Evenimentele lunii

localizare-112-header.png 

Muzeul de arta Craiova

LA CUISSE DE MARCEL

Constantin Brâncuși, Călin Dan, Anish Kapoor, Paul Neagu, Ciprian Mureșan, Romelo Pervolovici

Curator: Cătălin Davidescu; producție: Mihaela Velea; camera: Dan Iordache.

Proiect realizat cu sprijinul Fondazione Bogliasco Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Târgu Jiu și Muzeul Național de Geologie, București.

Parteneri: TVR Craiova, Crama Oprişor.

Pornind de la sculptura Coapsa de Constantin Brâncuși, aflată în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, Călin Dan propune un proiect de cercetare artistică care vizează, în esență, subiectul mai larg al înțelegerii operei brâncușiene. Investigația sa se materializează în formule vizuale complexe, structurate pe referințe de natură exegetică, dar mai ales artistică, oferind astfel o perspectivă contemporană asupra modului în care privitorul se raportează la creația lui Brâncuși. Expoziția este concepută dintr-o suită de episoade, al căror sens este reorientarea viziunii de tip folcloric-naționalist, dominantă în spațiul autohton, către un discurs adaptat gândirii contemporane. Cercetarea se concentrează pe relația cu Marcel Duchamp, care a fost prietenul, promotorul și nu în ultimul rând artistul care, împreună cu Brâncuși, a reușit să impună un nou cod de înțelegere a fenomenului artistic din prima jumătate a secolul al XX-lea, foarte actual și astăzi. Gândit pe mai multe paliere, proiectul se dezvoltă, în principal, pe o axă cronologică, care debutează din sala în care este expusă lucrarea Fragment de tors, cunoscută și sub denumirea de Coapsa/La Cuisse. Această piesă de început a lui Constantin Brâncuși, pentru care a pozat Lilly Waldenberg, a fost realizată în anul 1909, fiind oferită cadou de nuntă prietenului său avocatul Victor N. Pop, cunoscut ca primul colecționar al operelor brâncușiene. Ca discurs epic, Coapsa rămâne una dintre cele mai ofertante piese ale artistului, fiind considerată ultima lucrare realizată în manieră „tradițională” și, totodată, o creație cu caracter singular în opera sa. În relație cu aceasta, transmisia video, în timp real, pe care o propune Călin Dan, poate fi urmărită din spațiul care încheie traseul expozițional. Sunt conturate distinct segmente importante ce marchează existența lui Brâncuși, într-un parcurs reconstituind cu mijloace de factură onirică, specifice lui Marcel Duchamp, evoluția celui mai prestigios artist român, a cărui viață și operă conțin inepuizabile resurse creative pentru contemporani.

Călin Dan ne propune un itinerar pe care-l putem percepe drept unul inițiatic, într-o formulă atipică creatorilor români care, în genere, sunt atașați de un tipar de reprezentare monocord, solemn și folclorizant. Discursul conceput de artist conține o substanțială infuzie ludică, în dorința de a se raporta la teme importante într-o formă cât mai accesibilă. În acest sens „Spiritele” sunt concepute ca niște toteme metalice, înfășurate în pânză albă asemenea unor mumii, care ne întâmpină încă din prima sală a expoziției și ne ghidează traseul.

O relație interesantă este aceea dintre foc/Hefaistos, cel care a contribuit la crearea sculpturii încă din antichitate, întruchipat printr-un banal reșou improvizat și semnul materializării sale artistice, redat sub forma unui bust din bronz. Discursul artistului speculează permanent ambiguitatea, care se manifestă prin prezența acvariului care conține apă, element esențial în apariția și perpetuarea vieții, dar și pești, unul dintre subiectele frecventate de Brâncuși. Urmând aceeași idee, în cunoscutele glastre de plastic din supermarket, răsar copaci din bronz, trovanții sarmațieni poartă hăinuțe de nou născut, iar instalația cu pietre compune un spațiu deopotrivă iconic și ludic. Parcursul se apropie de final odată cu conexiunea video cu Coapsa, plasată alături de o filmare de autor prin care artistul speculează o viziune erotizantă asupra celebrului complex brâncușian de la Târgu Jiu. Restul spațiului este aglomerat, în mod simbolic, cu o mulțime de socluri goale, ca semn al faptului că personalități precum Brâncuși și Duchamp nu pot fi distribuite pe soclurile fixiste ale trăirii solemne, ci alimentează permanent o memorie culturală conectată activ la existența artistică recentă. Această dimensiune este ilustrată de Călin Dan prin lucrările unor artiști reprezentanți ai celei mai recente modernități precum: Anish Kapoor, Paul Neagu, Ciprian Mureșan și Romelo Pervolovici, ale căror creații sunt influențate de Constantin Brâncuși.

