Știri interne

localizare-112-header.png 

Anunț privind depunerea cererilor pentru obținerea autorizațiilor de cercetare arheologică sistematică 2021 și Cronica Cercetărilor Arheologice din România

În vederea gestionării solicitărilor de autorizații de cercetare arheologică sistematică pentru campania arheologică din anul 2021, precum și a rapoartelor pentru Cronica Cercetărilor Arheologice – 2021 (campania arheologică 2020), vă supunem atenției următoarele cerințe de ordin procedural:

1. Cererile de cercetare arheologică sistematică

Toate cererile de autorizații de cercetare arheologică sistematică cu documentația completă vor fi transmise până la data limită de 31 ianuarie 2021, după cum urmează:

a) format original ștampilat și semnat prin poștă, la Direcția Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului  Culturii, pe adresa următoare: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural: Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, București, 030833.

b) format electronic, prin email la adresa: patrimoniu.cultural@cultura.ro

 

În vederea emiterii autorizațiilor de cercetare arheologică sistematică din România, vă rugăm să trimiteți următoarele:

a) Formularul pentru solicitarea eliberării autorizației pentru cercetare arheologică sistematică, completat conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 din OMPCN nr. 2562/2010 (cererile se vor completa și în sistemul electronic ACERA disponibil online la adresa: http://arh.cimec.ro)

b) Protocolul de colaborare între instituții reactualizat, dacă este cazul.

c) Ridicare topografică a sitului arheologic care să conțină delimitarea actualizată a sitului arheologic (efectuată de o firmă/instituție autorizată), în sistem de coordonate STEREO 1970, în format .dwg sau .shp, pentru cercetările sistematice noi și pentru cercetările pentru care nu a fost transmisă ridicarea topografică în 2019.

d) programul multianual de cercetare arheologică sistematică în cazul în care este vorba de o cercetare arheologică nouă (sau dacă nu au mai fost făcute cercetări arheologice în precedenţii 3 ani);

f) proiectul anual de cercetare arheologică sistematică;

g) declaraţie reactualizată din partea instituţiei organizatoare cu privire la asumarea obligaţiei de a asigura paza permanentă a sitului arheologic, pentru siturile arheologice de interes prioritar, sau la organizarea măsurilor de protecţie a celorlalte situri arheologice, după caz.

 

Notă:  Cercetarea arheologică sistematică se poate realiza doar dacă sunt asigurate măsurile de pază permanentă sau, după caz, protecția vestigiilor arheologice care rămân descoperite după încheierea cercetării anuale de către proprietarul sau administratorul terenului pe care se află situl arheologic.

2. Cronica Cercetărilor Arheologice 2021

Rapoartele pentru Cronica Cercetărilor Arheologice (campania 2020) vor fi transmise până la data limită de 31 ianuarie 2021, după cum urmează:

a) prin poștă la adresa: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural: Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, București, 030833.

b) format electronic, prin email la adresa: patrimoniu.cultural@cultura.ro

La transmiterea rapoartelor în format electronic se va solicita confirmare de primire.

Rapoartele vor respecta Normele editoriale pentru rapoartele preliminare de cercetare arheologică care urmează a fi publicate în volumul "Cronica Cercetărilor Arheologice din România“.

Normele editoriale sunt publicate pe pagina web a Ministerului Culturii:  http://www.cultura.ro/comisia-nationala-de-arheologie.

 

Nominalizările UNITER

Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova are două nominalizări la Premiile UNITER din acest an:

Actorul SORIN LEOVEANU a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Barry Champlain din spectacolul „Radio” de Eric Bogosian, regia Bobi Pricop.


Scenografa IRINA MOSCU a fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună scenografie, pentru scenografia spectacolului „Casa cu suricate” de David Drábek, regia Radu Afrim.

De asemenea, SENATUL UNITER a acordat Premiul special pentru machiaj de scenă make-up artist-lui MINELA POPA, iar Premiul Președintelui revine anul acesta Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc.



Premiu Special UNITER pentru Festivalul Puppets Occupy Street 2019

Uniunea Teatrală din România a publicat astăzi premiile acordate de Senatul UNITER – premiul de excelență, premiile pentru întreaga activitate și premiile speciale – și nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2020, ediția a XXVIII-a.

Festivalul „PUPPETS OCCUPY STREET“ / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA“, EDIȚIA 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție“, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova, a fost distins cu Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete.

„Este o onoare și o bucurie să ne regăsim pe lista premiilor speciale alături de colegii de la Teatrul Național „Marin Sorescu“.  Îi felicităm pentru cele două distincții: Premiul special pentru machiaj de scenă: Minela Popa și Premiul Președintelui: Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc.”, au anunțat reprezentanții teatrului.

Acest premiu vine să confirme ecoul și aprecierea de care se bucură festivalul în România, fiind primul festival de arta animației din țară care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, creat pentru comunitate și care reunește doar companii de teatru private și artiști independenți din țară și din străinătate, încurajând astfel parteneriatul public-privat.

Festivalul este organizat de Teatrul Colibri Craiova și finanțat de Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova, cu sprijinul comunității, de la regii și companii locale, până la forțe de ordine, instituții de cultură, voluntari, mass-media și reprezentanți ai mediului privat. Așadar, Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete acordat de Senatul UNITER Festivalului Puppets Occupy Street 2019 aparține tuturor în egală măsură.

Capitalul de încredere asigurat anual prin suportul financiar important acordat de Primăria și Consiliul Local Craiova a pus bazele uneia dintre cele mai puternice comunități de susținere și promovare a universului artei animației din țară.

