Preda-Sânc, organizată în spațiile Muzeului de Artă Craiova, propune publicului o imagine concentrată a creativității sale desfășurate de-a lungul a patru decenii, sub semnul unei remarcabile tensiuni dintre voința artistică și viziunea despre lume. Voința artistică se dezvăluie în diversitatea mediilor vizuale abordate, de la pictură la fotografie, de la performance şi instalaţie la arta video. Viziunea despre lume este explicită în ciclurile tematice, dominate de tensiunea dintre contemplarea totalizantă a naturii și angajarea explicită în social şi politic, dominată de convingeri feministe și ecologiste.
Expoziția se construiește prin dialogul picturii cu celelalte medium-uri, subliniind că, din anii ´90 şi până în prezent, Marilena Preda-Sânc a practicat în egală măsură tehnicile vizuale noi, fotografia (adesea cu intervenții), performance-ul şi instalaţia, fiind la fel de atrasă de posibilităţile imaginii dinamice ale artei video. Ea le-a folosit, pe de o parte, pentru a-şi îmbogăţi demersul artistic anterior, iar pe de altă parte, pentru a o angajare mai evidentă în social şi politic. Confom mărturiei sale: „Să gândesc şi să lucrez ce simt, în mai multe medium-uri artistice, să exprim în imagini un gând, un sentiment, o atitudine despre contextul în care exist, reprezintă pentru mine un mod de a fi artist”.
Muzeul de arta Craiova
Început ca manifestare de tip land-art, proiectul s-a transformat într-o scenografie din ce în ce mai complexă - cuprinzând desene, obiecte și instalații - pe măsură ce a fost expus și în spații interioare. Expoziția, pe care vă invităm să o vizitați, se manifestă ca realitate estetică cu existență fizică efemeră, dar care speră să supraviețuiască în conștiințe.
Muzeul de Artă din Craiova
Muzeul de Artă Craiova în parteneriat cu Fundația Interart TRIADE Timișoara vă invită vineri 6 noiembrie 2020, ora 18:00 la deschiderea oficială a expoziției
CONSTANTIN FLONDOR
SE COMPARĂ…
Curator: Cătălin Davidescu
Printr-o selecție de piese reprezentative pentru perioada anilor ’60 –’90, alături de lucrări de dată recentă, expoziția SE COMPARĂ… îl prezintă pe Constantin Flondor ca artist complex, acesta fiind recunoscut ca unul din cele mai importante nume din arta contemporană românească.
Fără a adera la ideologia care promova agresiv cultul „omului nou” și arta de propagandă care dirija în chip unic „năzuințele și idealurile cetățenilor”, în a doua jumătate a sec. XX, Constantin Flondor a impus, în România acelor ani, spiritul unei arte noi. În acest fel, s-a manifestat, în perioada anilor ’60, unul dintre puținele momente de sincron cu arta europeană. Înființată în 1966, gruparea 111, al cărei membru co-fondator a fost, a marcat profund istoria artei românești, fiind prima asociere a unor artiști dedicați experimentului. A urmat Sigma care a determinat o schimbare radicală în percepția artei de la noi. Pornind de la constructivismul de tip Bauhaus, care promova
interdisciplinaritatea între artă și științe, Sigma era axată pe cercetarea limbajului artistic, specializări distincte, precum matematica sau arhitectura, devenind unelte în acest demers. A fost prima formă de colaborare artistică între personalități provenind din domenii diferite, dar cu preocupări comune, gruparea fiind activă în perioada 1969-1978.
În anii ’80 în arta lui Constantin Flondor intervine o turnură radicală. Devine co-fondator al mișcării Prolog (1985), mișcare de factură creștină, care s-a impus, în timp, ca școală de gândire marcând generații întregi de artiști români.
SE COMPARĂ… este prima expoziție a acestui renumit artist la Craiova, și va prezenta peste 60 de lucrări (pictură, grafică, schițe/însemnări, foto, instalație), relevante pentru întreaga sa creație.
Constantin Flondor (născut în 16 decembrie 1936, la Cernăuți, Bucovina) este un artist vizual care se exprimă în medii diferite, de la pictură, la fotografie, film, sculptură, instalație. Locuiește și lucrează la Timișoara.
A fost membru co-fondator al Grupării 111, cu care participă la Bienala de artă constructivistă de la Nürnberg (1969) și Sigma (1969-1980), situat în neo-avangarda deceniului 7 al secolului XX, cu care realizează prima lucrare multimedia din România (Multivision). Este co-fondator al grupului Prolog (1985). Preocupat de experimentul în artă, a avut o importantă contribuție și la modernizarea învățământului artistic din Timișoara.
Premii: Premiul „Ion Andreescu" al Academiei Române (2006), Marele Premiu „Opera Omnia" al U.A.P. R. (2003), Premiul Ionel Jianou ARRA, Los Angeles / USA (1993).
Prezent în importante colecții muzeale și private: Tate Modern Londra, Mumok Viena, Ritter Museum Waldenbuch, Maison Rouge Paris, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Muzeul de Artă Chișinău, Muzeul de Artă Cernăuți, Muzeul de Artă Cluj Napoca, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Artă Iași, Muzeul de Artă Suceava, Muzeul de Artă Arad, Fundația Anastasia București, ș.a.).
Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 noiembrie 2020 – 28 februarie 2021, miercuri-duminică, orele 10:00 – 17:00. Intrarea este gratuită în prima zi de miercuri a fiecărei luni.
Muzeul de Artă din Craiova
18 septembrie - 1 noiembrie
Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 18 septembrie, începând cu ora 18:00.
Muzeul de Artă Craiova vă invită să vizitați, în perioada 18 septembrie - 1 noiembrie 2020, expoziția Lorem ipsum, aparținând artistului Darie Dup și curatoriată de Horia Avram.
Programul de vizitare este: marți – duminică, orele 10:00 - 17:00. Intrarea este liberă în prima zi de marți a fiecărei luni.
Biblioteca judeteana "Alexandru si Aristia Aman"
Casa de cultura Traian Demetrescu
Din dorința de a oferi publicului un mediu socio-cultural autentic, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a lansat în perioada 13 – 30 Iulie 2020 concursul de proiecte de creație în lemn, metal și marmură în cadrul Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene” ediția a VIII-a.
Biblioteca judeteana "Alexandru si Aristia Aman"
Muzeul de Artă Craiova
Curator: Mihaela Velea, consultant științific: Cătălin Davidescu, expoziție care marchează 110 ani de la nașterea artistuluiMuzeul de Artă Craiova este posesorul celei mai importante colecții de lucrări ale artistului, 173 de piese achiziționate în anii 1962, 1963, 1967, 1969, 1972, ori donate de soția sa, Maria Țuculescu. Un patrimoniu atât de generos oferă elementele necesare pentru a observa parcursul și evoluția lui Țuculescu, evidențiind dimensiunea și valoarea colecției craiovene. Pentru a recrea atmosfera din intimitatea artistului, sunt expuse câteva piese de mobilier și covoare din colecția personală a autorului.
În plus, expoziția oferă publicului prilejul de a urmări un documentar despre viața și opera sa, prin intermediul unui film pus, cu generozitate, la dispoziție de TVR Craiova. Filmul este realizat de Mirela Giodea, regia Bodgan Cristian Drăgan, și oferă date și mărturii ale unor personalități din zona artei care i-au studiat creația, sau l-au cunoscut personal: Cătălin Davidescu, Magda Cârneci, Erwin Kessler, artista Ariana Nicodim sau actorul Ștefan Sileanu.
Pe parcursul acestui eveniment, la finisajul expoziției, va fi lansat volumul Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu – 1965 – un studiu de caz, cercetare care oferă informații inedite cu privire la acest subiect. Publicația a putut fi realizată datorită unei fructuoase colaborări între Muzeul de Artă Craiova și Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
Expoziția ION ȚUCULESCU – RECONSTITUIREA va putea fi vizitată în perioada 16 iulie - 1 septembrie 2020, de marți până duminică, între orele 10:00- 17:00.
Având în vedere contextul cauzat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, participanții la eveniment sunt rugați să respecte normele în vigoare de siguranță sanitară și cele cu privire la accesul în muzeu. Vă mulțumim!
Filarmonica „Oltenia” Craiova / Stagiunea Classic+
Missa în Do major de Beethoven sub bagheta lui Roberto Parmeggiani
Vineri, 7 februarie, de la ora 19, continuăm sărbătorirea Anului Internaţional Beethoven (250 de ani de la naşterea compozitorului) cu două lucrări de referinţă: Simfonia nr. 1 şi Missa în Do major pentru solişti, cor şi orchestră. Invitaţii serii sunt dirijorul italian Roberto Parmeggiani, soprana Renata Vari, mezzosoprana Gabriela Varvari, tenorul Doru Iftene şi basul Sorin Drăniceanu. Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova a fost pregătită pentru acest concert de maestrul de cor Pavel Şopov.
Dirijorul Roberto Parmeggiani este profesor la Conservatorul din Bologna, iar în perioada 2011-2014 a fost director artistic al Teatro della Fortuna din Fano. Premiat la Concursul de dirijat coral de la Trento, a condus muzical premiera mondială a lucrării Canticum Novissimi Testamenti de Luciano Berio.
Doi reputaţi solişti ai Operei Române Craiova, ambii cu repertorii vaste şi experienţă scenică bogată, soprana Renata Vari şi basul Sorin Drăniceanu vor face parte din distribuţia Missei în Do major pentru solişti, cor şi orchestră de Beethoven. Încă două nume importante ale scenei lirice se vor alătura pentru a da expresie celebrei lucrări compuse de titanul de la Bonn: mezzosoprana Gabriella Varvari, prim-solistă a Operei Naționale Române din Timișoara şi tenorul Doru Iftene, solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa.
***
Prima audiţie a Simfoniei nr. 1 în Do major a avut loc la 2 aprilie 1800, în sala Teatrului Imperial din Viena, într-o „academie“ (concert) dedicată exclusiv lui Beethoven. Tributară într-o anumită măsură principiilor compoziţionale haydniene şi mozartiene, Simfonia nr. 1 promovează, totuşi, cu mult curaj, individualitatea şi ideatica beethoveniene. Lucrarea a fost primită călduros de către cercurile muzicale vieneze.
Missa în Do major, op. 86 pentru soliști, cor și orchestră este prima din cele trei lucrări de acest gen concepute de Beethoven. Scrisă în 1807, după opera Fidelio și dedicată prințului Nikolaus Esterházy (prima audiție la capela Curții, 13 septembrie), missa a fost elaborată în perioada în care compozitorul lucra la simfoniile a cincea și a șasea. Deși Beethoven o aprecia favorabil, missa a fost rar prezentată în timpul vieții sale, meritul adevăratei sale descoperiri revenind epocii romantismului târziu.
Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)
Agentia de bilete, Calea Unirii, nr.16
Telefon: 0251.414.698
Program: luni – vineri; orele 10:00 - 18:00
Muzeul Olteniei Craiova
EXPOZIȚIA TEMPORARĂ „COPILĂRIA ÎN COMUNISM” DECEMBRIE 2019 – MARTIE 2020 Muzeul Olteniei vernisează vineri, 20 decembrie 2019, ora 11:00, în spațiul expozițional de la sediul Secției de Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu nr. 14, expoziția temporară „Copilăria în comunism”. La trei decenii distanță de la Revoluția din 1989, specialiștii Secției de Istorie-Arheologie vin în întâmpinarea publicului cu o expoziție dedicată copiilor și adulților, printr-o încercare de recuperare a memoriei vieții trăite în comunism. Eram niște puștani fericiți într-o lume mai puțin tehnologizată? Făceam mai multă carte înainte de 1989? Ce reflexe ne-au rămas astăzi, oameni maturi fiind, din copilăria celor zece minute de desene animate, a recoltatului de fructe de pădure, a cozilor la gheare și portocale? Era bătaia ruptă din Rai, așa cum ne spuneau părinții după ce, venind cu o notă mică la matematică, ne altoiau de nu ne vedeam? Ne hrăneam mai sănătos, în pofida faptului că la alimentară nu găseai carne sau lapte? De ce imaginile comunismului au cunoscut, în ultimii ani, o reinterpretare venită tocmai dinspre tinerii care nu au cunoscut regimul opresiv? La toate aceste întrebări vom încerca să oferim răspunsuri prin intermediul demersului expozițional, vizitatorii având posibilitatea, prin intermediul pieselor expuse, să-și amintească (în cazul celor trecuți de 40 de ani), sau să vadă pentru prima dată (în cazul celor mai tineri), ce a însemnat să fii copil într-o perioadă în care familia și comunitatea erau supuse unui control politic și polițienesc excesiv. Paradigmele comunismului s-au fundamentat în general pe supunere, autoritarism şi cenzură. Crescând şi fiind educaţi în acest spirit, pentru copii exista o mare limitare a câmpului cunoaşterii, precum şi posibilităţi limitate de explorare, din cauza îngrădirii accesului la informaţii. În prezent, însă, acest acces este aproape nelimitat, există foarte multe surse informaţionale, atât în cadrul familiei, cât şi în afara ei. De la jocurile „Nu te supăra, frate!” și „Dacii și romanii”, la revista „Cutezătorii”, de la datul cu săniuța pe derdeluș la odele închinate cuplului Ceaușescu, încercăm să (re)descoperim împreună cu vizitatorii noștri cum era viața unui copil împărțită între familie, școală, prieteni și Partid. Numai așa vom putea fi capabili să înțelegem ce am avut, ce am pierdut și ce am câștigat în urmă cu 30 de ani. Nu putem încheia fără a menționa faptul că toate piese expuse cu această ocazie, au fost obținute de Muzeul Olteniei în urma unei campanii de donații derulate de-a lungul întregului an și la care au contribuit numeroși craioveni și nu numai. Ținem să le mulțumim și pe această cale pentru generozitate și pentru faptul că au păstrat ca „amintiri” obiecte care pentru mulți au fost considerate banale și deci aruncate la gunoi. Expoziția este dedicată memoriei tuturor acelor copii care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
Muzeul de Artă Craiova
FILARMONICA "OLTENIA" CRAIOVA
Stagiunea estivală 2019
DUMINICĂ, 7 IULIE 2019, ORA 19:30
SYMPHONIC LED ZEPPELIN
Scuarul „Mircea cel Bătrân” - Râmnicu-Vâlcea
ORCHESTRELE SIMFONICE ALE FILARMONICII „ION DUMITRESCU” RÂMNICU-VÂLCEA ŞI FILARMONICII „OLTENIA” CRAIOVA
DIRIJOR: MICHAEL WOODS (AUSTRALIA)
DUMINICĂ, 13 IULIE 2019, ORA 20:00
Piaţa „Fraţii Buzeşti” - Craiova
CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: FLORIAN-GEORGE ZAMFIR
VINERI, 26 IULIE 2019, ORA 20:00
Teatrul de Vară - Parcul „Nicolae Romanescu” Craiova
OLTENIA BIG BAND
CONDUCEREA MUZICALĂ: DORIN MĂCIUCĂ
DUMINICĂ, 28 IULIE 2019, ORA 19:30
Carl Orff: CARMINA BURANA
Scuarul „Mircea cel Bătrân” - Râmnicu-Vâlcea
ORCHESTRELE ŞI CORURILE REUNITE ALE FILARMONICII „ION DUMITRESCU” RÂMNICU-VÂLCEA ŞI FILARMONICII „OLTENIA” CRAIOVA
DIRIJOR: TIBERIU DRAGOŞ OPREA
SOLIŞTI: CAMELIA CLAVAC, soprană
VALENTIN RACOVEANU, tenor
IORDACHE BASALIC, bariton
TEATRUL NATIONAL MARIN SORESCU
PROGRAMUL CENTENARULUI „ION D. SÎRBU” – CRAIOVA, 27-28 IUNIE 2019
Teatrul Național „Marin Sorescu”, 27 iunie 2019
- Ora 9,30 (foaier): Vizitarea expoziției documentare Ion D. Sîrbu, secretar literar, conferențiar și dramaturg
- Ora, 9,45: Preludiu muzical susținut de Mircea Suchici (violoncel) și Andreea Suchici (vioară)
- Orele 10,00-13,00 (foaier): Deschiderea și desfășurarea Colocviului Național cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989) – partea I
- Prezenti la eveniment, invitații speciali ai Teatrului Național, domnul Mihai Șora și doamna Luiza Șora vor oferi ocazia celor prezenți sa vizioneze un film- omagiu in memoria scriitorului Ion D. Sîrbu.
