Arheologie

localizare-112-header.png 

EVENIMENTELE LUNII

Opera Romana Craiova



Teatrul pentru copii si tineret Colibri Craiova


Filarmonica Oltenia Craiova






Muzeul de Arta Craiova


Viorel Penișoară – Stegaru 90

9 octombrie 2024 – 8 noiembrie 2024

Curator: Lucian Rogneanu

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail


Muzeul de Artă Craiova vă invită miercuri, 9 octombrie 2024, ora 17:00, la vernisajul expoziției artistului Viorel Penișoară-Stegaru, decan de vârstă și unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți artiști craioveni.

Având un titlu sugestiv, STEGARU 90, expoziția are un caracter omagial, prilejuit de împlinirea vârstei de 90 de ani, cât și unul retrospectiv, celebrând cei 65 de ani de carieră artistică. Acest proiect vine în completarea unuia similar, organizat în urmă cu 15 ani, la împlinirea vârstei de 75 de ani ai artistului, când a fost prezentată cea mai vizibilă și cunoscută parte din creația sa recentă, respectiv pictura în ulei și pastelul.

Cu actualul proiect, echipa curatorială coordonată de Lucian Rogneanu a dorit să scoată în evidență o altă dimensiune artistică, selecția de piese cuprinzând lucrări nonfigurative realizate în anii ’60, alături de o serie care devine preponderentă în expoziție, și care l-a marcat pe artist în perioada de după 1990. Vom descoperi aici un discurs politic acid la adresa societății comuniste, ca o formă benefică de eliberare de toate frustrările unei lungi perioade din viața sa, când a fost supus unor persecuții din cauza originii sale „nesănătoase” (fiind copil de preot), iar, ca artist, resimțea acut lipsa libertății de creație.

În pofida tuturor acestor cenzuri, talentul său a reușit să fie remarcat și recunoscut, atât ca scenograf la Teatrul Național din Craiova cât și ca artist vizual, iar premiul UNITER obținut în anul 2005, a fost o recunoaștere tardivă a notorietății de care se bucura deja de mult timp, în cadrul breslei teatrale.

Pentru a documenta această latură profesională, pe lângă lucrările reprezentative de pictură, grafică, colaj sau obiect, un spațiu central îl ocupă schițele de scenografie, expuse acum în premieră. Această dimensiune importantă a artei sale, care l-a impus la nivel național și internațional, nu a fost niciodată relevată într-un discurs expozițional și, cu atât mai puțin, muzeal. În acest sens, actuala expoziție a căutat să recupereze acea mică parte care s-a păstrat din cele peste 220 de spectacole realizate de Viorel Penișoară-Stegaru pe scena Teatrului Național din Craiova. Câteva dintre aceste fragmente, schițe pentru decor sau costum sunt readuse acum în actualitate, dar nu ca parte a unui fenomen efemer cum este spectacolul, ci ca lucrări de artă care pot să își contureze existența și în afara scopului inițial pentru care au fost create.

Actualul concept expozițional propune, prin această încercare de cuprindere integrală a activității sale artistice atât de diverse, o „citire” într-un registru complet a personalității lui Viorel Penișoară-Stegaru. Artistul a fost şi a rămas un adept al inovaţiei, un spirit viu, bine ancorat în tot ceea ce a însemnat arta contemporană şi tendinţele ei, un explorator al tehnicilor de exprimare plastică şi un promotor al valorilor estetice contemporane.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2024, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, Calea Unirii, nr. 15. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, accesul în muzeu este gratuit.

Viorel Penişoară-Stegaru s-a născut la 5 iulie 1934 și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti promoția 1960, cu specializarea pictură de teatru. În acelaşi an avea să devină pictor scenograf la Teatrul Naţional Craiova, unde a realizat decoruri şi costume pentru peste 220 piese de teatru. Cariera sa a cuprins de asemenea colaborări cu alte teatre din ţară respectiv Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov, Târgu Mureş, Reşiţa sau Târgu Jiu. În completarea acestei activități dedicate artei dramatice, Viorel Penişoară-Stegaru a participat la numeroase expoziţii colective judeţene, regionale, naţionale sau expoziții personale, unde s-a remarcat cu lucrările sale de pictură şi grafică.