Ediția din 2019 a Festivalului Puppets Occupy Street a fost cea mai amplă, cele 8 zile cuprinzând peste 400 de evenimente.

Notorietatea festivalului în comunitatea breslei a mărit incredibil numărul de aplicanți pentru 2019 și acest lucru s-a reflectat în selecția foarte riguroasă. Trupe și artiști străini au primit finanțare guvernamentală din propriile țări pentru a participa în festival.

Ediția din 2020 a Festivalului Puppets Occupy Street va fi Masqurade și se va desfășura, ca în fiecare an, în perioada 25 august – 1 septembrie.

  

Premiile Academiei Române

Ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pentru cele mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale realizate în anul 2017 va avea loc joi, 12 Decembrie 2019, în Aula instituţiei, începând cu ora 11.00.Vor fi decernate 70 de premii, care recompensează performanţa culturală şi ştiinţifică românească a anului 2017, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare.
Premiul "Aristizza Romanescu" a revenit filmului "Fals tratat de mântuire a sufletului", regizor Nicolae Mărgineanu, precum şi montărilor pentru "Dacă am gândi cu voce tare", de Adnan Lugonic, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova (premieră 2017), "Măcelăria lui Iov", de Fausto Paravidino, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi (premieră 2017), "Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte", Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania "Tompa Miklos" (premieră 2017) şi "Wolfgang", adaptare după Yannis Mavritsakis, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ (premieră 2017) toate în regia lui Radu Afrim.

Premiile Academiei Romane pentru anul 2017 care se decerneaza pe 12 decembrie 2019.pdf

  

OPORTUNITĂŢI | Festivalul Internațional pentru Cultură și Artă de la Aswan, Egipt, 14 – 24 februarie 2020

Ministerul Culturii din Egipt organizează în perioada 14 – 24 februarie 2020 cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional pentru Cultură și Artă de la Aswan.

Grupurile folclorice de dansatori din România pot participa la festival cu un grup de cel mult 12 persoane, inclusiv instrumentiști și conducător de grup. Muzica din cadrul festivalului va fi interpretată live.

Partea egipteană va asigura cazarea în regim de pensiune completă, transportul intern și transferul de la aeroport la hotel și retur. Grupul va trebui să îşi asigure transportul internaţional și asigurarea medicală.

Companiile/trupele care doresc să participe la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional pentru Cultură și Artă de la Aswan sunt rugate să completeze formularul anexat și să îl trimită, alături de documentația solicitată de organizatori, până la data de 15 ianuarie 2020 la adresa de e-mail: aswanfestival@gmail.com

De asemenea, pentru informații suplimentare, pot fi utilizate următoarele date de contact:

Whatsapp: 002 0100 548 7787 sau 002 0111 894 9760

Fax: 002 02 37486715

 

*În cazul în care grupul este acceptat de către organizatori, vă rugăm să transmiteți un mail de informare către Ministerul Culturii la adresa driae@cultura.ro, pentru a discuta despre obținerea vizelor.

Vă dorim mult succes!

 

Documente anexate:

Application form for participation in the festival;

Responsabilities of foreign troups and organizing committee of the festival.

  

Ambasada SUA oferă finanțări pentru conservarea obiectivelor culturale

Închidere apel Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, anunță închiderea apelului ce vizează restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice.

Apelul a fost inițial deschis în perioada 5 iunie – 7 octombrie 2019, fiind prelungit până la data de 8 octombrie, 11 noiembrie, respectiv 12 noiembrie 2019, ora 16:00.  

Bugetul alocat apelului de proiecte a fost de 16.000.000 Euro, iar valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordată unui proiect a fost cuprinsă între 200.000 Euro și 2.000.000 Euro, reprezentând 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Printre solicitanții eligibili s-au numărat instituțiile publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.), unitățile administrativ-teritoriale, ONG-urile și IMM-urile.

Apelul de proiecte a intrat sub incidența normelor europene și naționale privind acordarea ajutorului de stat, avizată favorabil de către Consiliul Concurenței. Ajutorul de stat se acordă sub formă de sprijin financiar nerambursabil.

În cadrul apelului au fost depuse în EMSC 27 cereri de finanțare în valoare totală de 206.631.387,58 lei (43.430.941 Euro) reprezentând valoarea nerambursabilă solicitată, respectiv 280.166.849,22 lei (58.887.036 Euro) reprezentând valoarea totală eligibilă solicitată. Dintre proiectele înregistrate, 16 proiecte sunt dezvoltate în parteneriat cu entități culturale din Statele Donatoare (11 din Norvegia, 4 din Islanda și 1 din Liechtenstein).  

Lista finală a proiectelor aprobate va fi publicată după parcurgerea tuturor etapelor de evaluare conform prevederilor Ghidului solicitantului, cap. 11, respectiv: verificarea conformității administrative și a eligibilității, evaluarea tehnică și financiară, procedura de selecție de către Comitetul de Selecție. 


  

Lista proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul apelului privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate

Data publicării: 09 Octombrie 2019
Lista proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul apelului privind susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, anunță publicarea proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul apelului ce vizează susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Apelul a fost inițial deschis în perioada 4 februarie – 3 mai 2019, fiind prelungit până la data de 3 iunie 2019 (OMCIN 2319/ 24.04.2019), respectiv 3 iulie 2019 (OMCIN 2533/ 31.05.2019). 

Bugetul alocat apelului de proiecte a fost de 1.285.000 Euro, iar valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordată unui proiect a fost cuprinsă între 50.000 Euro și 130.000 Euro, reprezentând 100% din totalul costurilor eligibile.