- Ora 13,30: Masa de prânz
- Ora 22,30, sala studio „Ion D. Sîrbu”: Adio, Europa!, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume; adaptare scenică, regie, univers sonor: Bogdan-Cristian Drăgan
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, 27 iunie 2019
- Ora 16,30: Vizitarea expoziției de periodice și cărți din și despre opera lui Ion D. Sîrbu
- Ora 17,00: Cărți în dezbatere
- În deschidere Mihai Zamfir: prelegere cu tema Ion D. Sîrbu – singularitatea unui destin
- Toma Grigorie: Eseuri subsidiare la „Adio, Europa!” de Ion D. Sîrbu (Editura „Cartea Românească”, 1999)
- Ioan Lascu: Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ion D. Sîrbu (Editura „Ramuri”, 1999; Editura „Universitaria”, 2009) & Ion D. Sîrbu așa cum a fost (Editura „Ramuri”, 2014)
- Lansare de carte: Nicolae Oprea: Revanșa postumă, Editura „Bibliotheca”, Târgoviște, 2016).
- Lecturi în limbile română și franceză din Jurnalul unui jurnalist fără jurnal susținute de un grup de studenți de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, specializarea traducere și interpretare. Coordonator: prof. univ. dr. Anda Rădulescu
- Ora 20,00: Masa de seară
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, 28 iunie 2019
- Ora 10,00: Colocviul Național cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989) – partea a II-a.
- Ora 13,00: Închiderea lucrărilor. Postludiu muzical – Mircea Suchici (recital violoncel)
- Ora13,30: Masa festivă.
TEATRUL NATIONAL "MARIN SORESCU" CRAIOVA
Teatrul Naţional Craiova și Universitatea din Craiova organizează în perioada 28-30 iunie a treia ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori Theater Networking Talents 2019. Festivalul se va desfășura sub forma unei platforme de prezentare a tinerilor regizori, un loc de întâlnire a absolvenților nu doar cu viitori colegi și colaboratori, ci și cu critici, manageri de teatre, directori artistici și producători independenti.
P R O G R A M
28 iunie
17:00 – 22:00 ― TNTeammates // Artiștii care fac echipă cu regizorii expun în foyerul TNC
17:00 ― Lansarea platformei TNT 2019 // Foyerul TNC
18:00 ― TNT Showcase // METODA G, regia Maria Doncu – UNATC București // Sala Studio a TNC
21:00 ― TNT Showcase // REVIZORUL, regia Slava Sambriș - UNATC București // Sala Mare a TNC
00:00 ― TNT Opening Party // Alex Bogdan // COMITET
29 iunie
10:00 – 22:00 ― TNTeammates // Artiștii care fac echipă cu regizorii expun în foyerul TNC
11:00 ― TNTalks // Ghidul participantului la programe-concurs pentru tineri regizori (dezbatere) // Gáspárik Attila (Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania Tompa Miklós), Cristiana Gavrila (9G la TNB),Doru Mihai Taloș (Fresh start la REACTOR de creație și experiment) // Foyerul TNC
15:00 ― TNTalks // Școala românească de regie de teatru în context european (dezbatere) // Jean Louis Besson (prof. univ. Université Paris Nanterre), Felix Alexa (prof. univ. UNATC București), Vladimir Anton (prof. asoc. UNATC București), Antonella Cornici (lector univ. dr. UAGE Iași), Radu Nica (conf. univ. UBB Cluj-Napoca), Theodor-Cristian Popescu (prof. univ. UAT Târgu-Mureș) // Foyerul TNC
17:00 ― TNT Showcase // GEORGE KAPLAN, regia Pavle Terzic – Universitatea de Artă din Belgrad, Serbia // Sala Studio a TNC
20:00 ― TNT Showcase // WEIRDOS, regia Natasza Sołtanowicz – Academia de Artă Teatrală din Cracovia, Polonia // Sala Mare a TNC
22 ― TNT Party // Silent Strike & EM (w visuals by Dan Basu // Backstage CS
30 iunie
10:00 – 22:00 ― TNTeammates // Artiștii care fac echipă cu regizorii expun în foyerul TNC
11:00 ― TNTalks // Dramaturgul participativ. Roluri în echipa de creatie (dezbatere) // Mihaela Michailov (dramaturg, prof. univ. coordonator al masteratului de scriere dramatică - UNATC București)
14:00 ― TNTalks // Self-management si management de proiect (dezbatere) // Aura Corbeanu (prof. univ, specialist în management cultural), Alexandru Boureanu (prof. univ, manager TNC),
16:00 ― TNT Showcase // CALIGULA, regia Iulia Grigoriu - U.N.A.T.C București // Sala mare a TNC
18:00 ― TNT Showcase // O VIAȚĂ NORMALĂ, regia Norbert Boda – U.B.B. Cluj Napoca // Sala Studio a TNC
21:00 ― TNT Closing Ceremony // Sebastian Burneci & The Jam Community // Spațiul verde adiacent TNC (Sala Atelier)
TNTeammates 2019 // Artiștii care fac echipă cu regizorii prezentați în cadrul TNT 2019 sunt Sever Andrei, Dan Basu, Romulus Boicu, Daniel Klinger, Lucia Marneanu, Irina Moscu, Andreea-Diana Nistor, Adrian Piciorea, Clara Pop, Alexandros Raptis, Stefan Ruxandra, Arcadie Rusu, Alexandru Suciu, Vava Stefanescu, Calin Ţopa.
FILARMONICA "OLTENIA" CRAIOVA
TEATRUL NATIONAL MARIN SORESCU
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează miercuri, 5 iunie 2019, începând cu ora 16:00, în Galeria de Artă “Aman”, vernisajul Expoziției de pictură “Lumina Craiovei de ... odinioară”. Lucrările expoziției au fost realizate de artistul Mircea Ghiorghiu și provin din colecția privată a soților Ștefan și Daniela Silaghi din București. Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii iunie 2019.
„Am avut onoarea și mulțumirea de a-l cunoaște, de ai asculta ofurile, de a-l vedea când creiona proiecte sau când desăvârșea picturi de mult uitate. A fost un artist; un neconvențional. Nu a acceptat niciodată să fie sluga nimănui. A trăit și a muncit pictând, împărtășindu-și talentul prin picturi și icoane expuse și colecționate de cunoscători de artă din Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia, Danemarca, Norvegia, Elveția și nu în ultimul rând România. Am reușit, după mulți ani, să descifrez lucrările lui Mircea Ghiorghiu. Am reușit să sparg, după mii de minute petrecute în fața tablourilor lui, secretul pictorului Mircea Ghiorghiu. Iubea lumina așa cum ar trebui să o iubim noi toți, cu respect, bunăvoință și cuvioșenie. Iubea Craiova așa cum ar trebuie să o iubim noi toți, cu amintirea copilăriei, tinereții, a momentelor frumoase pe care le-am parcurs, precum și cu măreția clipelor de succes personal, familia, colegii, împlinirile personale sau prietenii și aura lor frumoasă. Pictorul Mircea Ghiorghiu a plecat fără să-și mărturisească secretul. Toți vom pleca, mai devreme sau mai târziu, acolo, sus. Am jurat să-i păstrez secretul până când voi ajunge și eu lângă el. Atunci îl vom mărturisi sau poate va fi altcineva care va reuși să spargă secretul, la rândul său”, Ștefan Silaghi.
Mircea Ghiorghiu s-a născut la Craiova în 10 mai 1953 și a urmat cursurile Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova sub coordonarea profesorului de pictură Ilie Marineanu. Mircea Ghiorghiu a fost întotdeauna loial propriilor căi de analiză a fenomenelor, în cuantumul lor. El ne înfățișează, prin lucrările sale, sufletul său. Chiar dacă răscrucile vieții se repetă ritmic, asemenea evenimentelor primordiale, viața continuă veșnic, iar licăririle de speranță apar mereu în destinele noastre. Toate acestea ne determină să ne urmam calea. Mircea Ghiorghiu a murit în 27 noiembrie 2003.
„Nu am dalta pentru a ciopli în piatră, dar pot picta orice clădire pe care noi am ridicat-o. Dacă mă înțelegi, poate, vreodată, arată prietenilor noștri ce e mai frumos pe lume: lumina Craiovei de odinioară și credința zugrăvită în icoanele mele”, Mircea Ghiorghiu.
Universitatea din Craiova
Joi, 30 mai 2019 la 18:00
Asociaţia Eleon și Universitatea din Craiova vă invită joi, 30 mai 2019, ora 18.00, la vernisajul expoziţiei "Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani". Evenimentul va avea loc la Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13, și va fi transmis în direct pe pagina "Expoziția Crucea".
MUZEUL DE ARTA CRAIOVA
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman
„Un cititor, o carte”
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman organizează în perioada 8.4.2019 – 31.12.2019 proiectul „Un cititor, o carte”. Scopul proiectului constă în înființarea unui „Colț de bibliotecă” în școlile județului Dolj, în mod deosebit în unitățile de învățământ care deservesc comunitățile defavorizate.
În acest sens, utilizatorii frecvenți ai bibliotecii sunt invitați să doneze cărți, culegeri și orice alte materiale specifice bibliografiei școlare pentru clasele I-VIII. Punctele de colectare vor fi organizate în fiecare dintre spațiile bibliotecii. De asemenea, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” își manifestă disponibilitatea de a colabora cu orice instituție, fundație, asociație ș.a. în scopul colectării unui număr cât mai mare de cărți care să se constituie în mici biblioteci rurale cu rolul de a înlesni accesul elevilor din zonele defavorizate la lectura școlară.
„Accesul la lectură, cu atât mai mult cea școlară, nu reprezintă un lux. În acest sens, ne dorim ca toate localitățile rurale din județul nostru să dispună de o colț de bibliotecă specializată în carte școlară. Copiii din zonele defavorizate au dreptul la aceleași șanse de învățare și educație modernă. Nouă ne revine sarcina de a le facilita accesul și înlesni cunoașterea”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Cărțile, culegerile și orice alte materiale specifice bibliografiei școlare pentru ciclurile primar și gimnazial pot fi donate la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în perioada 8 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019. Pentru mai multe detalii despre proiect, pentru colaborări și orice alte informații și detalii, vă invităm să apelați numărul de telefon 0251532267, interior 110.
Filarmonica Oltenia Craiova
Duminică, 26 mai 2019 la 19:00 - 21:00
Turneul Internațional Stradivarius, ca brand cultural, prezintă în anul 2019 – proiectul de muzică clasică, o serie de 14 concerte de vioară, harpă și dans contemporan, sub umbrela Sezonului Cultural Româno-Fancez.
Tematica aleasă: MUZICĂ CLASICĂ și Patrimoniu
TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2019 înseamnă, pe scurt:
- concert de Vioară, Harpă și Dans Contemporan - este pentru prima dată în Romania un turneu cu această formă de exprimare creativă și muzicală
- soliști: Vioară – ALEXANDRU TOMESCU, cel mai cunoscut și apreciat violonist contemporan din generația de tineri, deținător al dreptului de a cânta la vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.
- Harpă – DELPHINE BENHAMOU - Franța
- Coregrafie și dans: LARI GIORGESCU- Actor al TNB, unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți actori din generația de tineri români
RECITAL VIOARĂ, HARPĂ ȘI DANS CONTEMPORAN
- George Enescu - Balada • Béla Bartók - 6 dansuri romanesti • Camille Saint-Saëns: Cygne • Camille Saint-Saëns: Fantaisie op. 124 • Jules Massenet: Méditation • Camille Saint-Saëns: Introduction et Rondo Capriccioso • Sabina Ulubeanu: Pas Encore • Maurice Ravel: Tzigane
http://www.turneulstradivarius.ro/
*** Preţ unic: 50 de lei
*** Agenţia de bilete, Calea Unirii nr.16, luni-vineri, 10:00-18:00
Telefon: 0251 414 698
Colocviul Internațional EXIPORA
Colocviul Internațional EXIPORA
Exilul românesc, diaspora și cultura națională
Andrei Șerban, Leonid Mămăligă și Gherasim Luca
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, între 10-14 aprilie 2019, Colocviul Internațional EXIPORA, sub titlul generic, „Exilul românesc, diaspora și cultura națională”. Tema celei de-a doua ediții gravitează în jurul cunoașterii operei a trei mari personalităţi ale culturii universale.
Ca atare, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” îi va omagia, alături de invitați distinși și nume sonore ale comunității academice și științifice internaționale, pe:
- Andrei Șerban, unul dintre cei mai importanți și apreciați regizori contemporani de teatru şi operă, laureat cu mai multe premii și distincții internaționale pentru contribuția sa inovatoare adusă artei teatrale;
- Leonid Mămăligă, prozator și dramaturg, publicist și autentic amfitrion al exilului românesc din Paris, editor al „Caietelor Inorogului”, organizator al Cenaclului din Neuilly-sur-Seine și cofondator al Centrului de promovare a cărții românești în exil – Hyperion;
- Gherasim Luca, nonconformist creator de limbaj poetic, unul dintre fondatorii grupului suprarealist român și figură marcantă a poeziei românești și franceze de avangardă.
Programul manifestărilor cuprinde comunicări și intervenții literare și științifice, lansări de carte și revistă, vizionări de film și proiecții de artă, expoziții de afișe și obiecte personale, dar și numeroase materiale multimedia de prezentare și promovare a colecțiilor Muzeului Cărții și Exilului Românesc.
Vor prezenta lucrări în cadrul colocviului: Basarab Nicolescu, Andrei Șerban, Lucille Fontaine, Giovanni Rotiroti, , Dan Anghelescu, Cassian Maria Spiridon, Adrian Dinu Rachieru, Mihaela Albu, Simona Modreanu, Pompiliu Crăciunescu, Lăcrămioara Petrescu, Georgeta Orian, Theodor Codreanu, Ligia Csiki, Claudia Drăgănoiu, Petre Răileanu, Dana Fabini, Oana Boc, Radu Voinescu, Mihai Neagu, Mirela Ocinic, Petrișor Militaru, , Ioan Lascu, Cătălin Davidescu, Silviu Gongonea, Mihai Ciurea, Gabriel Nedelea și Maria Dinu.
Deschiderea colocviului va avea loc miercuri, 10 aprilie, 2019, la ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”. Vor transmite discursuri inaugurale dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, acad. Basarab Nicolescu, președinte fondator al CIRET, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. habil Alexandru Boureanu, manager al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și prof. Andrei Șerban, Universitatea Columbia din New York.
„Omagiem cultura și memoria culturală a Exilului Românesc prin punerea în lumină a personalităților care au făcut posibilă crearea și întreținerea acestora în trecerea vremurilor. Ne-am asumat recuperarea bunurilor culturale create în afara granițelor atât pentru a reîntregi cultura română, cât și pentru integrarea unui imens tezaur de opere în circuitul cultural și științific al țării noastre. La ediția din acest an, actualitatea operei unor personalități precum Andrei Șerban, Leonid Mămăligă și Gherasim vor fi onorată și subliniată prin intervențiile și comunicările pregătite de zeci de cercetători, profesori, scriitori și experți”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Denumirea EXIPORA este rezultatul contracției cuvintelor „exil” și „diaspora”. Colocviul abordează probleme legate de exilul și diaspora românești, prin prisma operei şi activității unor mari personalități ale culturii române, care au fost nevoite să trăiască şi să creeze în afara graniţelor ţării. Evenimentul îşi propune să ofere date privind viața și opera unor personalităţi remarcabile, să informeze publicul larg și formatorii de opinie cu privire la faptul că valorile culturii româneşti sunt generate nu numai de mişcarea ideilor în spaţiul dintre graniţe, ci şi de efervescenţa creatoare din afara graniţelor și să invite participanții la dezbateri de înaltă ținută academică.
Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați site-ul web al Colocviului Internațional EXIPORA: https://www.exipora.ro.
Festivalul de poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I, Craiova-Băileşti
18-19 aprilie 2019
În onoarea scriitorului Patrel Berceanu (19 aprilie 1951, Băileşti – 2 mai 2006, Bucureşti), pentru a sprijini cultura scrisă şi a promova valorile Olteniei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova a iniţiat prima ediţie a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”. Propunerea scriitorilor a fost acceptată de Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, instituţii care şi-au asumat rolul de organizatori ai evenimentului şi prin susţinere financiară. Evenimentul va fi realizat în parteneriat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova.
În programul festivalului sunt prevăzute manifestări culturale în Băileşti, localitatea natală a scriitorului, precum şi în Craiova, oraşul în care şi-a împlinit cariera profesională în slujba artei dramatice şi vocaţia de poet. Impactul manifestării este unul considerabil prin implicarea unui număr mare de oameni de cultură şi prin organizarea și derularea în spaţii emblematice pentru Craiova şi Băileşti. În cadrul festivalului vor fi susţinute recitaluri poetice, evocări literare, spectacole literar-artistice, vizitarea unor obiective culturale şi instituţii de educaţie și învățământ. O împlinire a primei ediţii a festivalului este editarea unui volum de versuri inedite din creaţia lui Patrel Berceanu, carte care va fi distribuită de către organizatori pentru biblioteci publice, instituţii de învăţământ şi aşezăminte culturale.
Fiu al Băileştiului, scriitorul Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951. A fost elev al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la Cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A debutat publicistic cu poezie în „Preludiu” (suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969). A debutat editorial cu volumul de poezie Sentimentul baricadei (Ed. „Scrisul Românesc”, 1976). A fost un prestigios secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), în linia trasată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar şi director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al UNITER şi al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. S-a stins din viaţă pe 2 mai 2006, în Bucureşti.
După debut, Patrel Berceanu a publicat volumele de poezie Poeme în mărime naturală (Ed. „Scrisul Românesc”, 1983), Întâmplarea cea mare (Ed. „Eminescu”, 1984), Lacrimi civile (Ed. „Scrisul Românesc”, 1991), Planetă de poet, antologie (Ed. MJM, Craiova, 2003), precum şi monografiile teatrale Titus Andronicus – monografia unui eveniment teatral (Ed. „Aius”, 1997), Ubu Rex cu scene din Macbeth (Ed. „Aius”, 2000) și Teatrul în raport cu veacul, Editura „Aius”, 2006. A publicat și un volum de literatură pentru copii – Puricele cosmonaut, Editura Mitropolia Oltenia, 2006. Împreună cu Doina Pologea, soţia sa, a semnat volumul Noi povestiri după piesele lui Shakespeare (Ed. „Dionysos”, 1992). Este prezent cu poezie în antologiile Young Poets of a New Romania („Forest Books”. London & Boston, 1991), Day after Night („Criterion Publishing”, SUA, 1999), Sorescu’s Choice, („Bloodaxe Books”, Irlanda, 2002). A colaborat la revistele „România literară”, „Ramuri”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Viaţa studenţească”, „Teatrul”, „Vatra”, „Familia”, „Suplimentul literar-artistic al « Scânteii tineretului »”, „Viaţa Românească”, „Tribuna” etc. În străinătate a publicat în revistele „Belvedere” (Franţa, 1995) şi „Wiener Festwochen” (Austria, 1993).
A fost distins cu premiile revistelor „Luceafărul” (1974), „Amfiteatru” (1976, 1980) şi „Ramuri” (1984), Premiul U.T.C. (1984), Premiul Filialei Craiova a USR (1991, 1992).
În 2004 Preşedinţia României i-a conferit Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria F – pentru „Promovare a culturii”. A participat la Simpozionul liderilor de teatre din Europa de Sud-Est (Budapesta, 1993), la Reuniunea ataşaţilor de presă din cadrul Convenţiei Teatrale Europene (Paris, 1999) şi la Seminarul teatrului universitar şi şcolar (Universitatea din Corsica, Bastia, 1999). În 1994 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Centrul dramatic naţional din Caen (Franţa).
Programul evenimentelor
Joi, 18.04.2019, Craiova
– 17.00 – Deschiderea Festivalului de poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I
Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (foaier).
– 17.05 – Alocuţiuni rostite de reprezentanţii instituţiilor organizatoare: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Primăria Municipiului Băileşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.
– 17.30 – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (prima parte).
18.00 – Spectacol-lectură susţinut de actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: Anca Dinu, Valentin Mihali, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Petronela Zurba.
– 18.30 – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (partea a doua).
– 19.30 – Recital de poezie susținut de membrii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
– 20.00 – Masa de seară.
– 20.30 – Finalul manifestărilor primei zile.
Vineri, 19.04.2019, Băileşti
09.00 – Deplasarea invitaţilor de la Craiova spre Băileşti.
10.00 – Primirea participanţilor la Primăria Municipiului Băileşti.
– Alocuţiuni rostite de Primarul Municipiului Băileşti şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare.
– Semnarea în Cartea de onoare.
10.30 – Vizitarea Casei memoriale „Amza Pellea”.
11.00 – Întâlnire cu elevii şi cadrele didactice la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, unde a urmat cursurile Patrel Berceanu.
– Recital poetic al elevilor.
12.00 – Eveniment literar Patrel Berceanu – poet al frondei la Casa de Cultură „Amza Pellea”.
– 12.10 – Evocarea scriitorului Patrel Berceanu în fața publicului din Băilești.
– 12.30 Lansarea volumului Şase feluri de frică, şapte feluri de curaj, Editura „Aius”, 2019.
– 13.00 – Recital poetic susținut de scriitorii invitaţi.
- 14.00 – Decernarea Premiului pentru poezie „Patrel Berceanu” și înmânarea diplomelor de participare.
– 14.30 – Încheierea primei ediţii a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”.
– Masa de prânz
- 17.00 – Plecarea din Băileşti a participanţilor.
- 18.00 – Sosirea în Craiova.
Organizatori:
- Consiliul Local Băilești, Primăria Municipiului Băilești
- Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova
- Tetrul Național „Marin Sorescu” Craiova
- Casa de Cultură „Amza Pellea” – Băilești.
Manifestările din cadrul Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”, ediția I, 18-19 aprilie 2019, Craiova & Băilești se realizează cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Băilești.
Biblioteca Județeană „Alexandru şi Aristia Aman
Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei
Zilele Elena Farago
În perioada 25–29 martie 2019, Biblioteca Județeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează, în cadrul proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, cea de-a 42-a ediție a Zilelor Elena Farago. Elena Farago a fost poetă, scriitoare, traducătoare şi Cetăţean de onoare al municipiului Craiova, precum și director al Fundației Aman vreme de aproape trei decenii.
Opera Elenei Farago va fi pusă în valoare atât printr-o expoziţie de carte, prin diverse recitaluri prezentate de elevi, dar și prin vizionarea filmului documentar „Personalități craiovene: Elena Farago (1878 – 1954)”. De asemenea, vineri, 29 martie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește cea de-a XV-a ediție a concursului Elena Farago - prietena copiilor. Manifestarea este organizată în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 22 „Mircea Eliade”, sub coordonarea profesoarei Elena Gavrilă. Toate acțiunile manifestării se desfășoară în Ludoteca Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Participă preșcolari și școlari de la următoarele grădinițe și școli:
Luni, 25 Martie
9:00 – 10:00 - Școala Gimnazială Leotești;
10:00 – 11:00 - Grădinița „Ethos”;
11:00 – 12:00 - Grădinița „Elena Farago”;
12:00 – 13:00 - Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” Brăneț;
13:00 – 14:00 - Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”;
Marți, 26 Martie
10:00 - 11:00 - Grădinița „Paradisul Copiilor”;
11:00 - 12:00 - Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski”;
12:00 - 13:00 - Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” Brăneț;
13:00 - 14:00 - Colegiul Național „Carol I”;
Miercuri, 27 Martie
10:00 - 11:00 - Grădinița „Traian Demetrescu”;
11:00 - 12:00 - Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”;
12:00 - 13:00 – Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu”;
13:00 - 14:00 - Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”;
Joi, 28 Martie
9:00 - 10:00 - Școala Gimnazială Leotești;
10:00 - 11:00 - Grădinița „Ethos”;
11:00 - 12:00 - Colegiul Național „Carol I”;
12:00 - 13:00 - Școala Gimnazială „Pan M. Vizirescu” Brăneț;
13:00 - 14:00 - Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”.
Muzeul de Artă Craiova
Muzeul de Artă Craiova va relua săptămâna aceasta ciclul de conferințe academice realizate în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte, București, invitându-vă joi, 21 martie, 2019, la ora 17.00 să-l audiați pe dl. Vlad Bedros, istoric de artă și decan al Facultății de Istoria și Teoria artei.
Titlul conferinței: Patrimoniu artistic post-bizantin în Oltenia (sec. XVI - XVIII)
Expunerea domniei sale se încadrează într-o tematică de interes național și anume situația patrimoniului artistic românesc, specific perioadei medievale și premoderne și se va referi cu precădere la formele în care s-a exprimat și conservat moștenirea artistică bizantină în zona Olteniei. Dl. Vlad Bedros a contribuit la realizarea albumului „Mănăstirile Olteniei. Artă și spiritualitate”, o premieră editorială ce și-a propus familiarizarea cititorului cu multe din vechile locașuri mănăstirești răspândite în acest areal geografic, reprezentând o zestre arhitecturală și artistică de o surprinzătoare varietate și bogăție. În articolul cu care a contribuit, purtând numele „La adăpostul târgurilor și satelor. Crepusculul tradiției medievale în Oltenia” s-a referit la așezăminte din Ansamblul Arhiepiscopiei Râmnicului, Schitul Pătrunsa, Mănăstirea Frăsinei, Schiturile Berislăvești și Scăueni, Schitul Bradu, Schitul Jgheaburi.
Muzeul Olteniei - Istorie
"Cutie cu 100 fotografii in cautarea unui muzeu"
Un eveniment dedicat domnului Nicu Dan Gelep - Vernisajul
Marti 19 martie, ora 18:00
Muzeul Olteniei - Sala Stefan Ciuceanu
Târgul de carte Gaudeamus Craiova
Târgul de carte Gaudeamus Craiova, organizat de Radio România şi Radio România Oltenia, se deschide, miercuri, în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu".
Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 27 februarie, la ora 12.00, iar programul de vizitare a târgului care se închide pe 3 martie este de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, şi duminică, între orele 10.00 şi 14.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.
Preşedintele de onoare al ediţiei va fi scriitorul Mihai Firică, membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Craiova.
Clubul Dramaturgilor Craioveni
"Clubul Dramaturgilor Craioveni" revine cu prima întâlnire din acest an, miercuri 6 februarie, de la ora 17. Horia Dulvac, scriitor și dramaturg, va fi prezent cu piesa "Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate", premiată la Festivalul național de teatru “Mihail Sorbul”, Botoșani, 2017. Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba vor interpreta cele două roluri ale acestei piese într-un act la sala “Ia te uită!” a Teatrului Național Marin Sorescu.
Prezintă, Nicolae Coande, inițiator al Clubului Dramaturgilor Craioveni.
Clubul Dramaturgilor Craioveni își propune să evidențieze textul dramatic care se scrie în Craiova și să ofere celor interesați de teatru noi propuneri pentru scena craioveană. Prima ediție a clubului a avut loc pe 8 septembrie 2016 –invitat de marcă a fost dramaturgul Gheorghe Truță. Ulterior, au fost prezenți cu piese lecturate de actorii TNC, dramaturgii Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu, Florin Oncescu, Marius Neacșu, Mihai Ioana, Cristi Nedelcu, Julien Caragea.
Autorul
Horia Dulvac este eseist, prozator și dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, membru al ASPRO (Asociația Scriitorilor Profesioniști din România). În perioada studiilor universitare timișorene (199-1984) a fost redactor al revistei “Forum Studențesc”, membru al cenaclului “Pavel Dan” al Universității din Timișoara și prezență culturală activă, alături de generația mai vârstnică optzecistă a Banatului, reprezentată de scriitori timișoreni ca Daniel Vighi, Marcel Tolcea, Ioan T. Morar, Ion Monoran, Mircea Bârsilă ș.a.În această perioadă, câștigă numeroase premii literare pentru eseu şi proză la fazele naţionale ale “Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti”, primește premiul pentru proză la concursul naţional de proză “Zilele Liviu Rebreanu”, Bistriţa (președinte de juriu, Mircea Horia Simionescu).Debutează editorial cu volumul de proze “Femeia lui Ghidirmic” (Editura “Ramuri”, 1994), cu sprijinul “Fundației Soros pentru o societate deschisă”. Volumul cuprindea proze refuzate în manuscris la editura “Facla” din Timișoara și editura “Scrisul Românesc” din Craiova între anii 1985-1990. În anul 1997, editura “Marineasa” îl include în “Antologia Zona. Prozatori şi poeţi timişoreni din anii 80 şi 90”, iar în anul 2000 îi publică volumul de eseuri “Îngrijorări fără mandat”. Tot în anul 2000 este inclus în antologia “Scriitori români din anii 80-90”, autor Ion Bogdan Lefter (Ed. “Paralela 45”). Publică volumele de eseuri “Discursuri şi părţi” (2005, Ed. “Aius”), “Revanşe ale alterităţii” (2005, Editura “Grinta”), “Feluri de posibil” (2011, Ed. “Dacia xxi”), “Fața și cortina” (2013, Editura TipoMoldova), “Entropie și frumos, aplicație pe o floare a soarelui” (2016, Editura “Eikon”, Bucuresti, postfață de Ion Bogdan Lefter). În anul 2009 apare volumul de proză “Efect Doppler” (Ed. “Scrisul Românesc”), volum reeditat în anul 2016 (Ed. “Tracus Arte”), cu postfață de Ioan Es. Pop și Andrei Codrescu. Volumul fost recompensat cu premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (2010). Este inclus în antologia “Cele mai frumoase proze ale anului (Ed. “Adenium”, 2014). Este câștigător al mai multor premii literare: Premiul “Tiberiu Iliescu”, oferit de Fundația și revista Mozaicul (2009), revistă al cărei redactor și membru în colegiul de redacție a fost între anii 1997-2018, premiul pentru eseu al Editurii şi Fundaţiei “Scrisul Românesc” (2009) ș.a.
În anul 2017, piesa de teatru „Rigor mortis. O simplă criză de sațietate” a fost premiată la cea de-a XII-a ediția a Festivalului național de teatru „Mihail Sorbul”, Botoșani. În anul 2018, la ediția a XIII-a festivalului, piesa de teatru „Muzeul avortonilor” a primit marele premiu.
MUZEUL DE ARTĂ CRAIOVA
Expoziţia ,,A fost odată familia Mihail''
PENTRU PRIMA DATĂ, DUPĂ 110 ANI, AVEM ONOAREA ŞI BUCURIA SĂ VĂ PREZENTĂM FOTOGRAFIA OMULUI CARE A CONSTRUIT LA CRAIOVA PALATUL FAMILIEI MICHAIL, PALAT CARE ASTĂZI ADĂPOSTEŞTE MUZEUL DE ARTĂ: CONSTANTIN NICOLAE (DINI) MICHAIL.