Călin Dan este artist vizual cu studii de istoria și teoria artei. A ajuns la recunoaștere internațională ca membru al grupului subREAL și ca autor al proiectelor pe termen lung Arhitectura Emoțională (2002-prezent), Anturaju’ și alte întâmplări (2006-2010) și Autorul colectiv (2012-prezent). După 1989 a fost consultant al fundațiilor Mondriaan și Pro Helvetia și a condus revista „Arta” și Centrul Soros pentru Artă Contemporană București. Actualmente director al Muzeului Național de Artă Contemporană – MNAC București.

Opera sa a fost prezentă în bienalele de la Veneția, Sao Paolo, Istanbul și Sydney, precum și în festivalurile Ars Electronica, Linz; Dutch Electronic Arts Festival, Rotterdam; Media, film and video Osnabruck; Kurzfilmtages, Oberhausen; OSTranenie. Video Forum an der Stiftung Bauhaus Dessau; ZKM Karlsruhe, etc.

A primit premiul special al Festivalului de film Experimental Split (2000) și premiul Videonale Bonn (2001).

Expoziția poate fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, Calea Unirii, nr. 15, în perioada 18.11.2021-20.02.2022, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 17.00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni calendaristice intrarea este gratuită.

 

Teatrul National "Marin Sorescu" Craiova

‼️ P R E M I E R Ă ‼️

de Eugène Ionesco

Traducerea: Marcel Aderca

Regia, ilustrația muzicală și mișcarea scenică: Beatrice Rancea

Scenografia: Vanessa Beca

Asistenți regie: Karyna Florița, Ioana Andone, Lucian Vlăsceanu

Asistentă scenografie: Adelina Galiceanu

Cu: Adrian Andone, Monica Ardeleanu, Gabriela Baciu, Claudiu Bleont, Ștefan Cepoi, Anca Dinu, Corina Druc, Dragos Macesanu, Nicolae Poghirc, Marian Politic, Nicolae Vicol, Catalin Vieru,

Andreea Boldeanu, Mihaela Dobre, Irina Danciu, Alexandru Geicu, Simona Gricleanu, Elena Raluca Ianichi, Roxana Mutu

Cu participarea extraordinară a lui Mircea Dinescu

‼️ primele reprezentații vor avea loc în 29, 31 octombrie și 6 noiembrie, în Sala "Amza Pellea"

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

BILETE:

online, pe https://ebilet.tncms.ro/ebilet

la Agentia teatrală

Rezervari: 0251.413.677.

foto: Cristi Floriganta

 

Opera Romana Craiova

 

Filarmonica Oltenia Craiova

 

Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri

 

UNIUNEA ARTISTILOR PLASTICI din Romania - filiala Craiova

O nouă ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor, NAG CRAIOVA, va avea loc vineri 15 octombrie 2021, deschiderea fiind programată la ora 18.00.
În Craiova, harta celei de-a cincisprezecea ediţii a Nopţii Albe a Galeriilor numără patru locaţii participante, al căror program divers invită publicul să petreacă în compania culturii contemporane. Expozitiile se pot vizita in perioada 15.10-30.10.2021.