Solicitanții eligibili au fost instituțiile publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.) care dețin calitatea de proprietar sau un alt drept real asupra bunurilor culturale ce urmează a fi conservate/restaurate, clasate (dacă este cazul) și expuse în cadrul proiectului.

Au fost depuse în sistemul electronic de management a Programului (EMSC) 13 cereri de finanțare în valoare totală de 8.464.228,51 lei (1.780.032 Euro). După etapa de verificare administrativă și a eligibilității, 10 proiecte au fost admise în etapa de evaluare tehnico-financiară, iar respinse ca neconforme. Urmare a verificării tehnice și financiare, 9 cereri de finanțare au fost admise în următoarea etapă de evaluare, respectiv Comitetul de selecție.

Lista proiectelor selectate pentru finanțare este disponibilă aici.

  

Un nou apel: proiecte de cooperare în învățământul universitar

Data publicării: Vineri, 11 oct 2019


Astăzi, 11 octombrie 2019, a fost publicat apelul la propuneri de proiecte de cooperare pentru învățământul universitar, runda 2019 – singura rundă de finanțare pentru anul în curs. Proiectele vor fi finanțate prin Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021, Mecanismul financiar al SEE (Spațiul Economic European), urmând a li se aloca un buget de 570.508 EUR.

 
Proiectele de cooperare se adresează și pot fi coordonate de universitățile din România care dețin o Cartă universitară Erasmus. Universitățile sau alte tipuri de instituții – din țările SEE sau din cele 15 țări beneficiare ale ESAYEP (Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria) pot avea statutul de partener în aceste proiecte.
 
Termenul limită până la care se pot trimite propunerile de proiecte este 30 ianuarie 2020, ora 13.00.

  

Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România anunță lansarea concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a  ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, denumită în continuare Bienala, concurs public de creație deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri, ori persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizaţii neguvernamentale).

Proiectul care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, denumită în continuare Bienala, la secţiunea Participări Naţionale, se va realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale, denumit în continuare Pavilionul şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, denumită în continuare Galeria.

Ediția din 2020 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 21 şi 22 mai 2020.

Tema celei de-a 17-a  ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de către curatorul acestei ediții, Hashim Sarkis – „How we will live together“ („Cum vom trăi împreună?“), aduce în discuție problema extinderii diviziunilor politice și accentuarea inegalităților economice la nivel global, lansând către arhitecți un apel de a concepe spații în care să putem trăi împreună.

Participanții la concurs au responsabilitatea de a urmări website-ul oficial al Bienalei – www.labiennale.org și de a se informa asupra temei lansate pentru cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la biennale di Venezia: https://www.labiennale.org/en/news/biennale-architettura-2020-how-will-we-live-together

Pentru a participa la concursul naţional, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conțină documentația obligatorie prevăzută în Regulamentul de organizare a concursului, afișat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), Institutului Cultural Român (www.icr.ro) şi Uniunii Arhitecţilor din România (www.uniuneaarhitectilor.ro).

Concursul se va desfășura în două etape : prima etapă, cu un rol de definire a conceptului curatorial și a conținutului, va fi urmată de selectarea finaliștilor clasați pe primele trei locuri, în ordinea punctajelor obținute, care vor fi invitați să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentațiilor la sediul Uniunii Arhitecţilor din România, strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, Bucureşti, sau prin transmiterea acestora prin poştă sau curier la aceeaşi adresă, până la data de 25 noiembrie 2019, ora 14.00. Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerințele impuse de organizatori și cele care vor ajunge la Uniunea Arhitecţilor din România la o dată ulterioară celei menționate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Uniunea Arhitecţilor din România va acorda următoarele premii, pentru primele trei proiecte clasate în Etapa a II-a a concursului:

  • Premiul I, pentru proiectul câştigător, în valoare de 6500 lei/net
  • Premiul II, în valoare de 4500 lei/net
  • Pemiul III, în valoare de 3500 lei/net

În vederea îndeplinirii scopului concursului, vor fi constituite o Comisie de selecţie și o Comisie de soluționare a contestațiilor, ce vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale. Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajaţi ai instituţiilor organizatoare, membrii comisiei de selecţie şi cei ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor sau rude şi afini ai acestora, până la gradul al doilea inclusiv, respectiv asociaţii din firmele/ONG-urile în care membrii comisiei de selecţie, ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor deţin funcţii de conducere. Membrii comisiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs. 

Calendar concurs:

ETAPA I

  • Depunerea documentaţiilor: termen limită – 25 noiembrie 2019ora 14:00;
  • Jurizarea: 26-27 noiembrie 2019;
  • Anunțarea rezultatelor ETAPEI I: 27 noiembrie 2019;
  • Depunerea contestaţiilor:  28 noiembrie – 2 decembrie 2019, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Soluţionarea contestaţiilor şi publicarea rezultatelor Etapei I: 3 – 5 decembrie 2019, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Întâlnire cu reprezentanții celor trei echipe câștigătoare ale Etapei I: 6 decembrie 2019.

 

ETAPA a II-a

  • Depunerea documentaţiilor: termen limită – 13 ianuarie 2020, ora 14:00;
  • Jurizarea: 14 ianuarie 2020;
  • Anunțarea rezultatelor ETAPEI II: 14 ianuarie 2020;
  • Depunerea contestaţiilor: 15-17 ianuarie 2020, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Soluţionarea contestaţiilor: 20-22 ianuarie 2020, conform Art. 9 din Regulamentul de organizare a Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia;
  • Anunţarea publică a proiectului câştigător: 22 ianuarie 2020.

