Evenimentele lunii

localizare-112-header.png 

Filarmonica Oltenia Craiova

 

Opera Romana Craiova

 

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova

 

Teatrul Naţional Craiova

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită în acest an la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu public în sală.

Teatrul „Poesis” deschide seria manifestărilor din acest an, deocamdată cu 30% din capacitatea sălilor noastre.

Astfel, pe 15 ianuarie, Emil Boroghină va susține, de la ora 11:00, la sala „Amza Pellea”, spectacolul „Recitandu-l pe Eminescu, La steaua care-a rasarito", un spectacol mult apreciat pe care actorul l-a susținut în România, dar și în Belgia, China, Germania, Italia, Cehia, Canada, Ungaria, Grecia, SUA.

Din repertoriu fac parte poemele: Copii eram noi amândoi..., O, rămâi, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Epistolă către Chibici, Venere şi Madonă, Epigonii, Cugetările Sărmanului Dionis, Din valurile vremii..., Dorinţa, Dormi, Atât de fragedă..., De ce nu-mi vii..., Departe sunt de tine, Peste vârfuri, Dintre sute de catarge, Glossa, Cărţile, Viaţa, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Luceafărul, Odă (în metru antic), Trecut-au anii, Mai am un singur dor, Memento mori.

Intrarea publicului este liberă și se va face în conformitate cu regulile recomandate în această perioadă.


 

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

HEKTOMERONUL

100 de zile. 100 de povesti. 100 de țări

La Teatrul Național „Marin Sorescu” anul 2021 va debuta cu un proiect nou și ambițios ce va aduce împreună suflu teatral din 100 de țări.

Acum 500 de ani, Giovani Boccaccio scria în Decameronul său 100 de povești pentru a face lumea să uite de izolare, teamă și moarte. În timpul pandemiei prezente, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova invită lumea teatrală să se alăture proiectului THE HEKTOMERON într-un mesaj universal al speranței. 100 de țări, 100 de regizori, 100 de texte din  Decameronul  transmise pe internet în 100 de zile pe site-ul www.hektomeron.com.

Actorii trupei craiovene vor juca cele 100 de povești, iar 100 de regizori din lumea largă își vor aduce în scenă aportul cultural. Episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză. Reprezentarea va avea o manieră personală și o viziune subiectivă, care pot conlucra însă pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază un același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pe lângă cele 100 de episoade, vor fi prezentați actori, scenografi, dramaturgi și teatre din țările participante, motiv pentru afirmarea identității culturale a țărilor participante la acest temerar proiect.

Călătoria teatrală va începe la jumătatea lunii ianuarie 2021 și se va finaliza pe 24 aprilie. Ziua de 26 aprilie va aduce un spectacol maraton de 25 de ore care va reuni toate cele 100 de episoade ale proiectului.

 

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova reunește Un an într-o poveste și pregătește publicului surprize cu călătorii virtuale prin copilăria tuturor vârstelor, începând din 6 decembrie 2020 și până la finalul sărbătorilor de iarnă, pe 7 ianuarie 2021.

Timp de o lună, părinți, bunici, copii se vor putea descoperi unii pe alții în povești de ieri și de azi, care vor fi publicate de teatru pe pagina sa de facebook: Teatrul pentru copii și tineret Colibri, pe canalul YouTube – Teatrul Colibri, dar și pe site-ul instituției www.teatrulcolibri.ro, și care vor lua forma spectacolelor, atelierelor, tradițiilor de Crăciun și Anul Nou.

În serialul Un an într-o poveste, adulții și tinerii vor răsfoi cu emoție Albumul copilăriei, care readuce în timpurile noastre spectacolul de colecție Poveste de iarnă, ce mediază fericit întâlnirea generațiilor prin jocul actorilor de azi și vocile actorilor care îl aduceau pe scena teatrului craiovean de păpuși în decembrie 1990. Tot în filele albumului vor regăsi mult mai tânăra montare, La bulivar, birjar! La bulivar!, care în urmă cu șase ani bucura copiii în deja celebrul Autobuz cu păpuși, fiind ulterior prezentată doar în spații neconvenționale.