Portretul face parte din fotografiile de familie ale Michaililor, imagini descoperite de un membru al echipei noastre în colaborare cu specialişti ai Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale. Acest tablou, precum şi toate celelalte fotografii ale familiei Michail, vor fi prezentate în premieră craiovenilor, miercuri 19 decembrie de la ora 18. Ele fac obiectul unei expoziţii de exceptie realizată de specialiştii Muzeului de Artă din Craiova :,,A fost odată familia Mihail''.
MARI CRAIOVENI : CONSTANTIN NICOLAE (DINI) MICHAIL
A fost unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai secolului al XIX-lea, dobândind de pe urma unei munci tenace o avere impresionantă. Având numeroase moşii în toată partea de sud a României, a fost cel mai mare latifundiar craiovean.
Viaţa sa ar putea fi subiect de roman; bogat şi celebru, rămâne fără soţie în floarea varstei, fiind astfel nevoit să se ocupe de creşterea şi educarea celor doi fii, Jean şi Nicolae. Spre sfârşitul vieţii îşi vede mare parte din agoniseală în pericol: terenul de pe strada Unirii (pe care avea să construiască palatul care astăzi adăposteşte Muzeul de Artă) este gata să fie pierdut, iar castelul cu două etaje de la Bodăeşti (jud. Dolj) este incendiat de ţăranii răsculaţi la 1907. Un an mai târziu trece la cele veşnice, dormindu-şi somnul de veci în cimitirul Ungureni, în interiorul monumentului funerar copiat după templul Athena Nike de pe Acropole - o ultimă aducere aminte a originilor sale greco-aromâne.
A fost un oltean rafinat, cu studii făcute la Viena şi având tot acolo rude ce făceau parte din high-life-ul Imperiului. Se înrudea cu marele afacerist Nicolae Dumba (provenit din mamă craioveancă şi tată aromân) - omul care a finanţat în mare parte construirea Operei din Viena, consilier intim al împăratului Franz Joseph, membru în Casa Magnaţilor şi vicepreşedinte al Băncii Comerciale din Viena, totodată şi cel care a ridicat în Viena numeroase statui, între care cele ale lui Schiller şi Goethe.
Într-un manuscris de epocă am găsit descrierea lui Dini şi a proprietăţii pe care avea să ridice cea mai frumoasă clădire a Craiovei, ce avea să o lase moştenire fiului sau, Jean: "Constantin Nicolae Mihail sau Dinu Mihail a fost un om înalt, cu barba și coafura îngrijită. A fost un bun violonist și un bun cunoscător al muzicii.
Pe strada Unirii, alături de Biserica Evanghelică, se situa un vast maidan, proprietatea fraților Dumba, pe care mai târziu Dinu Michail, moștenitorul acestora, a ridicat palatul construit după planurile arhitectului Gottereau, palat care ar putea figura cu cinste în oricare mare oraș al Apusului.
Maidanul era, de obicei, sediul circurilor și panoramelor ce veneau în oraș acum mai bine de un veac.''
Foto: Constantin Nicolae Dini Michail , 1837-1908
Evenimentele anterioare
FILARMONICA "OLTENIA"
VINERI, 22 FEBRUARIE 2019, ORA 19:00
Concert vocal-simfonic: Rahmaninov/Fauré
ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORALA ACADEMICĂ
ALE FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: ALEXANDRU IOSUB
SOLIȘTI: BOTOND SZÖCS (pian), RENATA VARI (soprană), IOAN EMANUEL CHERATA (bariton)
Maestru de cor: PAVEL ȘOPOV
În program:
Anatoly Lyadov: "Cântece populare ruseşti" pentru orchestră
Serghei Rahmaninov: Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, op. 43
Gabriel Fauré: Requiem în Re minor pentru soliști, cor, orchestră și orgă, op. 48
Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori); concert în abonament (6)
Biletele pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698.
Teatrul Naţional Craiova
Calatorie catre mine insumi // 11plus1
Program: Marţi, 19 februarie 2019 la 18:00 - 19:40
"Călătorie către mine însumi" este primul episod al proiectului dans#wanderer inspirat de cartea “The Wander Society”, de Keri Smith (Penguin Books, 2016), care vorbește despre filozofia călătoriei de tip experiențial și descoperirea necunoscutului.
Spectacolul se derulează sub forma unui performance participativ.
Un proiect Paradis Serial, coproductie Fundatia Gabriela Tudor si DeVIR/CAPa-Centro de Artes Performativas do Algarvev(PORTUGALIA).
Concept: Cosmin Manolescu
Performeri: Idris Clate, Cosmin Manolescu, Judith State
dans#wanderer /ˈdan(t)s, ˈdän(t)s, dɑːns/ /ˈwɒnd(ə)rə/. A ieși din obișnuit, din tipar, din zona de confort. De fapt nu a ieși. Ci a o lua la goană și a fugi însuflețit, îndepărtîndu-te de ele din ce în ce mai mult. A vorbi, a zambi, a canta, a dansa, a îmbrățișa, a rade, a plange, a da, a lua, a durea, a vindeca, a găsi, a (te) pierde, a îndrăzni, a încerca, a greși, a reuși, a tăcea. A fi liber. Wanderers, flâneurs, flâneuses, călători & călătoare, dans-wanderers, vagabondans… Dor de ducă, atmosferă, poezie, dans contemporan, vibrație, observare, lentoare, ritm.
Este călătorul cel care îi urmărește pe ceilalți sau cel pe care îl urmează/urmăresc ceilalți?
Foto: Dragoș Lumpan & Alina Ușurelu
Video: Gemma Riggs (UK)
Spații de lucru: Centrul de Teatru Educațional Replika, ODD, studioul RAP/Fabrica de Pensule, Centrul Național al Dansului București, Institutul Cultural Român Lisabona.
Durata: 100 min.
Trailer spectacol: Dati click aici!
**spectacol prezentat in cadrul programului 11plus1 independent/ contemporan organizat de Teatrul National "Marin Sorescu" in stagiunea 18/19.
Pretul biletelor este 20 lei(15 lei pentru elevi/ studení/ seniori) la Agentia teatrala si 19 lei pe platforma online.
Cântecul vârstelor- spectacol de poezie populară- Emil Boroghină
Vineri, 22 februarie 2019 la 18:00 - 19:00
Locație: Teatrul Naţional Craiova
Doină, doină, cântic dulce,
când te-aud nu m-aş mai duce!
Doină, doină, viers cu foc,
când răsuni, eu stau în loc!
Cântecul vârstelor- spectacol de poezie populară- recital al actorului Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”
Scenariul: Emil Boroghină
Regia: Alina Hiristea
Editare video: Ciprian Duica
Muzica: Gheorghe Roșoga, Mariana Bălănescu, Gheorghe Zamfir
Partea I - VÂRSTELE OMULUI- lirică populară
Partea a II-a - PE-UN PICIOR DE PLAI ( Vârstele umanității)- Miorița, Toma Alimoș, Meșterul Manole.
„Românul e născut poet. Înzestrat de natură cu o închipuire strălucită şi cu o inimă simţitoare, el îşi revarsă tainele sufletului în melodii armonioase şi în poezii improvizate.
De-l muncește dorul, de-l cuprinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreaţă, el îşi cântă durerile şi mulţumirile, îşi cântă eroii, îşi cântă istoria şi astfel sufletul său e un izvor nesfârşit de frumoasă poezie.”- Vasile Alecsandri
Prețul biletelor este 20 lei la Agentia teatrală si 19 lei online https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/514
Rezervari T: 0251413677
Concert Rahmaninov
Stagiunea 2019 / Muzica inspiră!
VINERI, 8 FEBRUARIE 2019, ORA 19:00
Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: ALEXANDRU IOSUB
SOLIST: MIHAI UNGUREANU (pian)
În program:
Serghei Rahmaninov: Concertul nr. 2 în Do minor pentru pian și orchestră, op. 18
César Franck: Simfonia în Re minor
* Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori); concert în abonament (4)
* Biletele pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698. Preţul unui bilet este de 40 lei şi 10 lei, redus, pentru elevi, studenţi şi seniori.
FILARMONICA OLTENIA
VINERI, 1 FEBRUARIE 2019, ORA 19:00
CONCERT CEAIKOVSKI
DIRIJOR
GIOVANNI PANELLA , ITALIA - ARGENTINA
SOLIST
GABRIEL NIŢĂ, vioară
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
În program:
César Franck / Giovanni Panella: ”Pičce héroďque” în Si minor pentru orchestră
Tomaso Antonio Vitali / Ottorino Respighi: „Ciaccona” în Sol minor pentru vioară, orchestră de coarde şi clavecin
Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 5 în Mi minor, op. 64
Nimic nu ne inspiră mai mult, în această iarnă, ca muzica plină de culoare şi originalitate a lui Piotr Ilici Ceaikovski, sub bagheta maestrului Giovanni Panella, născut în Italia şi stabilit în Argentina. Muzician cu preocupări artistice diverse: producţii simfonice, camerale şi de operă, dirijor şi compozitor, Giovanni Panella va dirija la 1 februarie, ora 19, pe scena filarmonicii oltene, Simfonia nr. 5 de Ceaikovski, o lucrare de o frumuseţe melodică şi o prospeţime aparte. Dedicată lui Theodor Ave-Lallemann, directorul Societăţii Filarmonice din Hamburg, a fost cântată în primă audiţie la Sankt Petersburg (5 noiembrie 1888), sub conducerea autorului. Lucrarea reia într-o anumită măsură problematica filosofică dezbătută în Simfonia nr. 4, pretextul programatic fiind de această dată lapidar: „Cea mai deplină supunere în faţa destinului...”
Publicul este invitat să se bucure, în deschiderea serii, de muzica semnată de César Franck, ”Pičce héroďque”, orchestrată de Giovanni Panella; născut în anul 1985, a început de timpuriu educaţia muzicală, la doar 14 ani studiind deja dirijatul coral (cu maestrul Pio di Meo) şi cel orchestral (cu maestrul Gian Luigi Zampieri). Este absolvent al Conservatoarelor “L. Refice” din Frosinone (compoziţie ţi dirijat coral) şi “San Pietro a Majella” din Napoli (dirijat orchestră); s-a perfecţionat la Academia Chigiana din Siena, sub îndrumarea maestrului Gianluigi Gelmetti. Din 2011, îşi desfăşoară activitatea artistică în America de Sud, cu precădere în Argentina, colaborând cu orchestre importante: Orquesta de la “Casa de la Opera de Buenos Aires”, Orquesta de Cámara del Congreso de la Nación Argentina, Orquesta Municipal de Avellaneda, Orquesta Municipal de Berisso, “Opera de Mar del Plata”.
Miezul concertului este dat de splendida „Ciacconă” de Tomaso Antonio Vitali, orchestrată de Ottorino Respighi, în interpretarea violonistului craiovean Gabriel Niţă; absolvent al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la secţia interpretare muzicală – vioară, urmând în acelaşi timp şi cursurile secţiei compoziţie din cadrul aceleiaşi instituţii academice. Gabriel Niţă este laureatul multor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale: „Vaclav Huml” Zagreb, Croaţia (1985), „Rodolfo Lipizer” Gorizia, Italia (1986) şi Anvers, Belgia (1995). Este membru al Uniunii Compozitorilor din România şi al Academiei „Santa Cecilia” din Roma, autor a peste 300 de lucrări ce cuprind compoziţii şi aranjamente pentru orchestră; pasiunea componistică fiind recunoscută şi prin faptul că este reprezentantul pentru Europa al Make Music Finale Software developement. Violonistul craiovean a scris recent orchestraţia Concertului nr. 2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr. 4 în Re minor şi a Concertului nr. 5 în La minor pentru vioară de Niccolo Paganini.Biletele pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698. Preţul unui bilet este de 40 lei şi 10 lei, redus, pentru elevi, studenţi şi seniori.
Ediția 45 Românească (19 noiembrie – 1 decembrie 2018)
Manifestare de prestigiu în contextul festivalier românesc și internațional, Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” a căpătat, în ultimii ani, o nouă personalitate artistică, fiecare ediție propunând un temă nouă, o modalitate diferită de abordare și de structurare a manifestărilor incluse în program.
Anul 2018 reprezintă, pentru toată suflarea românească, Anul Centenarului Marii Uniri. Tot ceea ce Filarmonica „Oltenia” Craiova întreprinde în acest an este subsumat celebrării acestui eveniment, urmărindu-se în special promovarea și redescoperirea muzicii românești. Sub directa coordonare a muzicianului conf. univ. dr. Virgil Cătălin Opriţoiu, directorul artistic al festivalului, în perioada 19 noiembrie-1 decembrie 2018 vom asista la concerte simfonice, vocal-simfonice şi recitaluri. Firul roșu care străbate festivalul îl reprezintă liantul dintre muzica românească și interpreții, tot români (inclusiv din diaspora) care o vor promova și prezenta publicului.
Program:
Luni, 19 noiembrie, ora 19:00 – Deschiderea Festivalului
Orchestra Simfonică Bucureşti
Dirijor: Tiberiu Soare
Solişti: Dan Dediu (pian), Vlad Maistorovici (vioară)
Marţi, 20 noiembrie, ora 19:00
Recital vioară-pian
Diana Moş – Mihai Ungureanu
Miercuri, 21 noiembrie, ora 19:00
Camerata Classica
Dirijor: Nicolae Moldoveanu
Joi, 22 noiembrie, ora 19:00
Ansamblul vocal „Blue Noise”
Vineri, 23 noiembrie, ora 19:00
Cvartetul „Transilvan”
Gabriel Croitoru (vioară), Nicuşor Silaghi (vioara a II-a), Marius Suărăşan (violă), Vasile Juncan (violoncel)
Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 19:00
Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova
Dirijor: Alexandru Iosub
Solist: Ioan Emanuel Cherata
Sâmbătă, 1 decembrie, ora 18:30
Tudor Gheorghe
Corul şi orchestra Concertino
Dirijor: Marius Hristescu
„Tot ce-i românesc nu piere”
Bilete pot fi achiziţionate de la agenția Filarmonicii ”Oltenia” Craiova (Calea Unirii Nr.16, orele 10:00-18:00, telefon 0251 414 698).
FILARMONICA "OLTENIA"
VINERI, 26 OCTOMBRIE 2018, ORA 19:00
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
prezintă
Concert simfonic „Muzica uneşte” (II)
DIRIJOR
ANTONIO ARIZA MOMBLANT - SPANIA
SOLIST
TOMA POPOVICI - pian
În program:
Eugen Petre Sandu: „O parodie...” (primă audiție absolută)
Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră, op. 58
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Simfonia nr. 3 în La minor, op. 56, „Scoțiana”
Vineri, 26 octombrie 2018, ora 19, publicul meloman este invitat la o călătorie în ținutul pitoresc al Scoției, pe aripile muzicii lui Mendelssohn Bartholdy, cu spaniolul Antonio Ariza Momblant la pupitrul dirijoral, în aceeași seara explorând o lucrare de tinerețe din creația lui Beethoven, "Concertul nr. 4 in Sol major", cu Toma Popovici la pian. În program este și o surpriza, piesa în prima audiție absolută "O parodie..", de Eugen Petre Sandu.
ANTONIO ARIZA MOMBLANT
Disciplină, rigoare și pasiune. Acestea sunt primele trei calități care au fost evidențiate în momentul primirii Medaliei Fundației „Andrés Segovia”, ca recunoaștere a meritelor artistice ale maestrului Antonio Ariza Momblant. Versatilitatea sa manifestată în plan dirijoral i-a permis să conducă diverse orchestre, precum Orquesta de Córdoba, Kamerata Krondstadt, Symphony Orchestra of the University of Tamaulipas (Mexico), Provincial Choir and Orchestra of Jaén (înființate și dirijate de domnia sa) sau să apară în săli importante din China (Dongying, Beijing, Shenzen) și Spania (International Festival of Úbeda), prezentând prime audiții mondiale. A obținut și diploma de solist-pian la Conservatorul din Córdoba, la clasa profesorului Juan Miguel Moreno Calderón. S-a perfecționat studiind și cu alți pianiști de renume, precum José Morales, Jorge Luis Prats, Alexander Kandelaki, Moon Chang-Rok, Pilar Bilbao and Manuel Carra. În prezent, Antonio Ariza Momblant conduce Provincial Choir and the Orchestra of Jaén și este profesor de pian la Conservatorio Superior de Música „Andrés de Vandelvira” din Jaén.