 

Documente necesare:

 

Informaţii suplimentare la:

bav2020@uniuneaarhitectilor.ro

  



Ministrul Culturii, prezent la deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a participat astăzi, 1 octombrie 2019, la deschiderea Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, care a avut loc în Bruxelles.

Ajuns la ediția cu numărul 27, Festivalul Internațional EUROPALIA are, în acest an, o însemnătate deosebită, marcată prin prezența României drept invitat de onoare.

Punctul central al EUROPALIA ROMÂNIA îl reprezintă cea mai amplă retrospectivă dedicată artistului Constantin Brâncuși (1876-1957), expoziția „Brâncuși, sublimarea formei”. Astfel, expoziția ce reunește fotografii, documente și opere de artă ale lui Brâncuși, din mari muzee ale lumii, va putea fi admirată începând de mâine, 2 octombrie 2019, la Palatul BOZAR, instituție culturală de prestigiu din capitala Belgiei.

Mai mult, echipa artistică a EUROPALIA a colaborat cu Muzeul Național de Istorie a României pentru realizarea a două expoziții în Liège și Tongeren, dedicate civilizațiilor preistorice dintre Carpați și Dunărea de Jos, respectiv populației geto-dacice.

Prezenţa României la EUROPALIA 2019, în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului, cu sprijinul logistic al ICR Bruxelles.





  

În perioada 1 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, lucrările „Orgoliu“, „Tors“ și „Sărutul“, din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, participă la expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei“, din cadrul Festivalului Europalia România 2019,ce va avea loc la Bruxelles, Centrul pentru Arte BOZAR.



Conferința „Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale” - Sighișoara

2 Aprilie 2019

Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului organizează conferinţa „Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale", inclusă în programul oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul va avea loc la Sighişoara, între 11 şi 13 aprilie 2019. Evenimentul este organizat în contextul Președinției României la Consiliul UE.  

Urmărim ca prin lucrările conferinţei să avansăm în efortul european către o viziune cuprinzătoare asupra calităţii în practica patrimoniului cultural, o înţelegere detaliată a mecanismelor sale şi a elementelor specifice (regionale şi locale) şi un angajament mai larg pentru atingerea acestui obiectiv la nivel profesional, tehnic şi, în cele din urmă, politic. În acest scop, discuţiile vor aborda subiectul calităţii în domeniul protejării patrimoniului cultural, temă-cheie dezvoltată în cadrul uneia dintre cele 10 iniţiative ale Anului european al patrimoniului cultural 2018: Ocrotirea patrimoniului.

Conferinţa, la care sunt aşteptaţi participanţi din statele membre şi partenere ale Uniunii Europene, va reuni factori de decizie, reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor profesionale din domeniul patrimoniului cultural, reprezentanţi ai mediului academic, experţi independenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai comunităţilor active în domeniu.

Înregistrarea participanţilor este deschisă până în data de 4 aprilie, prin portalul de acreditare al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene: http://bit.ly/SighisoaraConference

Informații suplimentare AICI.

  

RENASTEREA PATRIMONIULUI ARHITECTURAL IN DOLJ SI VIDIN

Asociația Română pentru Industrie Electronică și Software, Filiala Oltenia, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului  Vidin (beneficiar principal), implementează proiectul transfrontalier „Renașterea patrimoniului arhitectural din județul Dolj și districtul Vidin”. În cadrul proiectului a fost realizat acest film de prezentare pentru promovarea patrimoniului cultural local din ambele regiuni.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, axa prioritară nr. 2 „O regiune verde”, O.S. 2.1 „Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor și patrimoniului cultural”. Scopul proiectului este de a atrage turiști în regiunea transfrontalieră, prin promovarea patrimoniului cultural și istoric al regiunilor Vidin și Dolj.

Printre activitățile proiectului s-a mai numărat și organizarea unui infotur în Vidin pentru reprezentanți ai mass-media și touroperatorilor doljeni, la care a participat și președintele Asociației Monumente Oltenia. Puteți citi mai multe despre infoturul la Vidin aici.



Apel de finantare Timbrul monumentelor istorice

Sesiunea de finanțare octombrie 2021 - februarie 2022


Apel de finantare Timbrul monumentelor istorice

Sesiunea de finanțare octombrie 2021 - februarie 2022

  


SCRIITORUL ANULUI, EDITIA A IV-A

SCRIITORUL LUNII / SCRIITORUL ANULUI 

Juriul celei de-a patra ediții a Premiilor  Scriitorul lunii / Scriitorul anului, alcătuit din Răzvan Voncu – președinte; Gabriel Chifu, Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon – membri, a ales, prin vot: 

  • Scriitorul lunii noiembrie 2018: Adrian Popescu, pentru volumul de versuri Corsoși pentru antologia Poezii 1971-2018;
  • Scriitorul lunii decembrie 2018Gabriela Adameșteanu, pentru romanul Fontana di Trevi.

Premiile  Scriitorul lunii / Scriitorul anului  sunt un proiect al Uniunii Scriitorilor din România, sub egida Primăriei Municipiului Iași (primar: Mihai Chirica) și în organizarea Casei de Cultură „Mihai Ursachi” (director: Adi Cristi).

Premiile se vor decerna la Iași, într-o Gală care va avea loc în perioada 7-9 noiembrie 2019.