Pentru întreaga sa activitate, artistul a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim: titlul de Societar al Teatrului Naţional Craiova, conferit de Ministerul Culturii, în anul 2003 şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în anul 2005.


   Retrospectiva anului 2022 a Filarmonicii Oltenia Craiova

80 de evenimente muzicale a însemnat anul 2022 la Filarmonica Oltenia Craiova, concerte simfonice, vocal-simfonice, corale și recitaluri. Concertele eveniment au fost cele de Anul Nou, Ziua Culturii Naționale, Zilele Filarmonicii (din 17 aprilie și 17 decembrie), Săptămâna Internațională a Muzicii Contemporane, Concertele de colinde.

Stagiunea 2021/2022 (trimestrele 2 și 3) și Stagiunea 2022/2023 (HOPE Season,  trimestrul I) au avut în prim plan concertele din fiecare vineri seara. Stagiunea Estivală s-a desfășurat anul acesta în perioada iulie-august, în Parcul Nicolae Romanescu, Piața Frații Buzești și în sala de concerte a Filarmonicii Oltenia, printre artiștii invitați fiind Analia Selis care a încântat publicul cu tango simfonic.

Luna septembrie a adus Craiova Jazz Festival, ediția a 6-a, care a debutat în Parcul Nicolae Romanescu, la Debarcader, într-o atmosferă specială creată de cadrul natural pitoresc și de tematica retro a serii, amintind de anii de început ai jazzului. Concertele din cadrul proiectului cu finanțare europeană “Călătorind pe note muzicale” s-au desfășurat la Vidin și la Craiova, tot în luna septembrie, având ca scop dezvoltarea turismului cultural în zona transfrontalieră.

Un alt festival important cu caracter internațional, organizat anual de Filarmonica Oltenia, este Craiova Muzicală (ajuns în 2022 la ediția a 49-a). Vița de Vie Simfonic, Colinde cu Paula Seling și Gala Filarmonicii Oltenia s-au ținut cu casa închisă, ca și cele două concerte de colinde susținute de Corala Academică și Concertul cu Muzică din filme și jocuri video.

Filarmonica Oltenia a avut onoarea în acest an, în Hope Season, să prezinte publicului lucrarea în primă audiție Salvation de Jin Wang care a fost dedicată artiștilor instituției muzicale craiovene. În luna decembrie a avut loc și lansarea cărții “O scurtă istorie a Filarmonicii Oltenia” de Gheorghe Fabian, cu participarea istoricului Adrian Cioroianu care a povestit lucruri inedite despre Craiova de altă dată.

Cu siguranță, au rămas în memoria publicului artiști ca Csíky Boldizsár, Răzvan Popovici, Constantin Sandu, Mihai Ungureanu, dar și ritmurile de valsuri și polci care au deschis anul 2022 la Filarmonica Oltenia. Ne vom delecta cu nemuritorul vals și în 2023, dar si cu Adrian Naidin Simfonic, “Un american la Paris” de Gershwin și multe alte surprize frumoase!

Povestea monumentelor istorice ale judeţului Dolj

Monumentul Eugeniu Carada Craiova 800x535

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL EUGENIU CARADA, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-III-m-B-08414

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Adresa: Str. C. D. Fortunescu

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul “Eugeniu Carada” din Craiova este un monument de for public amplasat în scuarul cunoscut sub numele de “Fântâna lui Romanescu” din Craiova (astăzi în apropierea Casei Studenților, la intersecția străzilor Arieș, C. D. Fortunescu și Eugeniu Carada). Opera din 1936 a sculptorului Mihai Onofrei este un omagiu adus personalității marelui economist, om politic și gazetar craiovean Eugeniu Carada.