De asemenea, adulților aflați în căutare de idei pentru petrecerea unui timp cât mai creativ cu copiii, Teatrul Colibri le propune Laboratorul cu surprize, ce reunește o serie de ateliere de creație, bazate pe joacă, bucurie, imaginație, uimire și încântare.

Apoi, copiii și tinerii sunt poftiți să se inspire Din poveștile bunicilor și să descopere unele dintre cele mai frumoase obiceiuri din vremea sărbătorilor de iarnă, precum Vicleiul, Steaua, Sorcova sau Plugușorul. Pentru autenticitate și incursiune în arhiva creației populare doljene, Teatrul Colibri a făcut un parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, care a pus la dispoziție fotografii, imagini video și poveștile tradițiilor de Crăciun și Anul Nou.

Și, pentru că am trăit Un an ca niciodată, 2020 va fi trecut în revistă cu cele mai frumoase momente, întâmplări, creații, și amintim aici cele două premiere De-aș fi Scufița Roșie și Zâna Tăițeilor, Festivalul Puppets Occupy Street – Masquerade Edition, participarea la Festivalul stradal WonderPUCK de la Cluj, cu păpuși supradimensionate create în Festivalul Puppets Occupy Street, ateliere de creație și spectacole realizate exclusiv pentru mediul online, pe care le vom (re)vedea sub genericul Vacanța Fabricii de povești electroColibri.

În toată această călătorie, menită să ne țină aproape de frumusețea vieții de dincolo de ecranele telefoanelor, tabletelor sau computerelor, publicul îi va avea aproape pe actorii Teatrului Colibri: Ionica Dobrescu, Adriana Ioncu, Alla Cebotari, Alis Ianoș, Oana Stancu, Geo Dinescu, Daniel Mirea, Emanuel Popescu, Marin Fagu, Cosmin Dolea, Robert Iovan.

 

Filarmonica Oltenia Craiova

 

Muzeul de arta Craiova

În zilele de 27 și 28 noiembrie 2020, Muzeul de Artă Craiova va fi gazda celei de-a VII-a ediții a simpozionului „Craiova și Avangarda europeană”, organizat de Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Tema din acest an este „Geo Bogza - Avangardă și ideologie”, iar invitații speciali sunt: domnul Paul Cernat - conf. univ. dr. la Universitatea București, domnul Doris Mironescu - conf. univ. dr. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și doamna Magda Dragu - Visiting Scholar la Indiana University Bloomington.

În cadrul acestei manifestări, începând cu ora 14:00, va avea loc lansarea volumului Ion Țuculescu. Reconstituirea, autor Cătălin Davidescu, Editura MNAC, 2020, a cărui prezentare va fi susținută de domnul Emilian Ștefârță - managerul Muzeului de Artă Craiova.

„Ion Țuculescu a fost genul de artist imposibil de încartiruit, diferit, într-un anumit moment, în toate privințele de restul breslei artistice. Foarte probabil datorită profesiei sale de medic și biolog, care in extremis îi putea asigura un minimun de subzistență, nefiind astfel condiționat să trăiască din arta sa, a fost imposibil să fie determinat să își alinieze arta comandamentelor momentului. Acesta  este probabil motivul pentru care, în  cazul său, cenzura financiară și culturală, ori statutul de persona non grata nu au fost suficient de eficiente, încât să îl transforme într-un obedient al regimului. În atari condiții Țuculescu și-a permis să formuleze o viziune plastică personală, viziune desigur tributară destinului său tragic, precum și unor angoase personale, derivând din imposibilitatea de adaptare la legitățile absurde ale epocii. Țuculescu însuși își declina imposibilitatea de a accede la starea de fericire, altfel decât prin pictură ori muzică.

Muzeul de Artă Craiova este depozitarul celei mai ample colecții Țuculescu și, prin urmare, avea obligația de a sprijini apariția unui volum, ce face analiza celui mai important moment de consacrare postumă a unui artist, ce a avut loc în România vreodată

Scrierea lui Cătălin Davidescu este mai mult decât reconstituirea unei expoziții, decât reconstituirea unui eveniment, este analiza unei epoci, este descifrarea unui context cultural.