Adrian_Popescu.jpg         Gabriela_Adamesteanu.png

Sursa: Uniunea Scriitorilor Romani 

 


CASA RUSANESCU – RENOVATA SI TRANSFORMATA IN MUZEU AL PERSONALITATILOR CRAIOVENE

 

RO-CULTURA 

Anunț privind lansarea primelor apeluri de proiecte RO-CULTURA ce vizează Restaurarea și revitalizarea monumentelor istoriceSusținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate, respectiv Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului. Unitatea de Management a Proiectului va organiza seminarii regionale de informare.

Calendarul lansării apelului pentru proiecte este disponibil aici: https://www.ro-cultura.ro/calendar

De asemenea, au fost publicate Formularele de înscriere pentru participarea la seminariile din:

1. Timișoara - detalii aici: https://www.ro-cultura.ro/stiri/evenimente/seminar-de-informare-timisoara

2. Cluj-Napoca - detalii aici: https://www.ro-cultura.ro/stiri/evenimente/seminar-de-informare-cluj-napoca

Mai multe detalii despre programul RO-CULTURA: https://www.ro-cultura.ro

 


Expoziția Unfinished Conversations on the Weight of Absence a fost desemnată să reprezinte România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia 2019

Proiectul Unfinished Conversations on the Weight of Absence, curatoriat de Cristian Nae, prezentând lucrări ale artiștilor Belu-Simion Făinaru, Dan Mihălțianu și Miklós Onucsán, a fost desemnat câștigătorul Concursului național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, desfășurat în perioada 2 noiembrie 2018 - 25 ianuarie 2019.

Ediția a 58-a a Bienalei de la Veneția va avea loc în perioada 11 mai - 24 noiembrie 2019. România va prezenta expoziția selectată în două spaţii expoziţionale distincte: în Pavilionul României din Giardini della Biennale, edificat în 1938 pentru participarea țării noastre la Bienala de la Veneția, şi în Noua Galerie din cadrul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, inaugurat în 1930 de către Nicolae Iorga, inițial sub denumirea de “Institutul Istorico-Artistic din Veneţia” (sau, numit în mod curent de veneţieni, “Casa Română”).

Participarea României la Expoziția Internațională de Artă - Bienala de la Veneția este organizată de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român.

Mai multe informații despre desfășurarea expozițiilor din cadrul Bienalei de la Veneția puteți găsi pe site-ul https://www.labiennale.org/en .

 

Rezultatul final al selecției ofertelor culturale depuse pentru Ziua Culturii Naționale 2019, după soluţionarea contestaţiilor

 

4 edituri din România au câștigat finanțare Europa Creativă

 

Publicare Ghid Restaurare și revitalizare monumente istorice

Ministerul Culturii (MC), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, a publicat în consultare publică, pe site-ul instituției, Ghidul solicitantului și anexele aferente pentru Apelul 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice.

Apelul se adresează proiectelor care contribuie la realizarea indicatorilor aferenți Rezultatului indirect 1 Îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural, Rezultatului direct 1.1 Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, Rezultatului indirect bilateral Consolidarea colaborării între entitățile din România și cele din Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) în domeniul cultural, Rezultatului direct bilateral 1 Susținerea cooperării culturale internaționale în domeniul patrimoniului cultural.

Ghidul solicitantului și anexele aferente pentru Apelul 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice sunt disponibile AICI, iar beneficiarii sunt rugați să completeze Formularul de propuneri privind Ghidul solicitantului și anexele aferente și să îl transmită la adresa de e-mail office@ro-cultura.ro, până la data de 21 octombrie 2018.

În luna iulie a acestui an, Unitatea de Management a Proiectului (UMP) a semnat contractele de finanțare a două proiecte de importanță națională în valoare totală de peste 56 milioane de lei  (aproximativ 12 milioane de euro): „E-cultura: Biblioteca digitală a României”, respectiv „Monumente istorice - planificare strategică și politici publice optimizate. Mă bucur că se fac pași în direcția corectă pentru România, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în anul Aniversării Centenarului Marii Uniri, instituțiile statului având obligația de a adopta măsuri care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie stopată”, a explicat Ministrul Culturii, George Ivașcu.

 


Anunţ privind publicarea spre consultare publică a Ghidului solicitantului pentru Apelul 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Programului RO-CULTURA
 

 

 

În data de a 15.02.2018 o comisie formată din domnii Horia Dulvac – director executiv  DJC Dolj, Marcel Berendei – arhitect DJC Dolj, Florin Laurențiu Puicin – director la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”  și doamna Denisse Firan – administrator la  Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” s-a deplasat la Stația de Apă Făcăi pentru verifica starea tehnică si de conservare a imobilului precum și pentru a analiza eventualele măsuri tehnice și administrative de protejare a obiectivului susmenționat, conservare și punere în valoare.

Stația de Apă Făcăi este un obiectiv susceptibil de a face parte din patrimoniul tehnic și industrial, conform Legii nr.5/2008 privind regimul juridic al patrimoniului tehnic și industrial și Legii nr.422/2001 privind protecția monumentelor istorice, cu modificările ulterioare. Acest imobil, aflat în prezent în administrarea Colegiului Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși”,  a fost construit la începutul sec. al XX-lea, în timpul primarului Nicolae Romanescu și ridicat după planurile inginerului englez Sir Wiliam Heerlein Lindley (1808-1900), cel care a fost considerat cel mai mare hidrolog mondial (așa cum îl numea primarul Vienei).  Acesta, împreună ci tatăl său, Wiliam Lindley, au fost considerați, timp de peste un secol, cei mai cunoscuți ingineri civili din Europa. Împreună au realizat lucrări edilitare și de arhitectură industrială în zeci de orașe din Europa Centrală și de Est. În România, au avut lucrări în Galați, Pitești, Iași, Ploiești și Craiova. 