Casa poetului Traian Demetrescu Craiova 800x536

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA POETULUI TRAIAN DEMETRESCU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08433

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Datare: mijl. sec. XIX

Adresa: Str. Traian Demetrescu, nr. 31

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

În centrul vechi al municipiului Craiova, pe strada Traian Demetrescu, nr. 13, se află casa poetului, prozatorului și publicistului craiovean Traian Demetrescu, considerat un precursor al simbolismului românesc. Deși a avut o existență scurtă, de doar 29 de ani, Demetrescu a avut o lungă activitate literară, în care deseori a folosit pseudonime (Tradem, Fabio, Fux, Intim, Miop, Nerva, Longin, Un singuratic, Scrib etc). În prezent, clădirea găzduiește Casa de Cultură “Traian Demetrescu”.

Bustul-lui-Constantin-Valimarescu-Cimitirul-Sineasca-din-Craiova-800x536.jpg

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI C. VALIMARESCU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08453

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Constantin Vălimărescu din cimitirul Sineasca din Craiova este un bust din bronz așezat pe un soclu. Lucrarea, realizată de sculptorul român Frederic (Fritz) Storck, îl înfățișează pe Constantin Vălimărescu îmbrăcat în roba de magistrat.

Monumentul-funerar-al-lui-Eugeniu-Carada-din-cimitirul-Sineasca-Craiova-1-800x536.jpg

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI EUGENIU CARADA, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08441

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Eugeniu Carada din cimitirul Sineasca din Craiova este un catafalc din bronz în care odihnește scriitorul, publicistul și economistul Eugeniu Carada, fost guvernator al Băncii Naționale a României. Lucrarea a fost executată de sculptorul Ion Mateescu.

Monumentul gen Simion Stoilov cimitirul Sineasca din Craiova

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

BUSTUL GENERALULUI S. STOILOV, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-III-m-B-08412

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul în bronz al generalului Simion Stoilov, militar de carieră, participant la Războiul pentru Independență, este o operă din 1902 a sculptorului Frederic (Fritz) Storck. Bustul, ce se afla pe un soclu în Cimitirul Sineasca din Craiova, a dispărut înainte de anul 2000.

Casa Dianu Craiova 800x535

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA DIANU (str. 24 IANUARIE), CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07926

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

 

Monumentul funerar al lui Ulisse Boldescu Cimitirul Sineasca

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI ULLISE BOLDESCU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08438

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Ullise Boldescu, operă a sculptorului francez Theodore Riviere, este situat în Cimitirul Sineasca din Craiova. Ulisse Boldescu a fost primar al orașului Craiova în mai multe rânduri, fiind responsabil pentru o serie de inițiative care au schimbat fața orașului și au îmbunătățit condițiile de trai ale craiovenilor.

Bust dr Ion Augustin 800x535

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

BUSTUL DR. ION AUGUSTIN, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-III-m-B-08422

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Datare: 1927

Adresa: Str. Nicolae Titulescu, nr. 11, în curtea Spitalului Filantropia

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul doctorului Ion Augustin, operă a sculptorului Anghel Chiciu, se găsește în curtea Spitalului Filantropia din Craiova. Doctorul Augustin (1859-1927) a fost medic-șef al Spitalului Filantropia din Craiova și o adevărată personalitate a lumii medicale a vremii sale.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

BUSTUL LUI TRAIAN DEMETRESCU

Cod LMI: DJ-III-m-B-08415

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Datare: 1912

Adresa: Str. Frații Buzești, nr. 8

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul lui Traian Demetrescu, amplasat în scuarul aflat la intersecția străzilor Frații Buzești, Simion Bărnuțiu și 24 Ianuarie din Craiova, este opera sculptorului Ion Jalea. Bustul, ce îl înfățișează pe poetul Traian Demetrescu sprijinindu-și bărbia în mâna dreaptă, a fost inaugurat în anul 1925.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

FACULTATEA DE MECANICA A UNIVERSITATII DIN CRAIOVA, FOSTA SCOALA NORMALA DE BAIETI

Cod LMI: DJ-II-m-B-07957

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1893

Adresa: Calea București, nr. 107

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fosta Școală Normală de Băieți din Craiova este o clădire monumentală, aflată pe Calea București, nr. 107. Operă a arhitectului Constantin Băicoianu, edificiul a fost construit în perioada 1898-1901 ca sediu pentru Școala Normală de Băieți. Ulterior, clădirea a găzuit mai multe instituții de învățământ, în prezent fiind sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA GLOGOVEANU, FOSTUL TRIBUNAL DOLJ