TOMA POPOVICI
Discipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din București şi, în prezent, lector universitar al aceleiaşi universităţi, la disciplina pian din cadrul Departamentului Instrumente cu Claviatură – Muzică de Cameră. Toma Popovici a absolvit cursurile Liceului de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popişteanu şi Lucia Teodorescu, precum şi cursurile de masterat ale College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston, unde a lucrat cu Horia Mihail, Tong-Il Han şi Victor Rosenbaum. A obţinut premii la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante fiind premiul intâi al concursului internaţional “Dinu Lipatti”, Bucureşti (1997), premiul intâi la concursul internaţional Waki-Osaka, Japonia, 1996, premiul intâi la “Ann and Aaron Richmond Competition”, Boston, 2001.Toma Popovici este membru fondator al “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma. Colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc. Realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi a realizat, între 2004 și 2011, o serie de şase discuri pentru compania Hammond GMAC.
***
„O PARODIE...OLTENEASCĂ pentru 3 soli şi orchestră simfonică. Creaţia mai sus menţionată caută să etaleze trei instrumente aerofone emblematice orchestrei simfonice, ansamblurilor populare şi spiritului românesc: naiul, clarinetul şi trompeta. Este un colaj prin care sunt evocate teme proprii, conţinuturi sonore din literatura filmului cât şi melodii din repertoriul inegalabilei interprete Maria Tănase...aşadar de la motive de bocet, marş,”Love story” la „Tărăişul şarpelui”, „Mă dusei să trec la Olt”, „Mărie şi Mărioară”, într-un aranjament armonic şi orchestral inedit....” (Eugen Petre Sandu)
*
Scris în anul 1806, Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian şi orchestră, op. 58 de Beethoven impune o desfăşurare sonoră în spiritul unei simfonii concertante, dialogul solist-ansamblu sugerând o alternanţă timbrală, cu vaste opţiuni dezvoltătoare, continuitatea ideii poetice nefiind pusă nici un moment la îndoială.
*
Compusă în 1842, Simfonia nr. 3 în La minor, op. 56, "Scoţiana" reflectă puternicele impresii lăsate de vizita în Scoţia a compozitorului Felix Mendelssohn-Bartholdy . Fermecătoarele peisaje, ruinele castelelor Stuarţilor, cântecele cimpoierilor sau suavitatea sentimentelor traduse în imagini sonore sugestive se regăsesc într‑o lucrare desăvârşit realizată, situată la intersecţia dintre muzica programatică şi cea fără program.
FESTIVALUL NAȚIONAL IOANA RADU - A VII-A A EDIȚIE
Consiliul Județean Dolj și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează, în perioada 25 - 26 octombrie 2018, FESTIVALUL NAŢIONAL „IOANA RADU“ - ediţia a VIII-a. Evenimentul este găzduit de Teatrul Național „Marin Sorescu“. Pe parcursul celor două zile de festival, iubitorii romanței și muzicii de petrecere se vor bucura de acorduri și emoții care amintesc de Regina romanței românești, aici, la ea acasă, pe plaiuri oltenești.
Biletele vor fi puse în vânzare săptămâna viitoare la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, program: luni - vineri: 11.00 - 19.00; sâmbătă - duminică: 12.00 - 19.00.
Preț bilet / seară: 30 lei
MUZEUL DE ARTA CRAIOVA
Muzeul de Artă Craiova în parteneriat cu Muzeul de Artă Recentă București vă invită vineri 12 octombrie 2018, ora 18:00, la deschiderea oficială a expoziției Ani de Zile.Florin Mitroi - curator Erwin Kessler.
Este cel mai amplu eveniment dedicat acestui artist, și aduce la Craiova, orașul natal al lui Florin Mitroi, o selecție reprezentativă de lucrări ce provin din colecția MARe sau colecții private din România, unele dintre acestea fiind prezentate publicului în premieră. Suportul teoretic al proiectului este volumul Zile, autor Erwin Kessler, apărut în cursul acestui an la Editura Humanitas, acesta fiind cea mai substanțială analiză consacrată operei acestui artist.
„Florin Mitroi (1938-2002) este unul dintre cei mai secreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu (ulterior Academia de Artă) din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă după 1989 a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artiști ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan la Alexandru Rădvan și Anca Benera.
Florin Mitroi a fost văzut preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări. Ideea de a expune public nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală antumă, la Galeria Catacomba. Aceasta a revelat un artist cu o operă perfect împlinită. Un artist complet ca mijloace de expresie și complex ca tematică și iconografie, dar opac pentru public, din punctul de vedere al țintelor artei sale. Pur estetice, spirituale, politice, intelectuale, mitologice, etice, fiecare dintre aceste determinații putea să dea o direcție de abordare, dar reunirea lor nu putea da seama despre un demers unitar.
Reținerea de a (se) expune și puținătatea lucrărilor prezentate puteau lăsa impresia unei opere restrînse. Abia după dispariția lui Florin Mitroi opera sa a putut fi apreciată, nu doar la justa ei valoare, ci și la justa ei dimensiune. Sute de lucrări și mii de desene ne relevă astăzi un artist pasional, de un intens tragism, ce emană din lucrări de o brutalitate, vehemență și exigență artistică fără egal.
Expoziția Ani de zile.Florin Mitroi de la Muzeul de Artă Craiova îl prezintă dar totodată îl configurează și îl interpretează pe artist din perspectiva unui sui generis jurnal al operei sale, a cărei particularitate constă în datarea atentă și completă a fiecărei lucrări. Un adevărat poligon subteran al exploziilor psihice, desenele lui Florin Mitroi, dintre care vor fi prezentate la Craiova, pentru prima dată de la dispariția artistului, cîteva suite reprezentative, se constituie într-o confesiune fără oprire a artistului despre sine, care oferă totodată o oglindă crudă și concomitent extatică a epocii sale. Desenul a reprezentat pentru Florin Mitroi retorta în care a fost distilată o creație frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială impenitentă și nesupunere politică, totul atins de o aspirație permanentă spre perfecțiune formală. Contemplarea acestei naturi polare și contradictorii va fi posibilă în expoziția de la Craiova, unde vor fi prezentate și seriile de peisaje abstracte, împreună cu o selecție din semne geometrice, simbolice-mistice-erotice, dar și o întreagă grupare din cele mai evocatoare Securi ale artistului, în care, sub aparența unor naturi moarte, se desfășoară un întreg teatru caracterologic al puterii, agresivității și resemnării.” (Erwin Kessler- curator)
Expoziția Ani de Zile.Florin Mitroi poate fi vizitată în perioada 12 octombrie - 9 decembrie 2018, marți - duminică, orele 10:00 - 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni, intrarea este gratuită.
FILARMONICA OLTENIA
Imperialul de Beethoven
sub bagheta maestrului Walter Attanasi
Filarmonica olteană continuă stagiunea ”Muzica unește” (partea a II-a) vineri, 5 octombrie, cu Imperialul de Beethoven, ultimul concert pentru pian compus de titanul de la Bonn. Solista, Sânziana Mircea, ”una dintre cele mai influente persoane tinere din lumea muzicii clasice” (Radio România Muzical), a concertat în toată lumea, revenind de câte ori este posibil în România. Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia” condusă muzical de carismaticul dirijor Walter Attanasi va mai interpreta, în aceeaşi seară, lucrarea „Telos” de George Balint (primă audiţie) şi simfonia „Patetica” de Ceaikovski.
Născut la Trieste, Walter Attanasi, considerat unul dintre cei mai interesanţi şefi de orchestră ai generaţiei sale, a fost invitat să dirijeze un vast repertoriu simfonic şi de operă pentru diverse şi prestigioase colective artistice, teatre şi festivaluri internaţionale: Il Teatro alla Scala di Milano, l’Arena di Verona, il San Carlo di Napoli, l’Opera di Roma, il Comunale di Firenze, il Teatro dell’Opera di Cagliari, il Festival dei Due Mondi di Spoleto, il Musikverein e la Konzerthaus di Vienna, Staatsoper di Amburgo, il Colon di Buenos Aires, Fondazione Rostropovich di Mosca, l’Opera de Bellas Artes di Citta del Messico, Rudolfinum e l‘Opera Nazionale di Praga, l'Opera Nazionale di Brno, Filarmonica di Vilnius, l'Opera di Budapest, Royal Opera House Stockholm, l’Opera Nazionale di Bratislava, alte săli de concerte din Japonia, Coreea de Sud (Seoul Arts Center, Concert Hall), Teatrul de Operă din Pretoria (Tshwane) etc. De-a lungul carierei sale artistice, a fost director muzical al Todi Music Fest (S.U.A., Virginia), director de proiecte muzicale al Operei Africa din Pretoria - Johannesburg şi dirijor principal invitat al Orchestrei filarmonice „Bohuslav Martinu” din Zlín. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Portsmouth din Virginia, S.U.A. Actualmente, este director al festivalurilor Italian Arte Fest, Umbria Music Fest International, director muzical al Operei Române din Craiova și dirijor principal al Filarmonicii "Oltenia" Craiova.
Tânăra artistă Sânziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Român la numai șapte ani. Au urmat numeroase concerte în Europa și în America. Un eveniment important în cariera ei a fost recitalul de debut de la Carnegie Hall, un “sold out” din noiembrie 2016, când publicul extaziat a ovaționat-o în picioare minute în șir. În același an, a câștigat premiul Academiei Internaționale de Film de la Miami și a lansat CD-ul de debut „Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio), care a câștigat locul trei la concursul național de cel mai bun CD de muzică clasică din România, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection în 2017. „Unding Love – Iubire nemuritoare” este distribuit în întreaga lume și include lucrări ale lui Ceaikovski-Pletnev, Liszt, Enescu, Albeniz, Bach-Kempff, Gluck-Sgambati. Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sânziana Mircea susține numeroase prestații artistice cu cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu. În prezent, pianista susține un Master în Arte, Management și Administrație la Școala de Afaceri Bocconi din Milano.
***
“Imperialul” s-a bucurat de o primire entuziastă din partea publicului: în acest sens, într-un articol din celebra publicaţie Allgemeine musikalische Zeitung (ediţia din 1 ianuarie 1812) se consemna, în termeni elogioşi: “fără îndoială, este vorba despre unul dintre cele mai originale, fascinante, impresionante, dar totodată, dificile concerte, dintre toate câte există.”
Simfonia a VI-a în Si minor, op. 74, „Patetica” este ultima şi cea mai reprezentativă creaţie a lui Ceaikovski. Însuşi compozitorul spunea: „... o consider în mod hotărât cea mai bună şi îndeosebi cea mai sinceră dintre toate lucrările mele. O iubesc aşa cum n-am iubit niciodată vreuna din celelalte odrasle muzicale ale mele”. Scrisă în anul 1893 (prima audiţie având loc la 16 octombrie la Sankt Petersburg, sub conducerea autorului) şi dedicată nepotului său V. I. Davîdov, lucrarea se caracterizează prin fineţe, complexitate şi gândire aprofundată până la cele mai mici detalii.
***
Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de la agenția Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, din Calea Unirii Nr.16, deschisă de luni până vineri, orele 10:00-18:00 (telefon 0251 414 698).
Vineri, 5 octombrie, ne întâlnim la Noaptea Albă a Galeriilor Craiova
O nouă ediție a Nopții Albe a Galeriilor invită publicul din paisprezece orașe să parcurgă un traseu nocturn în compania artei contemporane! Vernisaje, performance-uri, spații alternative, galerii de artă și ateliere de artist, toate împreună generează an de an o nouă hartă a orașelor, în care are loc acest eveniment.
Pregătiți-vă, deci, pentru un traseu cultural, ce va avea loc vineri, 5 octombrie, începând cu ora 19:00 și până târziu în noapte, în orașele: București, Arad, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Miercurea Ciuc, Petrila, Reșița, Sibiu, Sfântu Gheorghe ,Târgu Mureș și Timișoara!
Organizator NAG Craiova: Uniunea Artistilor Plastici din Romania - filiala Craiova
Parteneri media locali: Digi24, RADIO GUERRILLA, TVR Craiova, Cuvantul Libertatii, Radio Oltenia
TEATRUL NATIONAL "MARIN SORESCU"
De la ora 19:00, pe scena sălii „Amza Pellea”, va avea loc premiera spectacolului „Aias.Eseu despre demență”, după „Aias” de Sofocle, scenariul dramatic Anca Măniuțiu și Mihai Măniuțiu, în regia lui Mihai Măniuțiu.
Cu Claudiu Bleonț în rolul Generalissimului Aias, „Spectacolul ne propune o meditație asupra demenței iscate de ura oarbă, de mecanica războiului, de fascinația în fața violenței și a forței brute. Prin stilistica cinematică adoptată, susținută de muzică și de cinetica vibrantă a corpurilor robotizate, nucleul narativ este redus la esența lui, punând în evidență un paradox tulburător: grație unei clipe de demență sângeroasă, care îl dezonorează în fața tovarășilor săi de arme, Aias redescoperă dimensiunea sa umană, fragilă și muritoare.” ( Anca Măniuțiu)
Biletele s-au pus in vânzare la Agenția teatrală si online https://ebilet.tncms.ro/ebilet
Ioan Stanomir este invitatul lui Nicolae Coande la “Întâlnirile SpectActor”, ediția de toamnă, 2018. Profesor universitar dr. la Departamentul de Științe Politice al Universității din București, preocupat de istoria ideilor, critica literară și constituționalism, reputat analist politic, intelectual public, Ioan Stanomir va susține conferința “România și Centenarul ei. Câteva reflecții" – duminică, 23 septembrie, ora 11, la sala Ia te uită! a Teatrului Național Marin Sorescu Craiova. Conferințele din acest an se desfășoara sub egida România 2018 – Centenarul Inteligenței Românești.
Intrarea publicului este liberă.
IOAN STANOMIR (n. 13 mai 1973) este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Doctor în drept, (2002) la Universitatea Bucuresti, cu o teză dedicată evoluției limbajului constituțional în Principatele Române până la 1866.
Printre volumele publicate se numără Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded(alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc.(alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al său este un eseu despre Revoluția din Octombrie: Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017).
*
Întâlnirile SpectActor reprezintă un eveniment cultural inițiat în anul 2009 de Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, menit să aducă în fața publicului craiovean personalități ale lumii culturale și științifice românești din diferite domenii de activitate. În cadrul acestora sunt programate conferințe pe teme de interes general, precum și dezbateri cu publicul prezent în sălile TNC. Moderator, de la prima ediție până în prezent, Nicolae Coande.
*
Până în prezent au conferențiat la Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ următorii invitați: Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Lucian Boia, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Nae Caranfil, Mircea Dinescu, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliță, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurențiu Damian, Lucian Boia, Nae Caranfil, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Sergiu Celac, Mădălin Voicu, Adrian Năstase, Stelian Tănase, Eugen Simion, Ioan Holender, Nicolae Panea, Emil Hurezeanu, Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Sorin Antohi, Mircea Martin, Grigore Leșe, Magda Cârneci, Vintilă Mihăilescu, Dorel Chirițescu, Al. Cistelecan, Liviu Antonesei, Constantin Chiriac, Mircea Platon, Beatrice Comănescu, Cătălin Ghiță.
Muzeul de Artă Craiova vă invită miercuri, 5 septembrie 2018, ora 18.00 la vernisajul expoziției de pictură Liviu Lăzărescu - Permanențe – curator: Minuna Mateiaș. Expoziția este organizată la inițiativa Lions Club Craiova și Lions Club „Cetatea Băniei”, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri, și va putea fi vizitată până la data de 15 septembrie 2018, în Sala Oglinzilor de la etajul Palatului Jean Mihail.