Cercetarea făcută de criticul Cătălin Davidescu ne familiarizează cu elementele conjuncturale care au favorizat producerea unui eveniment cultural, contextul social cu ale sale tipare dogmatice și ideologice. Este mai mult decât reconstituirea unei expoziții, este analiza unei epoci, este descifrarea unei conjuncturi.” (Emilian Ștefârță, Scrisul Românesc, nr.11(207), noiembrie 2020.

Simpozionul va fi transmis online de către organizatori, vineri, între orele 10:00 - 16:30, și sâmbătă, între orele 10:00 - 15:00.

 

Opera Romana Craiova

Operă în concert, înregistrare din 9 iunie 2018, eveniment în cadrul Zilelor Municipiului Craiova 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=Gs-T9xjla9A

Conducerea muzicală – Walter Attanasi

 

Joanna Parisi (Floria Tosca)

Ramón Vargas (Mario Cavaradossi)

Alberto Gazale (Scarpia)

Stanislav Chernenkov (Cesare Angelotti)

Ioan Cherata (Sagrestano)

Federico Buttazzo (Spoletta)

Alberto Benini (Sciaronne)

Victor Dimieru (Temnicerul)

Joshua Francesconi Catena (Păstorașul)

Orchestra și Corul Operei Române Craiova

 

Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu”

Dirijor: Florian George Zamfir

 

Pregătirea muzicală: Corina Stănescu, Maria-Cristiana Stan

Concert-maestru: Dan Bozgan

Maestru de cor: Lelia Candoi

Sufleur: Viorica Tomuș

 

 

Muzeul de Artă din Craiova


Muzeul de Artă Craiova în parteneriat cu Fundația Interart TRIADE Timișoara vă invită vineri 6 noiembrie 2020, ora 18:00 la deschiderea oficială a expoziției

CONSTANTIN FLONDOR

SE COMPARĂ…

Curator: Cătălin Davidescu

Printr-o selecție de piese reprezentative pentru perioada anilor ’60 –’90, alături de lucrări de dată recentă, expoziția SE COMPARĂ… îl prezintă pe Constantin Flondor ca artist complex, acesta fiind recunoscut ca unul din cele mai importante nume din arta contemporană românească.

Fără a adera la ideologia care promova agresiv cultul „omului nou” și arta de propagandă care dirija în chip unic „năzuințele și idealurile cetățenilor”, în a doua jumătate a sec. XX, Constantin Flondor a impus, în România acelor ani, spiritul unei arte noi. În acest fel, s-a manifestat, în perioada anilor ’60, unul dintre puținele momente de sincron cu arta europeană. Înființată în 1966, gruparea 111, al cărei membru co-fondator a fost, a marcat profund istoria artei românești, fiind prima asociere a unor artiști dedicați experimentului. A urmat Sigma care a determinat o schimbare radicală în percepția artei de la noi. Pornind de la constructivismul de tip Bauhaus, care promova

interdisciplinaritatea între artă și științe, Sigma era axată pe cercetarea limbajului artistic, specializări distincte, precum matematica sau arhitectura, devenind unelte în acest demers. A fost prima formă de colaborare artistică între personalități provenind din domenii diferite, dar cu preocupări comune, gruparea fiind activă în perioada 1969-1978.

În anii ’80 în arta lui Constantin Flondor intervine o turnură radicală. Devine co-fondator al mișcării Prolog (1985), mișcare de factură creștină, care s-a impus, în timp, ca școală de gândire marcând generații întregi de artiști români.

SE COMPARĂ… este prima expoziție a acestui renumit artist la Craiova, și va prezenta peste 60 de lucrări (pictură, grafică, schițe/însemnări, foto, instalație), relevante pentru întreaga sa creație.

Constantin Flondor (născut în 16 decembrie 1936, la Cernăuți, Bucovina) este un artist vizual care se exprimă în medii diferite, de la pictură, la fotografie, film, sculptură, instalație. Locuiește și lucrează la Timișoara.

A fost membru co-fondator al Grupării 111, cu care participă la Bienala de artă constructivistă de la Nürnberg (1969) și Sigma (1969-1980), situat în neo-avangarda deceniului 7 al secolului XX, cu care realizează prima lucrare multimedia din România (Multivision). Este co-fondator al grupului Prolog (1985). Preocupat de experimentul în artă, a avut o importantă contribuție și la modernizarea învățământului artistic din Timișoara.