Cod LMI: DJ-II-m-A-07950

Categoria: A – monument de interes național

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1802, pe temelii de sec. XVIII; extinderi 1908, 1918

Adresa: Str. Brestei, nr. 12

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Glogoveanu este un monument de arhitectură de interes național situat în municipiul Craiova, pe str. Brestei, nr. 12. Construit de familia boierilor Glogoveni în 1802 pe temeliile unui edificiu din secolul al XVIII-lea, imobilul a găzduit Primăria Craiovei si apoi, până în anul 2016, Tribunalul Dolj.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA DIANU (STR. 24 IANUARIE), CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07926

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

SALA DE SPORT, FOSTA UZINA ELECTRICA DIN CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07949

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1885-1887

Adresa: Str. Brestei, nr. 2

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fosta Uzină Electrică, azi Sala Sporturilor “Ion Constantinescu”, este o clădire în stil industrial situată în zona centrală a municipiul Craiova. Ea a fost construită în anul 1896 de societatea germană A. E. G. (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft), care câștiga atunci concesiunea exclusivă a luminatului orașului pe termen de 40 ani.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

FOSTUL HOTEL PALACE, AZI PAVILIONUL ADMINISTRATIV AL PRIMARIEI CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07977

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 1

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fostul Hotel Palace este o clădire de patrimoniu din centrul municipiului Craiova, construită la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Otto Hesselmann. Edificiul, care a găzduit de-a lungul timpului Oficiul Național de Turism, CEC sau Banca Comercială Română, este în prezent pavilion administrativ al Primăriei Municipiului Craiova.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI JEAN MIHAIL, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08456

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Jean Mihail, situat în cimitirul Ungureni din Craiova, în imediata apropiere a monumentului funerar al familiei Mihail, îl înfățișează pe Ioan C. (Jean) Mihail, de numele căruia se leagă mare parte din istoria Palatului Jean Mihail – azi Muzeul de Artă din Craiova.

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

FABRICA FLORICA, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-08096

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: sec. XIX

Adresa: Str. Păltiniș 33 colț cu str. Șerban Vodă

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fabrica Florica din Craiova, situată la intersecția dintre străzile Păltiniș și Șerban Vodă, este una dintre cele mai cunoscute clădiri în stil industrial din oraș, declarată monument istoric. Construită în urmă cu peste 120 de ani, fabrica a produs de-a lungul timpului substanțe chimice și îngrășăminte agricole, cosmetice și lumânări ce au fost comercializate în toată țară.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI N. MIHAIL, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08457

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui N. Mihail este un cavou construit în 1896 în stil ionic grecesc de sculptorul român Carol Storck. Monumentul este străjuit de doi lei maiestuoși din bronz, turnați la atelierul Antoine Durenne din Paris. Cavoul adăpostește trupurile membrilor uneia dintre cele mai cunoscute și importante familii din Craiova secolelor XIX-XX: familia Mihail. Monumentul funerar al lui N. Mihail se află în cimitirul Ungureni din Craiova, lângă alte monumente funerare aflate pe lista monumentelor istorice, bustul lui Jean Mihail și monumentul funerar al familiei Vorvoreanu.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

HANUL PUTUREANU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-08064

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: mijl. sec. XIX, extins 1887

Adresa: Str. Matei Basarab 9

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Hanul Puțureanu este o clădire de patrimoniu situată în centrul istoric vechi al orașului Craiova, în Piața Veche (Piața Elca), în apropiere de importante monumente și obiective turistice – fosta Școală Centrală de Fete (azi Muzeul Olteniei), Biserica Madona Dudu, Hanul Hurezi, Fântâna Purcarului, Catedrala Sf. Dumitru și Casa Băniei. Edificiul, ridicat de negustorul Niță D. Puțureanu, este un minunat ansamblu cu arhitectură de han specifică secolului al XIX-lea, ajuns, din păcate, într-un stadiu avansat de degradare.

Direcţia judeţeană de cultură Dolj este serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Meniu mobil