Liviu Lăzărescu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1963, la clasa profesorului Corneliu Baba, iar din 1992 a devenit profesor universitar în cadrul aceleiași instituții. A fost un fervent promotor al învățământului de specialitate, unde a susținut cursuri de cromatologie, tehnici artistice, conservare și restaurare a picturii în ulei și a icoanelor bizantine. Este co-autor al unor lucrări de artă monumentală și colaborator la realizarea unor filme documentare de artă. Este autor al monografiei „Mărtinești, vechiul meu sat transilvan” și al volumului „Maestrul meu, Corneliu Baba” - pagini de memorialistică. A semnat de asemenea numeroase eseuri, recenzii și articole în revistele „Arta” și „Contemporanul”.
În 2004 a fost distins cu titlul de „Profesor Honoris Causa” al Academiei Naționale de Artă București.
Între 24 august şi 10 octombrie 2018, la Muzeul de Artă Craiova, se desfăşoară expoziţia „Oglinzi oglindite”, curatoriată de Erwin KESSLER, ce prezintă lucrări selectate din colecţia MARe/Muzeul de Artă Recentă, alături de lucrări ale artiştilor orădeni. Expoziția a fost prezentată la Oradea (Galeriile de Artă Reperaj din Cetate), între 13 iulie și 19 august.
Vernisajul va avea loc vineri, 24 august, la ora 18:00, la Muzeul de Artă Craiova, din Calea Unirii nr. 15.
Artişti participanţi: George ANGHELESCU, Vioara BARA, Ana BĂNICĂ, Ioana BĂTRÂNU, Michele BRESSAN, Nicolae COMĂNESCU, Suzana DAN, Cristina DAVID, Tiberiu FEKETE, Tudor FRÂNCU, Gabriela Diana Bohnstedt GAVRILAŞ, Dorel GAINA, Dumitru GORZO, Glass INGO, Gyorgy JOVIAN, Darius MARTIN, Laura MARTIN, Gili MOCANU, Anca MUREŞAN, Ioan Augustin POP, Regele Ionescu, Gheorghe TÂRLA, Horea SĂLĂGEAN, Laszlo UJVAROSSY, Ungureanu STEFAN, Ecaterina VRANA, Marian ZIDARU.
Care sunt legăturile, influențele, „certurile” și „împăcările” dintre artiștii români din Oradea și din București, din perioada anilor ’80 sau din perioada ce a urmat căderii comunismului? Care era „vocea” unuia dintre cele mai excentrice (din punct de vedere geografic, și numai) orașe din țară și în ce măsură se afla ea în armonie cu cea a Bucureștiului, centrul prin definiție al Puterii, un centru strivit sub propria masă?
Cum a reușit Oradea ca timp de un deceniu să fie unul dintre centrele artistice ale țării și cum a reușit Bucureștiul să existe în plan artistic în pofida mecanismului de control și de cenzură extrem de complex și de dens? Ce anume s-a întâmplat după 1989, când Oradea intră în umbră, în timp ce București și Cluj ajung să conteze cel mai mult?
Cum anume se pot așeza, la aceeași masă, „Grupul de la Oradea” și „Rostopasca”? Cum s-a ieșit din curentul „neo-ortodoxist”, „metafizic” în care se refugiase Bucureștiul optzecist, ba chiar și nouăzecist și în ce măsură replica secularizată, uneori chiar explicit anti-eclesială este determinată și, pe alocuri, definită de aportul artiștilor orădeni?
Prezentată la Galeriile de Artă Reperaj din Cetate, Oradea, între 13 iulie și 19 august, expoziția „Oglinzi oglindite” ajunge la Craiova. Nu pretinde să dea răspunsuri academice la întrebările de mai înainte. Dar va ține un pariu curatorial.
Vizitatorului i se propune rolul unui investigator căruia i se oferă suficiente indicii cât să îndrăznească un răspuns general, dar și suficiente întrebări, care să nu îi impună concluzii prefabricate. Lucrările reflectă realități care azi ne pot părea îndepărtate sau pe deplin străine, realități care, totuși, au lucrat nebănuit la modelarea societății în care trăim acum. Oglinzile pot deforma, ca într-un parc de distracții sau pot reflecta cu acuratețe de laborator, cât mai multe detalii. Detalii pe care dorim să le vedem, detalii pe care le-am dori ascunse. Uneori, ele ne arată aspecte pe care nici măcar nu știm că le dorim vizibile sau, dimpotrivă, ascunse.
„Oglinzi oglindite propune un dublu portret expozițional. Lucrări ale artiștilor orădeni actuali și ai – deja consacratului – „Grup de artiști de la Oradea” ai anilor ‘80 sunt puse față în față cu lucrări ale artiștilor bucureșteni ai ultimelor valuri, din 1990 până în prezent. Opera lui Ingo Glass se insinuează aici ca suspect de serviciu al ambelor centre artistice. Influența artei sale abstracte, neo-constructivistă, relevantă pentru mai multe centre artistice din România pe parcursul anilor ‘70, din Timișoara până la București sau Galați, se delimitează ca o constantă istorică fermă, inflexibilă, impermeabilă la vreo paralelă sau relație cu lucrările expuse, activând ca un cadru fix pentru cele două oglinzi batante. Constructivismul, ca reprezentant al avangardei istorice, n-a suscitat interes nici în grupurile artistice din Oradea, nici în cele din București, ireversibil atrase de un alt idiom artistic – cel al noii avangarde. Între acestea, sculptura lui Marian Zidaru e inserată ca postulare fermă a unei poziții, relevantă pentru interesul extensiv și durabil pentru spiritualitate, moralitate și naţionalitate al artei bucureștene, un interes tipic ce pare străin lucrărilor din mediul artistic orădean.” (Erwin KESSLER).
FESTIVALUL DIVAN FILM FESTIVAL
FESTIVALUL PUPPETS OCCUPY STREET
„Tosca”, spectacol grandios la Craiova
Evenimentul organizat de Opera Română Craiova în cadrul Zilelor Municipiului Craiova transformă Cetatea Băniei în capitala spectacolului de operă, reprezentația având o amploare fără precedent.
După memorabilele spectacole în aer liber, „Carmina Burana” (2014) și „Carmen – Rock Version” (2016), Opera Română Craiova oferă publicului și în acest an, în cadrul Zilelor Municipiului Craiova, un eveniment de excepție: „Tosca” de Giacomo Puccini, miercuri, 6 iunie 2018, de la ora 21.00, în Parcul Nicolae Romanescu.
Soliști de înaltă clasă
Evenimentul muzical va aduce în Bănie soliști de prim rang în arta lirică la nivel mondial, protagoniștii fiind celebrul tenor Ramón Vargas (Mario Cavaradossi), soprana Joanna Parisi (Floria Tosca) și baritonul Alberto Gazale (Baronul Scarpia), conducerea muzicală fiindu-i încredințată maestrului Walter Attanasi. Spectacolul se bucură și de prezența basului rus Stanislav Chernenkov (Cesare Angelotti), a baritonului italian Alberto Benini (Sciaronne) și a artiștilor craioveni: Ioan Cherata (Sagrestano), Florin Ormenișan (Spoletta) și Victor Dimieru (Temnicerul), alături de Orchestra și Corul Operei Române Craiova.
Sub semnul spectaculosului
Spectacolul regizat de Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova, cu o scenografie semnată de Răsvan Drăgănescu, va oferi iubitorilor muzicii prilejul de a asculta o capodoperă interpretată de nume de rezonanță ale artei lirice internaționale, dar va fi și o reprezentație concepută sub semnul spectaculosului.
Opera „Tosca” va fi prezentată pe trei scene amenajate în Parcul Nicolae Romanescu, cu un decor care încorporează Podul suspendat, dar care va conține și proiecții 3D/videomapping create special pentru eveniment.
Cunoscut drept cea mai mare zonă verde urbană din România, Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este pentru prima dată gazda unui spectacol de operă. La evenimentul în aer liber de o amploare fără precedent sunt așteptați mii de oameni, publicul având la dispoziție și o zonă VIP cu aproximativ 400 de scaune, dar și locuri speciale în bărci.
Opera din Bănie încheie astfel în forță stagiunea 2017-2018, o stagiune care a început prin ediția jubiliară a Festivalului Internațional „Elena Teodorini”, cu un eveniment cultural extraordinar organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova și al Consiliului Local Craiova.
Mai multe informații la www.operacraiova.ro sau www.facebook.com/operacraiova
Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe pagina www.operacraiova.ro.
Parteneri:
Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Cuvântul Libertății, Oltenia 3TV, Lupa, TVR Craiova, Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova.ro, Jurnalul Olteniei, Micapi, Radio Horion, Tele U, GTV, Indiscret în Oltenia, Republica TV, Oltenașul, Oltenia24.ro, Ramada Plaza, Universitatea din Craiova, Mercur Center, Electroputere Parc Mall, Akademos Alpinism Acrobatic, RAT Craiova, Monumente Oltenia, Festivaluri Românești.
MUZEUL DE ARTA CRAIOVA
Muzeul de Artă Craiova și Universitatea Națională de Arte București vă invită să participați la două evenimente conexe dedicate Centenarului Marii Uniri, parte din programul parteneriatului încheiat între cele două instituții de cultură: joi 19 aprilie, 2018, ora 18, va avea loc vernisajul expoziției „La catedră cu Aman” iar vineri, 20 aprilie, ora 17, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu va susține conferința cu titlul „Modernitatea lui Theodor Aman”.
Expoziția „La catedră cu Aman” relevă calitatea artei de a reflecta epoca în care a fost creată și propune un dialog între lucrările de grafică ale lui Theodor Aman, întemeietorului Școlii Naționale de Belle-Arte București și lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică de la Universitatea Națională de Arte din București: Nicolae Aurel Alexi, Carmen Apetrei, Anca Boeriu, Oana Bordeanu, Ioana Ciocan, Anca Laura Coller, Andrei Ciubotaru, Ovidiu Croitoru, Carla Duschka, Eugen Alexandru Gustea, Felicia Ionescu, Stela Lie, Mihai Mănescu, Adrian Medeleanu, Călin Stegerean, Cristian Țârdel, Daniela Vasiliu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 aprilie- 20 mai 2018, marți- duminică, orele 10- 17.
BIBLIOTECA AMAN
21 martie Zilele Olteniei, ed. I (expoziție de carte, conferințe, lansări de carte)
23 martie - Children Rights (ateliere interactive)
26-30 martie - Programul Școala altfel
26-29 martie Zilele Elena Farago (expoziții și lansări de carte, vizitarea casei memoriale)
23 aprilie: Ziua Mondială a Cărții și Dreptului de Autor (Ziua Bibliotecarului)
Devenită deja tradiţională, conferința – care se desfășoara în perioada 9-11 mai – oferă prilejul întâlnirii a numeroşi şi distinşi oameni de ştiinţă din România și Bulgaria, reprezentând instituţii de prestigiu: Academia Română, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” (Bucureşti), Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” (Craiova), Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea), Institutul de Artă și Arheologie (Cluj-Napoca), Cabinetul Numismatic al Bibliotecii Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Național al Banatului (Timişoara), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu), Muzeul Regiunii Porților de Fier (Dr. Tr. Severin), Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinți, Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, Muzeul Județean Argeș, Universitatea din Craiova, Universitatea Valahia din Târgoviște şi Muzeul Naţional de Antropologie (Sofia, Bulgaria) ș.a.
În cadrul secţiunilor ştiinţifice vor fi prezentate ultimele rezultate ale activităţii de cercetare în istorie, arheologie și numismatică. În cea de-a treia zi a conferinţei va fi organizată o excursie documentară la monumente istorice și situri arheologice. Lucrările se vor încheia cu dezbateri în plen şi concluzii.
Sursa: Cuvantul Libertatii
CASA DE CULTURĂ TRAIAN DEMETRESCU
- Atelier de creație: ”Azi student, mâine actor” (20 ian.-20 apr.): Acest proiect propune realizarea unui atelier de teatru unde se va urmări dezvoltarea abilităţilor tinerilor studenţi masteranzi ai Departamentului de Arte prin temele de cercetare propuse venind în întâmpinarea nevoii de implementare a acţiunilor cultural educaţionale. Realizarea unui produs cultural care să fie prezentat la secţiunea „Shakespeare Around the Corner” în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare (cotat ca unul din cele mai importante din lume) organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu. Pentru implementarea acestui proiect, Casa de Cultură va susţine realizarea unui cadru de lucru (decor) în funcţie de viziunea coordonatorilor şi va oferi suportul creării unei opere muzicale necesare ambianţei sonore proiectului cultural artistic.
Casa de Cultură „Traian Demetrescu” susține un atelier de creaţie artistică în domeniul Artei Cinematografice – o iniţiativă cultural-educaţională unică la nivel local, care vizează publicul larg, indiferent de vârstă, sex sau formarea educaţională sau profesională. Prin acest demers, publicul Craiovean este invitat să descopere tainele Artei actorului de film prin intermediul unui atelier de creație intensiv, ca divertisment cultural recreativ.
Proiectul îşi doreşte să faciliteze întâlnirea participanţilor cu profesori de specialitate din domeniul cinematografiei, cu regizori de film şi actori consacraţi ai ţării, susținând educația permanentă, dar şi petrecerea timpului liber într-un mod educativ.
Atelierul se va desfăşura timp de 2 săptămâni, la sediul Casei de Cultură, Sala Medievală, în perioada 5 – 17 martie 2018, câte 7 ore/zi, cuprinzând atât întâlniri teoretice, în timpul cărora se vor dobândi cunoştinţe de bază din domeniul cinematografiei şi al lucrului pe platoul de filmare, cât şi întâlniri practice, care vor cuprinde filmările propriu-zise pentru realizarea unui produs cultural cinematografic.
Acest demers va avea ca finalitate realizarea unui material audio-video, operă de creaţie artistică, având ca protagonişti participanţii la cursuri. Produsul final va fi reprezentat în faţa publicului larg, oferind astfel feed-back-ul necesar elaborării unor noi proiecte culturale.
Acest produs cultural se va alătura celorlalte proiecte ale Casei de Cultură, concretizând efortul creativ al Instituţiei de a se impune pe piaţa culturală prin viziuni noi, atractive, care să sporească numărul de beneficiari şi care să atragă un capital de imagine necesar promovării şi creşterii vizibilităţii în contextul turismului cultural.
Regulamentul de participare se găsește pe site-ul Casei de Cultură, www.tradem.ro, secțiunea anunțuri.
Filarmonica „Oltenia”, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană, a prezentat în seara de 2 martie a.c., de la ora 19.00, Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski, una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate compoziţii ale repertoriului simfonic universal.
În acompaniamentul Orchestrei Simfonice a instituției, condusă de dirijorul sud-coreean Byoungdon Kang, doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București, a evoluat pianistul Vlad Dimulescu, în prezent conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu o intensă activitate artistică în majoritatea centrelor muzicale ale ţării.
Programul serii a cuprins lucrările: Preludiu la unison din Suita I în Do major pentru orchestră, op. 9 de George Enescu și Simfonia nr. 7 în La major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.
La acest eveniment a participat și excelența sa, E.S. Dl. KIM Eun-joong ambasadorul Coreei la București.
BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „Alexandru și Aristia Aman”
Biblioteca Judeţeană ”Alexandru și Aristia Aman” participă în perioada 9-11 martie 2018 la cea de-a III-a ediţie a Târgului de Turism al Olteniei, activitate desfăşurată în incinta Centrului Multifuncţional.
Pentru ediţia curentă, biblioteca organizează o serie de manifestări şi acţiuni culturale menite să le capteze interesul craiovenilor şi să le stimuleze preocuparea pentru lectură şi cultură.
Astfel, pe parcursul celor trei zile, celor care vor participa la Târgul de Turism al Olteniei le-au fost pregătite o expoziţie de ghiduri turistice, albume, menite să le fie utile tuturor celor care sunt în căutarea unor destinaţii exotice.