Galeria ARTA prezintă proiectul “CUTIA PANDOREI” cuprinzând lucrări ale artiștilor plastici : Ioana Flueraşu, Valentin Boboc, Emil Bănuţi, Albert Dobrin, Cătălin Marius Petrişor Heresanu, Cătălin Solcan, Stelian Ghigă, Ioana Atomei, Gabriel Giodea, Mihail Trifan, Lucian Ghiţulescu, Ion Preda, Silviu Bârsan, Alexandru Pascu, Florin Preda, Lucian Irimescu, Florin Constantinescu, Martin Rozalia, Alfred Rece, Iulian Segărceanu, Alexi Cătălin, Mircea Cârtog, Catalin Oancea, Ileana Oancea, Ana Bănică, Carmen Acsinte și Mădălina Stoica.
Curatori: Ioana Flueraşu, Valentin Boboc.

Galeria ARTA 2 propune expoziția artistului Mihail Trifan “Apocalipsa după Miki” la 75 de ani. Curator: Catalin Davidescu.

CABINETUL CULTURAL (Foto2B) este un nou spațiu de expunere alternativ. Cabinetul foto devine un loc deschis artei, care sub deviza „un metru pătrat de artă” va prezenta o selecție de lucrări ale artiştilor invitati. Curator: Emil Bănuţi.

CASA DE CULTURĂ TRAIAN DEMETRESCU, va pune la dispoziția artiștilor plastici invitați spațiul expozițional al Galeriei Vollard. Vor fi expuse lucrări din diverse domenii ale artelor vizuale: pictură, sculptură, grafică, arte decorative (tapiserie, ceramică, vitraliu).
Curator: Magda Buce-Răduţ

Organizator NAG local: Uniunea Artiştilor Plastici din România- Filiala Craiova
Organizator NAG naţional: Asociaţia EphemairMuzeul de arta Craiova

Începând cu data de 16 septembrie a.c., Muzeul de Artă Craiova propune vizitatorilor săi o incursiune în universul artelor „focului”, așa cum sintetic sunt grupate domeniile sticlei, ceramicii și metalului. Rezultat al parteneriatului nostru cu UNARTE București, expoziția „Secvențe” va oferi privitorilor săi, până pe data de 10 noiembrie a.c., o serie de lucrări aparținând unor cunoscuți artiști români contemporani, care sunt, în același timp, profesori ai acestei prestigioase instituții de învățământ. Curatoriată de prof. univ. dr. Lucian Butucariu, expoziția intenționează să dezvăluie publicului forme de expresie contemporane ale unor arte desprinse, prin forța dimensiunii estetice, din sfera meșteșugurilor, dar rămase ancorate în rigorile profesionale specifice unei meserii, rigori dictate de necesitatea cunoașterii materialului și a tehnicilor de prelucrare a acestuia. Totodată, un scop mărturisit al expoziției este acela de a trezi interesul și dorința de emulație, în rândul tinerilor talentați, aspiranți la titlul de artist. Nume precum: Lucian Butucariu, Dan Popovici sau Bogdan Hojbotă sunt deja cunoscute iubitorilor de artă craioveni, datorită prezenței lor în cadrul expozițiilor deschise la Muzeul Olteniei („Artiști sticlari români”, 2014) sau Muzeul de Artă Craiova. Cu celelalte se vor familiariza, cu siguranță, prin intermediul lucrărilor lor, expuse în cadrul acestui proiect: Ovidiu Ionescu (ceramică), Ilie Rusu (ceramică), Ionel Lazăr (metal), David Leonid Olteanu (sticlă și ceramică), Ionuț Marin (metal), Bogdan Adrian Lefter (metal), Ioana Stelea (sticlă), George Cristea (ceramică). Lor li se alătură studenți ai departamentului, ce s-au făcut deja remarcați în cadrul Saloanelor Naționale de Artă Contemporană: Cristian Cernățeanu, Mădălina Vârban, Ana Bradu (sticlă), Anca Mihăilă, Denisa Tocan, Diana Dumitru (ceramică), Cătălin Bigan, Alexandrul Ene (metal).

Printre atuurile acestei expoziții de grup se numără varietatea tiparelor creative prezente, interacțiunea polimorfă a materialelor, texturilor și culorilor cu lumina și spațiul, dialogul estetic între generații.
Vă invităm la vernisajul expoziției „Secvențe”, ce va avea loc joi, 16 septembrie 2021, începând cu ora 18.00, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, sediul Muzeului de Artă Craiova, Str. Calea Unirii, nr. 15. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16.09 - 10.11.2021, de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 17.00.