Premii: Premiul „Ion Andreescu" al Academiei Române (2006), Marele Premiu „Opera Omnia" al U.A.P. R. (2003), Premiul Ionel Jianou ARRA, Los Angeles / USA (1993).

Prezent în importante colecții muzeale și private: Tate Modern Londra, Mumok Viena, Ritter Museum Waldenbuch, Maison Rouge Paris, Muzeul Național de Artă Contemporană București, Muzeul de Artă Chișinău, Muzeul de Artă Cernăuți, Muzeul de Artă Cluj Napoca, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Artă Iași, Muzeul de Artă Suceava, Muzeul de Artă Arad, Fundația Anastasia București, ș.a.).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 noiembrie 2020 – 28 februarie 2021, miercuri-duminică, orele 10:00 – 17:00. Intrarea este gratuită în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” suspendă toate spectacolele programate până la data de 3 noiembrie 2020.

În urma Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj, anunțăm anularea tuturor spectacolelor programate în sala ”Amza Pellea”, atât cele din repertoriul Teatrului Național Craiova, cât și cele găzduite.

Spectacole anulate în această perioadă vor fi reluate în momentul în care situația epidemiologică va permite. Pentru informații privind restituirea contravalorii biletelor achiziționate vă rugăm să contactați Agenția teatrală, telefon 0251.413.677. /

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

 

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova & Teatrul „Nottara” din București


La inițiativa domnului Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, recent decorat de Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, pe 25 septembrie, la Craiova, ia naștere Teatrul POESIS, primul de acest fel care ia naștere în România.
Spectacolul inaugural va fi susținut la sala Amza Pellea de fondator, dl. Emil Boroghină. Spectacolul-premieră Cântarea Cântărilor, unul dintre marile poeme de dragoste ale lumii, prezentat în prima parte, va fi urmat de o selecție de sonete din operele lui Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și Eminescu făcută de Emil Boroghină. Despre personalitatea acestuia, George Banu se exprima la superlativ: „La Emil Boroghină, ceea ce captivează e o sonoritate de violoncel /.../: în spatele versurilor identificăm discreția subtil modulată a unui interpret ce se expune în toată umanitatea sa! Recitalul e și o radiografie afectivă.”
În actuala formulă, Teatrul POESIS este un Program comun al Teatrului Național „Marin Sorescu” și al Teatrului „Nottara” din București susținut de managerii Alexandru Boureanu, respectiv Marinela Țepuș, și de directorul artistic al teatrului craiovean, Vlad Drăgulescu.
Lansarea noului Program Teatrul Poesis reprezintă, în acest moment, un demers unic în peisajul teatral românesc; în Europa există de mai mult timp câteva astfel de teatre, precum Maison de la Poésie din Paris sau Teatrul Poème din Bruxelles. Fuzionarea poeziei cu imaginile și muzica, întrupată de prezența actorilor creează o sinteză a artelor prin limbajul imediat, viu al teatrului.
Premiera craioveană va avea loc în data de 25 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Național Național „Marin Sorescu” Craiova, sala „Amza Pellea” și va fi înregistrată de TVR Craiova.
Premiera bucureșteană va avea loc pe 30 septembrie, ora 19,oo, la Teatrul „Nottara” București, sala Horia Lovinescu.
*
„Privindu-l pe Emil Boroghină la lucru, sunt cât de aproape s-ar putea, vreodată, de a-l vedea pe Garrick la apogeul forțelor sale. Un recitator strălucit din Shakespeare – vocea sa sonoră și bogată în inflexiuni, care mie îmi pare că aduce oarecum cu felul în care Richard Burton s-ar fi auzit dacă era român în loc să fie galez, transmite sentimente intense chiar și non-vorbitorilor de română.”
Michael Dobson
Director – Institutul Shakespeare, Stratford-upon-Avon
Profesor – Studii Shakespeare, Universitatea din Birmingham

 

Muzeul Olteniei

 

Direcţia judeţeană de cultură Dolj este serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.