Toţi craiovenii prezenţi la Târgul de Turism al Olteniei îşi vor putea face permis electronic de bibliotecă pentru a deveni utilizatori activi şi a putea beneficia de cele mai noi apariţii de pe piaţa editorială precum şi de toate serviciile Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman”.
„Karpov not Kasparov” aduce cine-concertul „Schastye” și la Craiova
Teatrul Național din Craiova (TNC) vă invită sâmbătă, 10 martie, de la ora 22.00, la proiecția filmului mut „Fericirea” / „Schastye” (Uniunea Sovietică, 1935, în regia lui Aleksandr Medvedkin), acompaniat live de muzica celor de la „Karpov not Kasparov” – un proiect născut în 2009, ca un joc muzicalde acțiune și reacțiune între sintetizator și percuție. Fondatorii proiectuluisunt Valeriu Borcoș (voce, sintetizatoare) și Eduard Gabia (baterie), iar stilul abordat este retro–electro–clash cu influențe din folclor, jazz șimuzică clasică. Evenimentul va avea loc în cadrul programului „MIXA(r)TE”, desfășurat în stagiunea 2017-2018 a TNC.
Eroi locali ai Bucureștiului, orașul lor natal, dar și activi muzicieni-călători, „Karpov not Kasparov” și-au purtat instrumentele prin întreaga Europă în ultimii patru ani, având live set-uri în Berlin, Milano, Vienna, Florența, Hamburg, Basel, Torino, Brussel, Dusseldorf, Praga, Varșovia, Lille, Budapesta etc.
Au început să facă muzică, după cum o spun chiar ei, inspirându-se din regulile și strategiile jocului de șah. Rezultatul este un amestec de muzică dance a anilor ’80, cu elemente inspirate din folclorul oriental și jazz. Albumul lor din 2016 a fost declarat „cel mai bun al anului” de revista Scena9.ro și „probabil cel mai bun album de gen al ultimilor… 30 de ani în Romania” de blogul muzical Muzici&Faze.
„Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică își retrăiește gloria pe ritmuri moderne, fiind pus în valoare de o coloană sonoră originală, dansantă pe alocuri, experimental-electronică, dar și cu unele nuanțe de folclor și jazz. Cine-concertul a fost prezentat în ultimii 4 ani pe scene culturale din Viena, Berlin, Praga, Oslo, Lyon și Budapesta”, precizează reprezentanții TNC.
„Fericirea” / „Schastye” este o poveste populară rusească stilizată despre un țăran leneș și sărac, pe nume Khmyr, care visează să devină țar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic (ideea lui de fericire), și nevasta sa harnică, care și-a găsit fericirea într-o fermă colectivă, după revoluție. Ultimele două reprezentații vor avea loc în București (9 martie, Apollo 111) și Craiova (10 martie), urmând ca din toamnă „Karpov not Kasparov” să înceapă turneul european cu un nou cine-concert pentru filmul „Muntele sfânt” (1973) de A. Jodorowsky.
Sursa: Cuvântul Libertății/ 6 martie 2018 Autor Magda Bratu
În perioada 27-29 octombrie, în Piaţa „Mihai Viteazul” se va desfăşura cea de-a 40-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, eveniment cu peste 140 de participanţi din întreaga ţară şi o gamă diversificată de artefacte ale creaţiei tradiţionale, nelipsite fiind ceramica, împletiturile din lână ori nuiele, costumele populare şi produsele alimentare tradiţionale. Deschiderea oficială este anunţată pentru vineri, 27 octombrie, ora 11.00, iar expoziţia cu vânzare în aer liber şi demonstraţiile meşterilor populari vor avea loc zilnic, între orele 9.00 şi 19.00. Atmosfera va fi întregită de recitaluri ale ansamblurilor folclorice şi rapsozilor populari din comune doljene. Ca în fiecare an, meritele deosebite ale meşteşugarilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii.
Târgul Meşterilor Populari este organizat de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj. În pavilioanele special amenajate în centrul Craiovei îşi vor face loc peste 140 de olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesătoare, pielari, iconari, fierari, cofetari şi nu numai, din mai toate centrele meşteşugăreşti active din Oltenia (Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj) şi din ţară (Harghita, Covasna, Maramureş, Suceava, Braşov, Argeş, Timiş, Sibiu etc.). Potrivit şefului Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, Irinel Cănureci, la această ediţie a Târgului „este reînnodată tradiţia colaborării cu Școlile de Arte şi Meserii din Oltenia” şi, în plus, publicul va cunoaşte activitatea atelierelor interactive desfăşurate de muzeu.
Craiovenii vor găsi la vânzare de la costume populare, ceramică, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe şi cergi ţărăneşti, piese de port, împletituri din pănuşe, coşuri de nuiele, mobilier, obiecte din metal şi materiale preţioase până la produse alimentare tradiţionale, dulciuri, miere şi produse apicole. Atmosfera va fi întregită de recitalurile susţinute, pe scena amplasată în Piaţa „Mihai Viteazul”, de artişti din comunele doljene: Ansamblul Folcloric „Marin Chisăr” din Goicea, Ansamblul Folcloric „Ion Șerban” din Işalniţa, rapsozii populari Relu Mirea şi Marius Gheorghe (vineri, 27 octombrie), Ansamblul „Trandafirul” al Casei de Cultură din Dăbuleni, Ansamblul „Muguraşul” din Leşile – Șimnicu de Sus, rapsodul popular Viorel Rădoi (sâmbătă, 28 octombrie), Ansamblul „Altiţa” al Căminului Cultural Maglavit, Ansamblul Folcloric „Hora Desnăţuiului” ai Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca, rapsodul popular Viorica Simion (duminică, 29 octombrie).
În cadrul festivităţii de duminică vor fi acordate premiile pentru meşterii populari participanţi, pe două secţiuni – Adulţi şi Copii şi tineret. Între acestea, şi Trofeul Târgului, oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, în valoare de 2.000 lei, şi Premiul „Cetatea Băniei”, acordat din partea Primăriei Municipiului Craiova, în valoare de 3.000 lei.
Sursa: http://www.cvlpress.ro/
La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va fi prezentat duminică, 29 octombrie, spectacolul „Calul alb: Scurtă istorie a urii 2017-1944” de Ioana Păun, în care performează Ilinca Manolache. Scenariul este scris de Smaranda Nicolau şi se bazează pe investigaţia jurnalistei Laura Ștefănuţ în legătură cu cazul lui Ioan Ficior, condamnat în 2016 pentru crime împotriva umanităţii comise în timp ce era comandantul unui lagăr comunist. Octogenar, Ficior a primit 20 de ani de închisoare, la mai mult de jumătate de secol după comiterea faptelor. Nu este nici pe departe un caz izolat. De aceea, spune regizoarea Ioana Păun, „întrebarea noastră nu este de ce acest lucru se întâmplă, ci cum se întâmplă”. Spectacolul este „un efort de a privi lucid, fără traume şi resentimente, istoria recentă şi trecutul comunist din România şi de a diseca mecanismele radicalizării, observând totodată felul în care se regăsesc încă în societatea de astăzi”, se precizează într-un comunicat de presă. Dincolo de faptele reale, extrase din documente de arhivă, sunt surprinse, printr-o creaţie colectivă de teatru performance şi inserţii de muzică live compusă de Diana Miron, chestiuni mai generale ale umanului precum ura, manipularea sau prefabricarea istoriei. Spectacolul a participat la „One World Romania”, primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România. Totodată, este inclus în festivaluri importante în această toamnă: Maratonul Teatrului Independent din Bucureşti, „Temps d’Images” din Cluj-Napoca şi Festivalul de Teatru „Pledez pentru tine(ri)” din Piatra Neamţ. «„Calul alb” este un demers rar întâlnit în România, care arată efortul tinerei generaţii independente de a revoluţiona modul în care se face teatru şi felul în care teatrul poate genera dezbateri valoroase pentru maturizarea societăţii şi înţelegerea unui trecut violent», se mai menţionează în comunicat. Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Reprezentaţia de la Craiova se va încheia cu o dezbatere deschisă, prin care publicul poate discuta alături de studenţi de la Facultăţile de Drept, Sociologie, Știinţe Politice şi membri ai cluburilor de dezbateri. Discuţiile vor fi moderate de Mihail Bumbeş, activist civic şi istoric român, preşedintele şi co-fondatorul Asociaţiei Miliţia Spirituală. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile şi se face cu rezervare la Agenţia teatrală (tel. 0251.413.677).
Sursa: http://www.cvlpress.ro/category/cultura/
Filarmonica Oltenia
05.10.2017 - Deschiderea stagiunii, dirijor Peter Oschanitzky ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA” DIRIJOR: PETER OSCHANITZKY SOLIȘTI: CRISTINA ANGHELESCU (vioară), FILIP PAPA (violoncel), MIHAI DIACONESCU (pian)
În program: Johannes Brahms: Uvertura academică festivă, op. 80 Ludwig van Beethoven: Triplul concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, op. 56 George Enescu: Simfonia nr. 1 în Mi bemol major, op. 13
13.10.2017 - Concert simfonic DIRIJOR: GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA) SOLIST: NELLO SALZA (trompetă, ITALIA)
În program: Ciprian Porumbescu/Ioan Dobrinescu: „Dans bătrânesc” pentru orchestră de coarde (primă audiție) Johann Nepomuk Hummel: Concertul în Mi bemol major pentru trompetă și orchestră, S. 49 Carl Philipp Emanuel Bach: Simfonia nr. 2 în Mi bemol major, Wq 183 Joseph Haydn: Concertul în Mi bemol major pentru trompetă și orchestră, Hob. VIIe/1
20.10.2017 - Concert simfonic ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA” DIRIJOR: THEO WOLTERS (OLANDA) SOLISTĂ: SILVIA SBÂRCIU (pian)
În program: Constantin Silvestri: Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4, nr. 2 Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră, op. 58 Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, „Jupiter”
27.10.2017 - Concert simfonic ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA” DIRIJOR: JANGWON SEO (COREEA DE SUD) SOLIST: MARIUS BOLDEA (pian)
În program: Constantin Bobescu: Jocuri oltenești pentru orchestră Edvard Grieg: Concertul în La minor pentru pian și orchestră, op. 16 Antonín Dvořák: Simfonia nr. 5 în Fa major, op. 76
Teatrul National Marin Sorescu
01.10.2017 – Întâlnirile SpectActor: invitat prof.dr.univ. Dorel Chirițescu
09.10.2017 – Spectacolul Îndrăgostiți fără noroc
10.10.2017 – Spectacolul Îndrăgostiți fără noroc
17.10.2017 – Spectacolul MaRo – teatru independent, de Szekely Csaba, regia Andi Gheorghe
20.10.2017 – Spectacolul Occident Express, de Matei Vișniec, regia Alexandru Boureanu
21.10.2017 – Spectacolul Nunta însângerată, de F.G.Lorca, regia Andrei Măjeri
22.10.2017 – Spectacolul Nunta însângerată, de F.G.Lorca, regia Andrei Măjeri
24.10.2017 – Spectacolul Me, myself and I (dans contemporan), regia Carla Waltner
25.10.2017 – Spectacolul Dacă am gândi cu voce tare, de Adnan Lugonic, regia Radu Afrim
Colocviile Scrisul Românesc, ediția a XII-a Muzeul de Artă, Craiova, Sala oglinzilor - Intrarea liberă 5 și 6 octombrie
Manifestările marchează 90 de ani de la întemeierea Revistei „Scrisul Românesc” (noiembrie 1927) și 15 ani de serie nouă (ianuarie 2003) și au ca temă Intelectualii, Puterea și Tehnologia, temă incitantă și de mare actualitate.
Evenimentul debutează în ziua de 5 octombrie a.c., ora 1630, cu Sesiunea de comunicări științifice la care participă personalități din domeniul umanist cu deschidere spre această temă privită din unghiuri diferite, dar care converg spre îmbunătățirea relației dintre intelectuali, putere și tehnologie. În cuvântul de deschidere, Florea Firan prezintă realizările și perspectivele Revistei „Scrisul Românesc” și motivațiile care au stat la baza alegerii temei Colocviilor.
Această ediție are ca invitați speciali pe academicienii Dumitru Radu POPESCU, Gheorghe PĂUN și Victor VOICU, secretar general al Academiei Române, Dumitru Radu POPA, scriitor din New York, alături de profesori universitari, critici și istorici literari, directori și redactori de reviste și edituri, din Craiova și alte centre universitare din țară.
În încheierea sesiunii va fi lansat numărul special, 10/2017 al revistei „Scrisul Românesc”, care cuprinde comunicările celor peste 30 de autori ce au ținut să participe la dezbaterea temei și volumul Avangarda și Avangardismul, cu comunicările științifice de la sesiunea precedentă.
Ziua a doua, vineri, 6 octombrie – ora 1100, va avea loc lansarea cărților: Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitorul, de Stancu Ilin; Din partea cealaltă. Eseuri, de Dumitru Radu Popa; Liniștea și neliniștea drumului. Florea Firan 80; Freamătul vieții, eseu (debut editorial), de Oana Băluică.
Gala Premiilor „Scrisul Românescˮ pe 2016 și de Debut în volum pe 2017 va fi un eveniment de evaluare editorială și de stimulare a tinerelor talente. Premiul „Tudor Arghezi/Opera Omnia” pentru întreaga activitate literară și științifică va fi acordat scriitorului George Sorescu.
Pe parcursul manifestărilor „Expoziţia de cărți şi reviste Scrisul Românesc 2006–2017” va oferi participanților prilejul de a-și completa biblioteca cu noutăți editoriale și numere din revista aniversată și vor putea lua autografe de la autorii prezenți. Cele două zile de manifestări cultural-științifice vor fi încheiate cu Momente artistice susținute de Valentin Mihali, actor al Teatrului Național „Marin Sorescu” și de soliști ai Filarmonicii Oltenia din Craiova.
Colocviile „Scrisul Românesc” vor fi un prilej deosebit de întâlnire a publicului craiovean, în special a tinerilor, cu personalități marcante ale vieții culturale române din țară și din străinătate.
Participanții vor primi în dar numere din revista „Scrisul Românesc”.
Galeria Arta - Calea unirii nr. 12 - luna sept.
Expoziție de pictură LINIA IZOMETRICĂ, PULS ȘI CULOARE. Expun artiștii plastici: Lucian Irimescu, Florian Stelian Preda, Lucian Ghițulescu.
Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman”
O noapte in biblioteca, 29 septembrie 2017, incepand cu ora 18.00
Programul activităților (29 septembrie) este următorul:
18.00-01.00: Expoziție de carte tradițională ”Bucuria Lecturii” și prezentare multimedia, realizate de Biroul ”Colecții Speciale” - Salonul Expozițional, Clădire Aman;
18.00-01.00: Expoziție de carte ”Primul Război Mondial” realizată de Serviciul Depozit General și Săli de Lectură - Salonul Expozițional, Clădire Aman;
18.00-01.00: Expoziție de afișe cu Biblioteca Exilului Românesc din Paris - Basarab Nicolescu - curte Clădire Aman;
18.00-01.00: Vizitarea și prezentarea bibliotecilor personale Biblioteca Acad. Dan Berindei și Biblioteca Exilului ”Basarab Nicolescu”;
18.00: Colorăm personaje din poveste - Secția pentru Copii și Tineret;
18.00: Atelier hand-made - Secția pentru Copii și Tineret;
18.00: Vizionări filmulețe - Secția pentru Copii și Tineret;
18.00: Bibliotecar pentru o noapte - Secția Împrumut la Domiciliu pentru Adulți;
18.00: Lectura prietena tuturor - Secția pentru Copii și Tineret;
18.15-24.00: De la târgul de carte la raftul de bibliotecă: povestea prelucrării cărţii moderne - Prelucrarea Colecţiilor;
18.00-19.30: Jocurile copilăriei - Secția pentru Copii și Tineret;
18.00-19.30: Dăm culoare poveștilor citite - desene pe asfalt - Secția pentru Copii și Tineret;
18.30: Lectura e cool-tură! Participă elevi de la C.N. „Elena Cuza”, Coordonatori: prof. Ileana Trică, prof. Marilena Popescu, Invitați: Cătalin Ghiță și Mihai Ene - Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere - Secția Împrumut la Domiciliu pentru Adulți;
18.30-19.30: Mă bucur când citesc! : întâlnire cu elevii clasei a II-a B, Şcoala Nr. 21 Gheorghe Ţiţeica, învăţător Cărăvan Elena - Sala ”Acad. Dinu C. Giurescu”;
18.30-19.30: Bucuria vine şi din poezie! : recită elevii clasei a II-a B, Colegiul Naţional ”Elena Cuza”, învăţător Laura Gabriela Zaharia - Casa Memorială ”Elena Farago”;
19.00-20.00: Povestiri digitale, realizare de clipuri - Serviciul Depozit General și Săli de Lectură, Sala Ștefan Ciuceanu, Clădire Aman;
19.00-20.00: Personaje de poveste la Biblioteca ”Aman” - Serviciul Depozit General și Săli de lectură, Salonul Expozițional, Clădirea Aman;
20.00-21.00: Trupa Spleet, concert - curte Clădire Aman;
18:30-19:30: Jocuri de masă: Cluedo, Dixit - Secția Mediatecă și American Corner;
19:30-20:00: Prezentare American Corner Craiova (Power Point) - Secția Mediatecă și American Corner;
20:00-21:30: Vizionare film artistic pentru copii „Regatul Bufnitelor” - Secția Mediatecă și American Corner;
22:00-23:30: Vizionare film artistic ”Bibliotecarul: Comoara din spatele cărților” - Secția Mediatecă și American Corner;
00:00-01.00: Vizionare înregistrare concert Barock Festival - Secția Mediatecă și American Corner.
Evenimente care se subscriu Zilelor Europene ale Patrimoniului – cu tema Patrimoniu cultural – Natura – armonii
Nr. Crt. | Denumirea evenimentului cultural | Organizator | Localizare
| Ziua și ora | Persoana de contact, nr. telefon |
1. | Monumente ale naturii din Oltenia | Muzeul Olteniei - Secția de Științele Naturii | Craiova, Str. Popa Șapcă nr.8 | 16 sept. Ora 11.00 | Păun Carmen 076057983 |
2. | Casa Băniei – cea mai veche clădire monument din Craiova | Muzeul Olteniei - Secția de Etnografie | Craiova, Str. Matei Basarab nr.16 | 16 sept. Ora 11.00 | Păun Carmen 076057983 |
3. | Expoziție de fotografie - Arhitectura boierească din Oltenia | Muzeul de Artă Craiova | Craiova, Calea unirii nr.15 | 15-23 sept. Ora 18.00 | Albu Emilian 0251412342 |
4. | Istoria Parcului Nicolae Romanescu – vizionare film documentar, discuții libere | Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, Secția Mediatecă și American Corner | Craiova, Str. Mihail Kogălniceanu nr.9 | 16 sept. Ora 10.30 | Carmen Tică 0729575614 |
5. | Patrimoniul funerar al Craiovei : Tradiţie , memorie, identitate. | Colegiul Naţional Carol I
| Vizită ghidată în cinci cimitire craiovene : Sineasca, Ungureni, Catolic, Protestant şi Evreiesc | 16 sept. Ora 9
| Alina Ionicescu 0737 024 662 Petruţa Ungureanu 0723 229 822 |
Festivalul Mondial de Poezie ”Mihai Eminescu” - ediția a V-a Craiova 17-20 septembrie
La cea de-a cincea editie a Festivalului Mondial de Poezie vor participa un număr de 50 de poeti recunoscuti și apreciati din 45 de tări ale lumii, precum: Alfredo Pérez Alencart – Peru, Nikolina Andova Shopova – Macedonia, Ana Ares – Spania, Gojko Božovic - Serbia, Blanca Castellón – Nicaragua, Emilio Coco –Italia, Gianni Darconza – Italia, Hemant Divate –India, Boris Domagoj Biletić – Croația, Hussein Habasch – Kurdistan, Stanka Hrastelj - Slovenia, Tomaso Kemeny –Ungaria, Liudmila Mondova – Bulgaria, precum şi alti scriitori din Spania, Macedonia, Suedia, Ucraina, Japonia, Israel, USA, China etc.
Romania va fi reprezentata de Ion Deaconescu, Mihai Firică, Gheorghe Smeoreanu, Emilian Mirea, Constantin Romulus Preda si Clelia Ifrim.
De remarcat participarea unor nume importante ale poeziei universale de astăzi: Athaol Behramoglu – cel mai cunoscut poet turc contemporan tradus în nenumărate limbi de circulație internațională, acad. Nicolae Dabija – considerat de către critica de specialitate ca fiind cel mai tradus scriitor român în străinătate, acad. Jeton Kelmendi –poet albanez cu recunoaștere literară mondială, Arcadie Suceveanu – Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Vicenzo Bianchi – sculptor și poet, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, Germain Droogenbroodt – important poet belgian și editor de prestigiu, Manolis Algizakis – poet grec, acad. Dmytro Tchystiak din Ucraina, Michael Harlow – cel mai important poet din Noua Zeelandă etc.
Festivalul include recitaluri poetice, lansări de cărți în prezența autorilor, mese rotunde, dezbateri, întâlniri cu oficialitățile locale, cu iubitorii de poezie și este conceput pentru a promova în spațiul public valorile poeziei fără frontiere și conceptul de poezie interactivă.
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”
Expoziția de artă cu titlul “Metamorfoza și efemeritate”
Gabriela Mihăescu, autorul expoziției, este profesor de limba engleză. Activitatea sa artistică a fost recunoscută prin invitații și premii și distincții la mai multe concursuri organizate în țară și străinătate.
Între premiile obținute de-a lungul timpului la concursurile la care a participat se numără locul al II-lea, la Drăgănești-Olt, în cadrul concursului intitulat “Iconografia la români”, locul al II-lea în cadrul concursului de Creație plastică desfășurat la Corabia ș.a. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 19 septembrie 2017.
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”
Istoria Parcului ”Nicolae Romanescu”: vizionare film documentar, discuții libere - la Sediul Bibliotecii, 16 septembrie 2017.
CRAIOVA JAZZ FESTIVAL - PRIMA EDIȚIE 14-17 Septembrie, Filarmonica & Teatrul vara
JOI, 14 SEPTEMBRIE 2017 Sala Filarmonicii "Oltenia":
ORA 19:00 – Grupul vocal JAZZAPPELLA
ORA 20:15 – ETHNOTIC PROJECT Irina Sârbu (voce), Cezar Cazanoi (flaut şi caval), Capriel Dedeian (chitară), Anatol Cazanoi (ţambal şi clapă), Laurenţiu Horjea (bas), Dragoş Mihu (tobe)
ORA 21:30 – TRIO Petrică Andrei (pian), Decebal Bădilă (chitară bas), Vlad Popescu (percuție)
VINERI, 15 SEPTEMBRIE 2017
Sala Filarmonicii „Oltenia” ORA 11:00 – „Performanțe de virtuozitate în jazz-ul autohton și mondial” – prelegere susținută de FLORIAN LUNGU Își dă concursul TRIO Petrică Andrei (pian), Decebal Bădilă (chitară bas), Vlad Popescu (percuție)
Sala Filarmonicii „Oltenia”:
ORA 19:00 – CASUAL BAND & FRIENDS
ORA 20:00 – CICO'S JAZZ ORCHESTRA (GERMANIA) feat. OLTENIA BIG BAND Conducerea muzicală: HORIA-DINU NICOLAESCU
ORA 21:30 – LUCIAN NAGY BALKUMBA TRIBE
SAMBĂTĂ, 16 SEPTEMBRIE 2017
Sala Filarmonicii „Oltenia”
ORA 11:00 – „Influențe geografice în muzica de jazz” – workshop susținut de LUCIAN NAGY BALKUMBA TRIBE
Parcul „Nicolae Romanescu” – TEATRUL DE VARĂ
ORA 19:00 – Recital de pian ALEX PĂDUREANU
ORA 20:00 – EKUE BAND (CUBA), invitat ATI DE CHILE (percuție, CHILE)
ORA 21:30 – MARIUS MIHALACHE BAND
DUMINICĂ, 17 SEPTEMBRIE 2017
Parcul „Nicolae Romanescu” – TEATRUL DE VARĂ
ORA 18:30 – Conferință de presă Invitați: FLORIAN LUNGU și ALEXANDRU ȘIPA
ORA 19:30 – SORIN ZLAT QUINTET
ORA 21:00 – FLAVIUS & LINDA TEODOSIU BAND
Prezentatorii festivalului: FLORIAN LUNGU și ALEXANDRU ȘIPA
Expoziția: CÂND ATOMII SE CIOCNESC ȘI DISTURBĂ ENTROPIA
Artiști: Silvia Amancei & Bogdan Armanu
Curator: Cristian Nae
15 septembrie – 12 octombrie, 2017
Vernisaj: Vineri, 15 septembrie, 19:00
Adresa: Galeria Electro-Putere, Calea București nr. 56, Craiova
12.09.2017:
Concert extraordinar aniversar Eugen Doga 80 de ani - celebrul compozitor, pianist și dirijor al cărui vals a fost considerat a patra capodoperă muzicală a secolului XX, cu participarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta maestrului Alexandru Iosub
Asociația Femei cu Perspectivă din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și consiliul local Craiova organizează
Gala de Operă - Concert caritabil, 9 sept.2017, ora 18.00, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Romanescu
Moderator: conf.univ.dr. Mihaela Silvia Roșca - dirijor permanent al Operei Naționale Române din Timișoara
25 august – 01 septembrie 2017 – PUPPETS OCCUPY STREET – primul festival de arta animației din regiunea Oltenia. FESTIVALUL PUPPETS OCCUPY STREET - Ediția 2017 Organizat de Teatrul Colibri, finanțat de Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova,derulat cu sprijinul regiilor autonome, instituțiilor de cultură, forțelor de ordine și voluntarilor, Puppets Occupy Street este și în acest an, în ediția dedicată Aerului, un maraton al păpușilor și poveștilor menit să pună în valoare complexitatea actorului păpușar, frumusețea teatrului de animație. 255 de evenimente se desfășoară concomitent în 18 spații și includ 100 de spectacole, 60 de ateliere, 3 parade, 3 concerte, 89 de evenimente conexe (expoziții, proiecții video, happening-uri, arte plastice și arte vizuale, videomapping, jocurile copilăriei, Sand Art, facepainting etc.). Air Edition 2017 aduce la Craiova companii de teatru private și artiști independenți din 14 țări: Brazilia, Argentina, Turcia, Italia, Spania, Rusia, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Elveția, Germania, Franța și România. Spațiile în care se vor organiza cele 255 de evenimente sunt la Muzeul de Artă, Casa Băniei, Biblioteca Județeană Al. și Aristia Aman, Teatrul Colibri, Centrul Mutifuncțional, în Centrul Vechi - Piața Frații Buzești, Piața Mihai Viteazu, Piața William Shakespeare, Parcul Nicolae Romanescu (Teatrul de vară și zona Foișor), Parcul Pușkin, Parcul Sf. Dumitru, Grădina Botanică, în cartierele Rovine, Brazda lui Novac, Lăpuș Argeș, Valea Roșie, Craiovița Nouă - zona Racheta.
Muzeul de Artă Craiova: Colecția permanentă și expozițiia/eveniment:
Expoziția retrospectivă de sculptură Peter Jecza (21.07.2017 - 04.09.2017)
Muzeul de Artă Craiova organizează, în parteneriat cu Fundația TRIADE și cu sprijinul Galeriei Jecza expoziția de sculptură PETER JECZA - LECȚIE DESPRE IMPERFECȚIUNE, a cărei deschidere oficială va avea loc vineri, 21 iulie 2017, ora 19:00.
Peter Jecza este un nume de prestigioasă referinţă în arta contemporană românească, iar expoziția de la Craiova își propune să aducă în sfera dezbaterii critice semnificațiile mutației pe care cercetările artistului din anii ’80 le-au adus practicilor sculpturii. Pentru a face acest demers cât mai relevant, organizatorii au reunit lucrări din colecţiile Muzeului de Artă Timișoara, Muzeului Național Secuiesc Sf. Gheorghe, precum și din colecții private din țară și din străinătate - Colecțiile Lecca, Herczeg, Mihu, Simcelescu, Mesaros, Babusceac, Jecza.
Curatoarea expoziției: Sorina Ianovici.
Expoziţia va fi însoţită de un catalog cuprinzând lucrările expuse.
Peter Jecza și-a început formația artistică în anii ’50, la liceul de artă din Târgu Mureş, cu profesorul Izsák Márton, în plină epocă a „realismului socialist” importat de regimul politic al vremii, continuând la Institutul „Ion Andreescu” din Cluj, unde viitorul sculptor a avut profesori celebri precum Romul Ladea, Virgil Fulicea, Kadar Tibór, Kós András sau Servátius Jenő, și desăvârşind-o la Timişoara, oraş în care artistul a venit după absolvire. Lecţia dascălilor săi s-a completat, în mod echilibrat şi personal, cu ceea ce oferea marea artă europeană, de la modelul pe care l-a oferit lecția sintezei Brâncuși, până la suprarealismul masiv, teluric, al lui Henry Moore, cu care contactul a fost copleșitor. În perioada ce a urmat absolvirii studiilor de artă (1963-1978), creaţia lui Peter Jecza a urmat, constant, un proces de căutări și profundă asimilare a surselor ce l-au marcat, de exercițiu formal, elaborare a unor practici și a unui discurs vizual supus imperativelor propriei creativități. Opera, pe care expoziția prezentă o propune, este rodul acestui îndelung exercițiu de autodefinire, la finele căruia artistul ajunge în posesia unui instrumentar de exprimare propriu (monada, ca formă plastică aptă să cuprindă sensuri multiple).
Expoziția Peter Jecza: Lecție despre imperfecțiune examinează astfel modul de depășire a mimesis-ului, prin trans-figurare („a da formă materială imaterialității”, după expresia artistului), urmărind totodată raportul limbajului sculpturii cu celelalte forme de limbaj artistic, dimensiunea ”muzicală” a acestuia, în sensul desfășurării sale în timp, apropierea de poezie.
Lucrările expuse se impun prin valoarea lor artistică, intelectuală şi spirituală. Departe de a fi simple exerciţii de virtuozitate, menite doar să îmbogăţească lumea obiectelor cu noi elemente, ieşite din talentul şi priceperea omenească, lucrările lui Peter Jecza au, dimpotrivă, un suport mult mai adânc, sunt înrădăcinate în elanurile abisale ale fiinţei, ele vorbesc despre enigma existenţei, despre drama condiţiei umane şi despre şansele salvării ei.Valori cărora artistul le-a dat corp sculptural folosind un limbaj nou, propriu, încărcat de sens.
Sorina Jecza-Ianovici
Sursa: www.muzeuldeartacraiova.ro
01 – 31 august – Simpozionul international Drumuri Brâncușiene, ediția a 5-a. Timp de o lună, 8 artiști din: Japonia, Franța, Turcia, Slovenia, Bulgaria, Noua Zeelandă, România vor sculpta la Centrul Multifuncțional din Craiova. Tema ediției din acest an este opera poetului Alexandru Macedonski. Ei vor lucra cu marmură de Rușchița, iar operele vor fi apoi expuse pe esplanada Teatrului Național Marin Sorescu, timp de 2 săptămâni, urmând a fi preluate de Primăria Craiova și utilizate ca obiecte de mobilier urban.
Surse: https://www.facebook.com/trademro/
http://www.oltenasul.ro/primaria-craiova-art-in-the-park-continua-program-estival/