 

Muzeul Olteniei Craiova 

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

HEKTOMERONUL

100 de zile. 100 de povesti. 100 de țări

La Teatrul Național „Marin Sorescu” anul 2021 va debuta cu un proiect nou și ambițios ce va aduce împreună suflu teatral din 100 de țări.

Acum 500 de ani, Giovani Boccaccio scria în Decameronul său 100 de povești pentru a face lumea să uite de izolare, teamă și moarte. În timpul pandemiei prezente, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova invită lumea teatrală să se alăture proiectului THE HEKTOMERON într-un mesaj universal al speranței. 100 de țări, 100 de regizori, 100 de texte din  Decameronul  transmise pe internet în 100 de zile pe site-ul www.hektomeron.com.

Actorii trupei craiovene vor juca cele 100 de povești, iar 100 de regizori din lumea largă își vor aduce în scenă aportul cultural. Episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză. Reprezentarea va avea o manieră personală și o viziune subiectivă, care pot conlucra însă pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază un același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pe lângă cele 100 de episoade, vor fi prezentați actori, scenografi, dramaturgi și teatre din țările participante, motiv pentru afirmarea identității culturale a țărilor participante la acest temerar proiect.

Călătoria teatrală va începe la jumătatea lunii ianuarie 2021 și se va finaliza pe 24 aprilie. Ziua de 26 aprilie va aduce un spectacol maraton de 25 de ore care va reuni toate cele 100 de episoade ale proiectului.

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova & Teatrul „Nottara” din București


La inițiativa domnului Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, recent decorat de Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, pe 25 septembrie, la Craiova, ia naștere Teatrul POESIS, primul de acest fel care ia naștere în România.
Spectacolul inaugural va fi susținut la sala Amza Pellea de fondator, dl. Emil Boroghină. Spectacolul-premieră Cântarea Cântărilor, unul dintre marile poeme de dragoste ale lumii, prezentat în prima parte, va fi urmat de o selecție de sonete din operele lui Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și Eminescu făcută de Emil Boroghină. Despre personalitatea acestuia, George Banu se exprima la superlativ: „La Emil Boroghină, ceea ce captivează e o sonoritate de violoncel /.../: în spatele versurilor identificăm discreția subtil modulată a unui interpret ce se expune în toată umanitatea sa! Recitalul e și o radiografie afectivă.”
În actuala formulă, Teatrul POESIS este un Program comun al Teatrului Național „Marin Sorescu” și al Teatrului „Nottara” din București susținut de managerii Alexandru Boureanu, respectiv Marinela Țepuș, și de directorul artistic al teatrului craiovean, Vlad Drăgulescu.
Lansarea noului Program Teatrul Poesis reprezintă, în acest moment, un demers unic în peisajul teatral românesc; în Europa există de mai mult timp câteva astfel de teatre, precum Maison de la Poésie din Paris sau Teatrul Poème din Bruxelles. Fuzionarea poeziei cu imaginile și muzica, întrupată de prezența actorilor creează o sinteză a artelor prin limbajul imediat, viu al teatrului.
Premiera craioveană va avea loc în data de 25 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Național Național „Marin Sorescu” Craiova, sala „Amza Pellea” și va fi înregistrată de TVR Craiova.
Premiera bucureșteană va avea loc pe 30 septembrie, ora 19,oo, la Teatrul „Nottara” București, sala Horia Lovinescu.
*
„Privindu-l pe Emil Boroghină la lucru, sunt cât de aproape s-ar putea, vreodată, de a-l vedea pe Garrick la apogeul forțelor sale. Un recitator strălucit din Shakespeare – vocea sa sonoră și bogată în inflexiuni, care mie îmi pare că aduce oarecum cu felul în care Richard Burton s-ar fi auzit dacă era român în loc să fie galez, transmite sentimente intense chiar și non-vorbitorilor de română.”
Michael Dobson
Director – Institutul Shakespeare, Stratford-upon-Avon
Profesor – Studii Shakespeare, Universitatea din Birmingham

 

Direcţia judeţeană de cultură Dolj este serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.