În ceea ce privește privind starea tehnică a clădirii, așa cum s-a menționat în procesul verbal de constatare, încheiat ulterior,  trebuie menționat că imobilul, construit în anul 1907, conform inscripționărilor de pe pereții acestuia, se află amplasat într-o curte împrejmuită, aflată în administrarea Colegiului Tehnic de Arte și Meserii Constantin Brâncuși, Craiova.

  • O parte din fundația și elevația acestuia, pe o lățime de circa 3 m, este amplasată în curtea Companiei de Apă Oltenia, care se află în vecinătatea de vest.
  • Clădirea este în stare medie spre proastă de conservare, pereții sunt conservati în integralitate, ferestrele sunt fără geamuri, fiind acoperite cu panouri provizorii de protecție.
  • Acoperișul este distrus în două zone: una în centru, pe o suprafață de circa 15 mp, cealaltă amplasată lângă peretele din partea de est, pe o porțiune de cca 1,5-2 mp, existând premise ca apele pluviale să se scurgă pe pereți, provocând o degradară gravă.
  • În interior, clădirea are paviment de beton în stare bună, pe alocuri păstrându-se pavimentul de gresie posibil original. Pereții interiori sunt placați de asemenea pe alocuri cu faianța, foarte probabil originală.
  • Imobilul are în interior trei grupuri de pompare datând din anul 1907, conform inscripțiilor de pe acestea, precum și o serie de conducte și alte instalații tehnologice originale, ale vremii. Acestea sunt fixate în podea, piesele fixe se prezintă într-o stare bună de conservare. De asemenea, clădirea este prevăzută cu un subsol tehnologic, care este curat.
  • Ca urmare a degradării acoperișului, fapt ce pune în pericol integritatea clădirii, podeaua de beton era acoperită cu excremente ale păsărilor care și-au găsit adăpost în clădire. Din informațiile furnizate de administratorii clădirii, în clădire s-a făcut o curățenie curentă în cursul anului 2016.
  • În ultimii cinci ani, din informațiile furnizate de reprezentanții unității de învățământ, nu s-au semnalat sustrageri de materiale din clădirea aflată sub pază.
  • De asemenea, în ultimii cinci ani, imobilul a făcut obiectul mai multor intenții de reabilitare de către autoritatea locală, prin includerea acestuia în două proiecte nefinalizate : preluare de către Compania de Apă Oltenia, în scopul amenajării unui muzeu al tehnicii, respectiv realizarea unui campus școlar de către autoritatea locală, prin intermediul unității de învățământ.

 

In urma analizării situației la fața locului, Comisia a concluzionat că starea tehnică a imobilului susmenționat impune, de urgență,  măsuri tehnice și administrative de protecție, expertizare și punere în valoare. DJC Dolj a informat, ulterior,  Ministerul Culturii – Institutul Național al Patrimoniului, privind această situație.

 

Prin Ordinul de Ministru nr. 2809/22.11.2017, domnul Cătălin Davidescu, inspector superior în cadrul DJC Dolj, a fost numit în funcția de REFERENT DE SPECIALITATE CREAȚIE (pentru programele de artă contemporană și modernă), în cadrul echipei care va gestiona organizarea evenimentelor cuprinse în cadrul Festivalului Europalia 2019-2020.


În 12 și 13 febr. a.c. a avut loc la MC o întâlnire de lucru cu echipa EUROPALIA, având ca temă prezentarea unor proiecte propuse și stabilirea strategiei ulterioare de analizare și aprobare a următoarelor proiecte.  La ședință au participat și dl.  Alexandru Oprean- Secretar de Stat MCIN și doamna Simona Tănăsescu – consilier MC.

 

Conacele boierilor olteni, uitate de autorități (Sursa: Stirile Pro TV)

Muzeul Olteniei Craiova: Oltenia și Unirea Principatelor (Sursa: Oltenasul)
Comunitatea Evreilor din Craiova, omagiu eroilor căzuţi pentru Reîntregirea ţării (Sursa:Cuvantul Libertatii)
 

La data de 25 mai 2016, România a obținut statutul de țară invitată la ediția din anul 2019 a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, cea mai mare manifestare culturală din Belgia, fiind lansat în 1969, la Bruxelles, și are caracter multidisciplinar: arte vizuale, arte performative, muzică, film, literatură, educație culturală.

Înființat în 1969, Festivalul s-a bucurat până în prezent de 25 de ediții, dedicate unor state cu un important tezaur cultural precum: Brazilia, China, Rusia, Italia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Mexic, Portugalia, Japonia, Austria, Spania, Grecia, Belgia, Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Olanda, Italia.

Prezența României la această manifestare culturală de anvergură și notorietate internațională constituie, dincolo de oportunitatea de consolidare a unor contacte și a unei rețele instituționale în sfera cultural-artistică, un excelent prilej de promovare a patrimoniului și culturii românești, prin toate formele de expresie artistică. De asemenea, aceasta atrage un important capital de imagine, în continuarea exercițiului Președinției Consiliului UE, prevăzut pentru România în primul semestru al anului 2019.

Participarea României la acest Festival a fost pregătită și susținută la nivel guvernamental încă din anul 2014. În acest sens, au fost aprobate în ședință de Guvern două memorandumuri: Memorandumul cu tema „Aprobarea pregătirii candidaturii României pentru obținerea statutului de țară invitată în cadrul festivalului bienal Europalia, pe durata președinției Consiliului UE în anul 2019” și Memorandumul cu tema „Candidatura României ca țară invitată de onoare la ediția din 2019 a EUROPALIA”.

În data de 28 septembrie 2016, a fost adoptată în ședință de Guvern Hotărârea privind stabilirea măsurilor necesare pentru asigurarea participării României, ca țară invitată de onoare, la Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA 2019, în vederea constituirii unui cadru pentru respectarea în continuare a angajamentelor pe care România le-a asumat până acum. Acestea sunt incluse în Memorandumul de Înțelegere, ce a fost semnat la 4 octombrie 2016 de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, pentru partea română, și de EUROPALIA International. Acest document constituie cadrul general al colaborării dintre România și EUROPALIA International.

Din echipa coordonatoare va face parte și colegul nostru, dl. Cătălin Davidescu – inspector superior la DJC Dolj.

 
 
S-a semnat contractul de finanţare pentru restaurarea culei Cernăteştilor din Dolj
 

S-a semnat contractul de finanţare pentru restaurarea culei din Brabova

Povestea monumentelor istorice ale judeţului Dolj

Monumentul Eugeniu Carada Craiova 800x535

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL EUGENIU CARADA, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-III-m-B-08414

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Adresa: Str. C. D. Fortunescu

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul “Eugeniu Carada” din Craiova este un monument de for public amplasat în scuarul cunoscut sub numele de “Fântâna lui Romanescu” din Craiova (astăzi în apropierea Casei Studenților, la intersecția străzilor Arieș, C. D. Fortunescu și Eugeniu Carada). Opera din 1936 a sculptorului Mihai Onofrei este un omagiu adus personalității marelui economist, om politic și gazetar craiovean Eugeniu Carada.

Casa poetului Traian Demetrescu Craiova 800x536

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA POETULUI TRAIAN DEMETRESCU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08433

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Datare: mijl. sec. XIX

Adresa: Str. Traian Demetrescu, nr. 31

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

În centrul vechi al municipiului Craiova, pe strada Traian Demetrescu, nr. 13, se află casa poetului, prozatorului și publicistului craiovean Traian Demetrescu, considerat un precursor al simbolismului românesc. Deși a avut o existență scurtă, de doar 29 de ani, Demetrescu a avut o lungă activitate literară, în care deseori a folosit pseudonime (Tradem, Fabio, Fux, Intim, Miop, Nerva, Longin, Un singuratic, Scrib etc). În prezent, clădirea găzduiește Casa de Cultură “Traian Demetrescu”.

Bustul-lui-Constantin-Valimarescu-Cimitirul-Sineasca-din-Craiova-800x536.jpg

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI C. VALIMARESCU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08453

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Constantin Vălimărescu din cimitirul Sineasca din Craiova este un bust din bronz așezat pe un soclu. Lucrarea, realizată de sculptorul român Frederic (Fritz) Storck, îl înfățișează pe Constantin Vălimărescu îmbrăcat în roba de magistrat.

Monumentul-funerar-al-lui-Eugeniu-Carada-din-cimitirul-Sineasca-Craiova-1-800x536.jpg

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI EUGENIU CARADA, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08441

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Eugeniu Carada din cimitirul Sineasca din Craiova este un catafalc din bronz în care odihnește scriitorul, publicistul și economistul Eugeniu Carada, fost guvernator al Băncii Naționale a României. Lucrarea a fost executată de sculptorul Ion Mateescu.

Monumentul gen Simion Stoilov cimitirul Sineasca din Craiova

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

BUSTUL GENERALULUI S. STOILOV, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-III-m-B-08412

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul în bronz al generalului Simion Stoilov, militar de carieră, participant la Războiul pentru Independență, este o operă din 1902 a sculptorului Frederic (Fritz) Storck. Bustul, ce se afla pe un soclu în Cimitirul Sineasca din Craiova, a dispărut înainte de anul 2000.

Casa Dianu Craiova 800x535

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA DIANU (str. 24 IANUARIE), CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07926

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

 

Monumentul funerar al lui Ulisse Boldescu Cimitirul Sineasca

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI ULLISE BOLDESCU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08438

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. George Enescu, nr. 78, în cimitirul Sineasca

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Ullise Boldescu, operă a sculptorului francez Theodore Riviere, este situat în Cimitirul Sineasca din Craiova. Ulisse Boldescu a fost primar al orașului Craiova în mai multe rânduri, fiind responsabil pentru o serie de inițiative care au schimbat fața orașului și au îmbunătățit condițiile de trai ale craiovenilor.

Bust dr Ion Augustin 800x535

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

BUSTUL DR. ION AUGUSTIN, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-III-m-B-08422

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Datare: 1927

Adresa: Str. Nicolae Titulescu, nr. 11, în curtea Spitalului Filantropia

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul doctorului Ion Augustin, operă a sculptorului Anghel Chiciu, se găsește în curtea Spitalului Filantropia din Craiova. Doctorul Augustin (1859-1927) a fost medic-șef al Spitalului Filantropia din Craiova și o adevărată personalitate a lumii medicale a vremii sale.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

BUSTUL LUI TRAIAN DEMETRESCU

Cod LMI: DJ-III-m-B-08415

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Datare: 1912

Adresa: Str. Frații Buzești, nr. 8

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul lui Traian Demetrescu, amplasat în scuarul aflat la intersecția străzilor Frații Buzești, Simion Bărnuțiu și 24 Ianuarie din Craiova, este opera sculptorului Ion Jalea. Bustul, ce îl înfățișează pe poetul Traian Demetrescu sprijinindu-și bărbia în mâna dreaptă, a fost inaugurat în anul 1925.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

FACULTATEA DE MECANICA A UNIVERSITATII DIN CRAIOVA, FOSTA SCOALA NORMALA DE BAIETI

Cod LMI: DJ-II-m-B-07957

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1893

Adresa: Calea București, nr. 107

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fosta Școală Normală de Băieți din Craiova este o clădire monumentală, aflată pe Calea București, nr. 107. Operă a arhitectului Constantin Băicoianu, edificiul a fost construit în perioada 1898-1901 ca sediu pentru Școala Normală de Băieți. Ulterior, clădirea a găzuit mai multe instituții de învățământ, în prezent fiind sediul Facultății de Mecanică a Universității din Craiova.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA GLOGOVEANU, FOSTUL TRIBUNAL DOLJ

Cod LMI: DJ-II-m-A-07950

Categoria: A – monument de interes național

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1802, pe temelii de sec. XVIII; extinderi 1908, 1918

Adresa: Str. Brestei, nr. 12

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Glogoveanu este un monument de arhitectură de interes național situat în municipiul Craiova, pe str. Brestei, nr. 12. Construit de familia boierilor Glogoveni în 1802 pe temeliile unui edificiu din secolul al XVIII-lea, imobilul a găzduit Primăria Craiovei si apoi, până în anul 2016, Tribunalul Dolj.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

CASA DIANU (STR. 24 IANUARIE), CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07926

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. 24 Ianuarie, nr. 4

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Casa Dianu este un monument de arhitectură de interes local din municipiul Craiova, situat pe strada 24 Ianuarie. Construit la începutul secolului XX drept locuință pentru familia Dianu, edificiul a fost ulterior sediul Școlii de Artă “Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

SALA DE SPORT, FOSTA UZINA ELECTRICA DIN CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07949

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1885-1887

Adresa: Str. Brestei, nr. 2

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fosta Uzină Electrică, azi Sala Sporturilor “Ion Constantinescu”, este o clădire în stil industrial situată în zona centrală a municipiul Craiova. Ea a fost construită în anul 1896 de societatea germană A. E. G. (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft), care câștiga atunci concesiunea exclusivă a luminatului orașului pe termen de 40 ani.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

FOSTUL HOTEL PALACE, AZI PAVILIONUL ADMINISTRATIV AL PRIMARIEI CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-07977

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1900-1905

Adresa: Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 1

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fostul Hotel Palace este o clădire de patrimoniu din centrul municipiului Craiova, construită la începutul secolului al XX-lea după planurile arhitectului Otto Hesselmann. Edificiul, care a găzduit de-a lungul timpului Oficiul Național de Turism, CEC sau Banca Comercială Română, este în prezent pavilion administrativ al Primăriei Municipiului Craiova.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI JEAN MIHAIL, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08456

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui Jean Mihail, situat în cimitirul Ungureni din Craiova, în imediata apropiere a monumentului funerar al familiei Mihail, îl înfățișează pe Ioan C. (Jean) Mihail, de numele căruia se leagă mare parte din istoria Palatului Jean Mihail – azi Muzeul de Artă din Craiova.

Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

FABRICA FLORICA, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-08096

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: sec. XIX

Adresa: Str. Păltiniș 33 colț cu str. Șerban Vodă

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fabrica Florica din Craiova, situată la intersecția dintre străzile Păltiniș și Șerban Vodă, este una dintre cele mai cunoscute clădiri în stil industrial din oraș, declarată monument istoric. Construită în urmă cu peste 120 de ani, fabrica a produs de-a lungul timpului substanțe chimice și îngrășăminte agricole, cosmetice și lumânări ce au fost comercializate în toată țară.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

MONUMENTUL FUNERAR AL LUI N. MIHAIL, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-IV-m-B-08457

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument memorial și funerar

Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Monumentul funerar al lui N. Mihail este un cavou construit în 1896 în stil ionic grecesc de sculptorul român Carol Storck. Monumentul este străjuit de doi lei maiestuoși din bronz, turnați la atelierul Antoine Durenne din Paris. Cavoul adăpostește trupurile membrilor uneia dintre cele mai cunoscute și importante familii din Craiova secolelor XIX-XX: familia Mihail. Monumentul funerar al lui N. Mihail se află în cimitirul Ungureni din Craiova, lângă alte monumente funerare aflate pe lista monumentelor istorice, bustul lui Jean Mihail și monumentul funerar al familiei Vorvoreanu.


Sursa: http://www.monumenteoltenia.ro/

HANUL PUTUREANU, CRAIOVA

Cod LMI: DJ-II-m-B-08064

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: mijl. sec. XIX, extins 1887

Adresa: Str. Matei Basarab 9

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Hanul Puțureanu este o clădire de patrimoniu situată în centrul istoric vechi al orașului Craiova, în Piața Veche (Piața Elca), în apropiere de importante monumente și obiective turistice – fosta Școală Centrală de Fete (azi Muzeul Olteniei), Biserica Madona Dudu, Hanul Hurezi, Fântâna Purcarului, Catedrala Sf. Dumitru și Casa Băniei. Edificiul, ridicat de negustorul Niță D. Puțureanu, este un minunat ansamblu cu arhitectură de han specifică secolului al XIX-lea, ajuns, din păcate, într-un stadiu avansat de degradare.

Direcţia judeţeană de cultură Dolj este serviciul deconcentrat al Ministerului Culturii responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

Meniu mobil